Europa

articolul anterior articolul urmator

Românii din Cernăuţi refuză mobilizarea. „Nu vrem să fim carne de tun în conflictul cu mercenarii ruşi“

27
27 Jul 2014 18:44:22
Autor: Diana Rusu
În localităţile Ostriţa şi Priprutia,
etnicii români au blocat şoselele, protestând faţă de chemarea sub arme
În localităţile Ostriţa şi Priprutia, etnicii români au blocat şoselele, protestând faţă de chemarea sub arme

Ordinele de recrutare trimise de autorităţile de la Kiev i-au revoltat pe românii din vestul Ucrainei, care se opun luptelor din est.

Etnicii români din satele aflate în regiunea Cernăuţi sunt revoltaţi faţă de decizia autorităţilor de la Kiev de a cere băieţilor peste 18 ani să se înroleze în armată pentru a fi trimişi în provincile estice, Doneţk şi Lugansk, unde separatiştii proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale.

Potrivit martorilor de la faţa locului, sătenii din mai multe localităţi au construit baricade din lemn pentru a bloca drumurile principale, inclusiv cel spre Kiev, de teamă că bărbaţii vor fi recrutaţi cu forţa. 

Mamele tinerilor sunt cele mai vehemente, afirmând că nu vor elibera drumurile până când nu vor fi retrase ordinele de mobilizare. 

Primăriile din Ostriţa, Voloca, Ciagor şi Corovia au primit 516 ordine de chemare la mobilizare, printre care şi pentru fete cu studii medicale. 

„Situaţia este foarte tensionată în rândul românilor pentru că familiile băieţilor se opun recrutării acestora. Nu dorim să devenim carne de tun într-un conflict politic, al sferelor de influenţă. Dacă Ucraina ar fi fost în război cu un alt stat, am fi înţeles, însă în acest caz conducerea statului trebuie să meargă în estul ţării şi să negocieze o soluţie de pace. Oamenii nu vor ca băieţii lor să lupte împotriva unor mercenari bine antrenaţi din Rusia sau Cecenia. Armata ucraineană nu are nici măcar suficiente echipamente de protecţie, iar băieţilor le lipseşte instrucţia militară“, a comentat scriitorul Vasile Tărâţeanu, din Cernăuţi, în exclusivitate pentru „Adevărul“.

Scriitorul ucrainean de origine română a declarat că oamenii din mai multe sate se gândesc chiar să părăsească ţara, dacă nu se va găsi o soluţie pentru a pune capăt acestui conflict civil. Criza din regiunea Cernăuţi s-a declanşat în urmă cu câteva zile, după ce autorităţile de la Kiev au promulgat o hotărâre de mobilizare parţială în armată, pentru a face faţă dezastrului din estul ţării.

Potrivit scriitorului, primii care s-au revoltat faţă de decizie au fost chiar ucrainenii din raionul Secureni, urmaţi de etnicii români. „Am susţinut tranziţia spre o societate democratică, suntem de acord cu asocierea la UE, dar preşedinţia Ucrainei, aleasă acum printr-un vot corect, trebuie să ne asigure o revenire la pace. Indiferent de compromisuri, preferăm o pace dureroasă unui război nedrept“, a afirmat Tărâţeanu.

În ciuda tensiunilor, între etnicii români şi conaţionalii ucraineni nu s-au produs incidente, ambele părţi fiind nemulţumite de abordarea politicienilor de la Kiev în ceea ce priveşte criza secesionistă din estul ţării. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Namalas Salaman
27.07.2014, 19:51:10

Acolo e vorba de etnici români, și nu de unul-doi, ci de comunități întregi. Statul român nimic-nimic? Despre situația din estul Ucrainei am avut hiperopinie, despre situația românilor din Ucraina tăcere???

+15 (15 voturi)
x cogito ergo sum
27.07.2014, 19:53:40

Cinste lor ! Basescu sa uzeze de rolul sau de mare om de stat pe langa guvernul ucrainean ca etnicii romani de acolo sa fie lasati in pace .Vor razboi sa trimita voluntari sau mercenari bine platiti .

+5 (5 voturi)
Magda Poeana
27.07.2014, 20:00:41

Multi romani din Bucovina de nord se considera ucrainieni,nu recunosc si le este rusine ca sunt romani...In Vest ,romanii din Ucraina ne dispretuiesc si nu de multe ori afirma sus si tare ca ei vor sa ramana la Ucraina...Acum a venit nota de plata !...La fel moldovenii de peste Prut :"eu sunt maldavan,nu roman"...Si pe ei sa-i salte rusii la razboi...

+2 (16 voturi)
Florin Georgescu
27.07.2014, 20:44:55

De unde le scoti pe astea???Romanii din Bucovina de Nord sunt romani,moldoveni sau bucovineni....Cum sa zica ca sunt ucrainieni?Ucrainienii sunt slavi !!Ca au teama uneori,da.Ca vor sa ramina la Ucraina...nu cred.Spun asta doar in fata ziaristilor...de teama.Nu stii ca in Ucraina e inerzis sa ai 2 pasapoarte ?? Ce nazbitii poti scriie...De unde ai informatiile astea?Sunt si romani care spun la suparare ca nu mai vor sa auda de Romania...

+7 (13 voturi)
Vasile Lica
27.07.2014, 20:14:51

base daca v-a vorbi ar sa zica ca sunt tradatori prorusi etc!!!

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările