Rusia acuză NATO că simulează atacuri cu rachete împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus al Apărării susţine că avioane ale statelor membre NATO simulează atacuri cu rachete împotriva ţării sale.

Retorica „cetăţii asediate” este în plin avânt în Rusia. O nouă mostră a acestui discurs a oferit-o ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, într-un interviu difuzat duminică seara de postul de televiziune Rossia-24, un canal de propagandă al Kremlinului. Ministrul rus acuză ţările NATO că simulează atacuri cu rachete.

„Alt lucru ne alarmează mai mult: dacă înainte, cu o anumită frecvenţă, desigur nu aşa ca în prezent, era vorba în principal de avioane de recunoaştere, la ora actuală au început survoluri regulate şi zboruri de antrenament implicând simularea unor atacuri cu rachetă, inclusiv prin utilizarea unui număr mare de avioane”, a declarat Şoigu, citat de agenţia de presă TASS, un alt canal de propagandă al Kremlinului.

Este poate pentru prima oară când, după mai multe evenimente în care au fost implicate avioane, aparate cu rază lungă de acţiune B-52H se apropie de graniţele noastre”, a adăugat el, referindu-se la două episoade petrecute recent.

Din 24 august până la 3 septembrie, Rusia şi-a ridicat avioanele de zece ori de la sol pentru a intercepta aparate NATO de recunoaştere deasupra mărilor Baltică, Neagră şi Barents, a subliniat el, fără a vorbi despre acţiunile similare ale armatei ruse.

La 31 august, trei avioane de vânătoare Su-27 din cadrul Forţelor Aeriene ale Flotei ruse de la Marea Baltică au fost ridicate de la sol pentru a intercepta trei bombardiere americane B-52H Stratofortress. Un incident similar s-a petrecut la 4 septembrie, când patru avioane Su-27 şi patru avioane de luptă multirol Su-30 au detectat trei bombardiere B-52H în apropierea Crimeei, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în martie 2014.

În acest context, Vzgliad, o publicaţie pro-Kremlin, scrie pe un ton alarmist că SUA caută un atac nuclear împotriva Rusiei, iar Ucraina ar urma să aibă rolul de cap de pod.

Într-un articol despre zborurile efectuate recent de bombardierelele B-52 Stratofortress în apropierea Rusiei, publicaţia americană The Drive scrie că acestea au urmărit reacţia sistemului antiaerian rusesc. Avioanele RC-135V/W, Airseeker şi Sentinel R1, destinate în special recunoaşterii electronice, ar fi putut colecta informaţii despre modul de reacţie al sistemelor integrate de apărare antiaeriană ale Rusiei şi al altor unităţi de comandă, subliniază The Drive, potrivit Agerpres.

Survolul spaţiului ucrainean de către un grup de bombardiere strategice B-52H efectuat vineri a demonstrat capacitatea NATO de descurajare a Rusiei, a declarat Comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi Africa (USAFE-AFAFRICA).

Totodată, SUA şi NATO atrag atenţia că forţele aeriene ruse se dedau unor interceptări „nesigure şi neprofesioniste” deasupra Mării Baltice şi Mării Negre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite