Ruleta rusească a lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, crede că poate reuşi acolo unde Angela Merkel, Barack Obama şi alţii au eşuat – transformându-l pe liderul de la Kremlin într-un partener de securitate pentru Europa.

Liderul de la Elysee a declarat, în cadrul Conferinţei Internaţionale de la Munchen, că Europa trebuie să încerce să aibă relaţii mai bune cu Rusia pe termen lung, adăugând că, deşi nu este în favoarea ridicării sancţiunilor, ele nu au schimbat nimic în comportamentul Rusiei. Macron a mai spus că o abordare „credibilă” a raporturilor cu Rusia trebuie să includă intransigenţă din partea europenilor, de pildă în ce priveşte conflictele îngheţate, dar şi re-angajarea în „dialogul strategic” cu Rusia, deşi aceasta „va dura”. În timpul unei vizite în Polonia, Macron a spus că a fost „o mare greşeală să ne distanţăm de o parte a Europei cu care avem neplăceri”.  

În desfăşurarea unei politici de sensibilizare faţă de Moscova, Macron îşi asumă una dintre cele mai mari provocări geopolitice cu care se confruntă democraţiile Europei - cum să se descurce cu vecinul mai mare, înarmat nuclear, deoarece a devenit din ce în ce mai agresiv în ultimii ani, declanşând un război în Ucraina, anexând Crimeea , încercând să-şi asasineze adversarii pe pământ european şi să efectueze atacuri cibernetice asupra ţintelor occidentale, scrie politico.eu.

Abordarea lui Macron, pe care a apărat-o în repetate rânduri în ultimele săptămâni, face parte dintr-o schimbare şi mai mare pe care preşedintele francez îşi propune să o realizeze - îndepărtarea Europei de dependenţa de Statele Unite pentru a face continentul mai autonom, capabil să-şi asigure propria securitate.

Pentru cancelarii şi experţi , politica lui Macron este nu numai naivă, cât şi periculoasă: există riscul de a diviza Occidentul şi de a încuraja comportamentul rău al Moscovei. Mulţi se tem că tânărul preşedinte francez, aflat la primul mandat, va fi pur şi simplu păcălit de omologul său rus, fost ofiţer de informaţii sovietic care se află la putere de două decenii.

„A crede că Putin va fi sedus de acest dialog este destul de naiv. Cred că preşedintele Macron, care este foarte seducător, îşi supraestimează puterea de seducţie ”, a declarat Agnieszka Holland, regizoare poloneză nominalizată la Oscar, care a crescut sub comunismul dominat de sovietici şi a participat la o cină găzduită de preşedintele francez pentru un grup mic de intelectuali când a vizitat Varşovia săptămâna trecută.

Macron insistă că nu este naiv atunci când vine vorba de Rusia şi spune că este în schimb angajat într-un proiect pe termen lung, cu obiecţive  clare, pentru a promova interesele Europei. „Obiectivul principal al abordării mele faţă de Rusia este îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi stabilitate colectivă a Europei. Acest proces va dura mulţi ani ”, a spus el într-un discurs despre apărarea şi politica nucleară săptămâna trecută la Paris. 

Oficialii francezi susţin că motivele pentru care au încercat o nouă abordare în relaţia cu Rusia sunt de la sine înţeles.  Tapiseria de alianţe şi acorduri care a asigurat securitatea europeană este sub tensiune. Statele Unite sunt acum considerate un partener de mai puţină încredere şi mai puţin concentrat asupra Europei. Acordurile de control al armelor din perioada Războiului Rece, cum ar fi tratatul Forţelor nucleare intermediare (INF), se destramă. Cineva a trebuit să se asigure că Europa stabileşte condiţiile de discuţie pentru noile acorduri privind controlul rachetelor şi securitatea europeană  şi „asta face preşedintele”, susţine un oficial francez.

Dar mulţi dintre partenerii europeni ai Macron rămân profund sceptici, chiar suspecti, atât în ceea ce priveşte eforturile lui Putin, cât şi ale lui Macron. Liderii europeni şi baltici, care au trăit sub represiunea sovietică şi ameninţarea expansionismului rus de la sfârşitul Războiului Rece, nu cred că Putin este interesat de relaţii mai constructive.

Macron susţine că Europa însăşi ar trebui să preia conducerea în construirea unei noi arhitecturi de securitate - şi asta înseamnă să se angajeze în negocieri cu Rusia. Dar, AP notează că firmele franceze cu interese economice în Rusia au făcut presiuni asupra lui Macron să ajute la repararea legăturilor UE cu Moscova şi să relaxeze sancţiunile economice.

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu este naiv, el a declarat sâmbătă că Rusia "va continua să încerce să destabilizeze" democraţiile occidentale amestecându-se în alegeri şi manipulând reţelele de socializare, informează France Presse.

"Cred că Rusia va continua să încerce să destabilizeze, fie prin actori privaţi, fie direct prin servicii, fie prin 'proxies' (intermediari - n.r.)", a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

"Ea va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în lunile următoare şi în anii următori în toate alegerile. Ea va încerca să aibă strategii de acest fel sau va avea actori" care vor acţiona în contul său, a adăugat el.

Emmanuel Macron a menţionat în trecere şi că aceste manipulări nu sunt doar apanajul Rusiei. "Actori conservatori ai ultra-dreptei americane s-au amestecat în alegeri din Europa", a punctat el, făcând referire la susţinători ai preşedintelui Donald Trump.

"În faţa acestor atacuri, avem puţini anticorpi", a recunoscut el. Este nevoie, în opinia sa, "de consolidarea apărării tehnologice şi a cooperării între serviciile" occidentale pentru a-i identifica pe responsabilii de aceste atacuri care rămân deseori anonime.

"Actori privaţi folosesc tehnologii de 'deep fake', manipulează, pătrund, difuzează informaţii cu foarte mare viteză de orice natură, fără trasabilitate, în sisteme democratice hipermediatizate unde totul se ştie imediat, cu un efect de emoţie şi de intimidare", a mai declarat el.

În legătură cu acest subiect, dar şi cu altele, Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să ducă la "strategii de dezescaladare" şi la o "transparenţă comună", a pledat Macron, a cărui politică de apropiere de Moscova stârneşte multe îngrijorări în Europa, în special în Est.

"Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!", a spus el.

În ceea ce priveşte oferta de dialog cu Moscova, "ceea ce eu am propus nu a fost să spunem:'dintr-odată lucrurile se vor schimba, veţi vedea, haideţi să ne îmbrăţişăm“, a explicat şeful statului francez.

"Suntem exigenţi, nu cedăm nimic din principiile noastre, dar am relansat dialogul, care va lua timp. Sm relansat un dialog strategic pentru că astăzi situaţia în care ne aflăm este cea mai rea", a adăugat el.

În privinţa conflictului ucrainean, sancţiunile europene împotriva Rusiei, suspectată că îi susţine pe separatiştii din estul ţării, "nu au schimbat absolut nimic", a precizat el, adăugând că el "nu va propune totuşi ridicarea lor".

"Sancţiunile noastre şi contrasancţiunile (ruseşti) ne costă cel puţin la fel de mult pe noi europenii pe cât îi costă pe ruşi, pentru un rezultat care nu este pozitiv", a mai declarat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite