Europa

articolul anterior articolul urmator

Românul Octavian Ursu a fost ales primarul oraşului Görlitz, cunoscut drept „Hollywood-ul german”

19
16 Jun 2019 20:52:27
Autor: Iulian Bîrzoi
Octavian Ursu, la vot alături de soţia acestuia FOTO picture-alliance/dpa/S.Kahnert
Octavian Ursu, la vot alături de soţia acestuia FOTO picture-alliance/dpa/S.Kahnert

Candidatul Uniunii Creştin Democrate (CDU), germanul de origine română Octavian Ursu, a fost ales primar în oraşul Gorlitz, din estul Germaniei, cunoscut ca „Hollywood-ul german“. Toate partidele principale i-au oferit susţinerea lui Ursu pentru a-l învinge pe candidatul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel, relatează Deutsche Welle.

Potrivit presei locale germane citate de DW, Ursu a obţinut 55,1% din voturi, în timp ce contracandidatul său din partea AfD, Sebastian Wippel, a obţinut 44,9% din voturi. Octavian Ursu, un interpret de muzică clasică, a reuşit să-l învingă pe Wippel, un fost poliţist, deşi sondajele indicau contrariul. 

Ursu a declarat că majoritatea votanţilor au ales „o societate deschisă şi au votat împotriva izolării”.

„Sunt fericit. Acum trebuie să ajungem mai aproape de cei care nu m-au votat”, a declarat Ursu, care a fost născut la Bucureşti şi s-a mutat în Germania în 1990.

El a absolvit Conservatorul şi a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la filarmonica din Gorlitz. Ursu a intrat în CDU în 2009 şi în 2010 a preluat conducerea circumscripţiei municipale din Gorlitz a partidului conservator. ÎN 2014 a fost ales în legislativul landului Saxonia, din care face parte Gorlitz, conform DW.

Gorlitz este situat la graniţa cu Polonia şi este cel mai estic oraş german. Localitatea, un oraş medieval pitoresc, care găzduieşte 57.000 de persoane, este aleasă des de studiourile de filmare de la Hollywood iar aici au fost filmate pelicule precum The Grand Budapest Hotel, Inglourious Basterds sau The Reader.

Dimineaţă, AFP relata cum clasa politică germană face bloc în jurul candidatului centrului-dreapta (CDU), pentru a împiedica Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) să obţină o primă victorie de amploare la Primăria din Görlitz, Saxonia.

O înfrângere aici ar fi însemnat o pierdere importantă pentru Angela Merkel, după scorul catastrofal al coaliţiei sale conservatoare la alegerile europarlamentare.

Sondaje creditau AfD pe primul loc, înaintea Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel şi a aliaţilor săi din Partidul Social Democrat (SPD).

Candidatul AfD Sebastian Wippel, în vârstă de 36 de ani, s-a clasat pe primul loc în alegerile municipale de la Görlitz, la sfârşitul lui mai, cu 36,4% din voturile exprimate.

Un fost poliţist, cu părul ras, un adept al artelor marţiale şi derapajelor verbale, el este unul dintre primii membri ai acestui partid de extremă dreapta care bulversează peisajul politic german, mai ales după afluxul a sute de mii de migranţi în 2015.

El l-a înfruntat în turul doi pe Octavian Ursu, în vârstă de 51 de ani, de origine română, candidatul CDU (30,3%), susţinut de toate celelalte formaţiuni, de la extrema stângă la dreapta liberală.

Candidata ecologistă Franziska Schubert, clasată a treia şi eliminată astfel din cursă, a îndemnat alegătorii să voteze „deschiderea către lume“ a acestui oraş de 55.000 de locuitori, despărţit de Polonia prin râul Neisse.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Milkica Boskovic
16.06.2019, 21:05:17

Comentariu considerat abuziv.

OmTacut
16.06.2019, 21:52:18

Milkica Boskovic Da' pe nevasta-ta nu o oferi la banii astia?

+2 (2 voturi)
Alexandru Preda
16.06.2019, 22:11:30

Romanul e de fapt Neamț. Fără cetățenie germana și mulți ani locuiți și munciți în Germania, nici nu putea candida și nici nu putea câștiga, oricât de serios și muncitor ar fi fost.

-5 (7 voturi)
Sorin Barbul
16.06.2019, 22:47:44

Felicitări domnului Ursu!

+6 (6 voturi)
Maleficio Decenu
17.06.2019, 00:19:43

55% la 43%,hmm au și nemții stat paralel?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (19)