"Românii au fost soluţia, şi nu problema economiei şi creşterii demografice din Castellon"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Primăriei din Castellon, în colaborare cu Guvernul Comunităţii Valenciene, a arătat că, departe de a fi o problemă, imigranţii, şi în special românii, au fost soluţia întineririi unei localităţi îmbătrânite şi în pericol de declin economic.

"Imigranţii ne-au furat locurile de muncă", "Străinii au prioritate la subvenţii, înaintea spaniolilor", "Majoritatea străinilor nu au venit la muncă aici"... Anxietatea şi temerile provocate de criza economică au alimentat zeci de false legende urbane care culpabilizează nejustificat colectivul imigrant.

Cu toate acestea, statistica se impune în faţa ficţiunii şi evidenţa arată că străinii nu doar că nu au fost problema, ci sosirea lor a reprezentat un autentic balon de oxigen pentru Castellon de la Plana, care, în plus, se remarcă drept model exemplar de convieţuire pacifistă şi interculturală.

Studiul Diagnostic al Populaţiei Imigrante, elaborat de Primăria din Castellon arată că populaţia imigrantă a menţinut, în ultimul deceniu, creşterea demografică şi potenţialul de mână de lucru într-un oraş îmbătrânit, care ar fi suferit altfel un sever declin al populaţiei, scrie Levante-EMV.

"Fără imigranţi, posibilităţile de dezvoltare economică ar fi fost compromise"

Datele oficiale ale Registrului Municipal şi ale Institutului Naţional de Statistică (INE) indică faptul că, între anii 2000 şi 2010, populaţia spaniolă a localităţii Castellon de la Plana s-a redus cu 341 de persoane. Acest regres demografic s-a compensat prin sosirea a peste 29.000 de imigranţi, fără de care posibilităţile de dezvoltare economică ar fi rămas serios compromise. Din cei 29.000 de imigranţi, în jur de 25.000 sunt români.

Populaţia străină din Castellon de la Plana şi din provincia Castellon se situează peste media spaniolă şi a Comunităţii Valenciene.

În cazul provinciei, populaţia străină atinge 18,6% din total, depăşind cu 6,4% media naţională. Media este şi mai mare în cazul municipiului Castellon de la Plana (21%), cu aproape 9 procente peste media naţională.

Această "internaţionalizare" fără precedent a făcut ca districtele (cartierele) oraşului să aibă un procent de populaţie care oscilează între 35% (Districtul 2) şi 15,5% (Districtul 9).

Citeşte pe adevarul.es alte concluzii ale Studiului Diagnostic al Imigraţiei, cine sunt cei mai afectaţi de criza din Spania şi cu ce au contribuit imigranţii români la dezvoltarea Castellonului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite