Rusia se află în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, susţine procurorul special muntenegrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul special muntenegrean a afirmat duminică că organe de stat ruse sunt implicate în tentativa de complot dejucată în ziua alegerilor parlamentare din octombrie care a avut ca obiectiv să împiedice aderarea Muntenegrului la NATO, transmite AFP. Şi oficiali britanici cred că autorităţile ruse s-au aflat în spatele complotului de a-l ucide pe premierul muntenegrean prooccidental Milo Djukanovici.

"Până în prezent, am avut dovezi că structurile naţionaliste din Rusia se află în spatele complotului, dar acum (acestea arată) şi că organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel", a declarat Milivoje Katnici într-un interviu acordat mai multor media locale.

Parchetul muntenegrean suspectează în total 25 de persoane, în principal cetăţeni sârbi şi doi ruşi, că au pregătit misteriosul puci de la 16 octombrie, ziua alegerilor parlamentare.

Vreo 15 suspecţi au fost arestaţi, dar cei doi cetăţeni ruşi, bănuiţi că au fost organizatorii, sunt căutaţi de justiţia locală.

Potrivit magistratului, este vorba despre Eduard Sismakov, care în 2014 era "adjunctul ataşatului militar rus în Polonia" şi care a operat în acest complot sub numele Eduard Şirokov, precum şi despre un anume Vladimir Nikolaievici Popov.

Procurorul a subliniat că "unicul motiv al acestor structuri" a fost de "a împiedica Muntenegrul să intre în NATO".

Această ţară din Peninsula Balcanică urmează să ratifice în acest an aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Opoziţia prorusă cere organizarea unui referendum, idee respinsă de putere.

Potrivit Parchetului, presupuşii complotişti intenţionau să intre cu forţa în clădirea parlamentului în ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coaliţiei opoziţiei proruse, Frontul Democratic, şi să îl reţină la Milo Djukanovici ori chiar să îl ucidă.

Omul forte al Muntenegrului de la începutul anilor 1990, Milo Djukanovici rămâne în ochii opoziţiei adevăratul stăpân al ţării, chiar dacă la sfârşitul lui 2016 el a abandonat funcţia de prim-ministru în favoarea unui colaborator apropiat, Dusko Markovici.

"Serviciile de informaţii din ţări prietene din Europa, dar mai ales din Statele Unite şi Marea Britanie, au ajutat Muntenegrul" în cadrul anchetei, a mai spus Milivoje Katnici.

El a îndemnat autorităţile ruse să ancheteze asupra "structurilor" ruse care ar fi participat la complot.

Patru cetăţeni sârbi au pledat vinovaţi şi au fost condamnaţi pentru participare la complot. Al cincilea, Aleksandar Sindjelici, un naţionalist sârb, a fost prezentat de Milivoje Katnici ca un "martor principal" al Parchetului.

Parchetul urmează să interogheze luni doi deputaţi ai opoziţiei proruse, Andrija Mandici şi Milan Knezevici, suspectaţi de implicare în puci, dar care au negat orice legătură cu tentativa de lovitură de stat. 

Şi oficiali britanici cred că autorităţile ruse s-au aflat în spatele unui complot din luna octombrie pentru a-l ucide pe premierul muntenegrean prooccidental Milo Djukanovici, au declarat surse guvernamentale de la Londra pentru Sunday Telegraph.

Oficialii de la Londra cred că Rusia a pus la cale întreg complotul pentru a putea fi pus pe seama naţionaliştilor ruşi, dacă va fi descoperit.

„Discutăm despre un complot pentru a perturba sau prelua controlul, într-un fel, asupra unui Guvern. Nu puteţi să vă imaginaţi că nu a existat un proces de aprobare”, a spus una dintre sursele citate sub acoperirea anonimatului.

Potrivit Sunday Telegraph, agenţiile de informaţii ale SUA au strâns dovezi în legătură cu implicarea la nivel înalt a Rusiei în plan.

Întrebat despre informaţiile apărute în săptămânal, Ministerul britanic de Externe a afirmat că Muntenegrul a identificat cetăţenii ruşi din spatele complotului.

“Muntenegrul trebui să ofere un proces judiciar competent, transparent (…) pentru suspecţii de lovitură de stat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a MAE britanic.

“Succesul va fi un pas major în convingerea comunităţii internaţionale în legătură cu progresul real în statul de drept muntenegrean şi compatibilitatea cu standardele NATO şi UE”, a adăugat ea.

Un procuror special pentru fosta Iugoslavie a declarat în noiembrie că un grup de “naţionalişti ruşi” au intenţionat să îîl asasineze pe Djukanovici, pentru ca un partid de opoziţie să ajungă la putere.

Moscova respinge acuzaţiile

Moscova a negat orice implicare în complot, iar partidele muntenegrene au spus că tot complotul a fost fals şi îl acuză pe Djukanovici că foloseşte serviciile de securitate pentru a-şi extinde dominaţia ce durează deja de 25 de ani.

Rusia a respins luni acuzaţiile „grave“ şi „iresponsabile“ aduse de Muntenegru conform cărora structuri ale statului rus s-ar fi implicat în tentativa de lovitură de stat din această republică de la Marea Adriatică în luna octombrie a anului trecut, relatează AFP. 

 "Este regretabil că astfel de acuzaţii sunt rostite de înalţi responsabili. Sunt cuvinte prea grave pentru a fi pronunţate şi a nu fi bazate pe informaţii fiabile. Este o minimă responsabilitate", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Constatăm zi de zi acuzaţii absurde împotriva Rusiei. Rusia nu a intervenit, nu intervine şi nu intenţionează să intervină în afacerile interne ale unui alt stat. Şi în special nu în Muntenegru, cu care avem relaţii extrem de bune", a adăugat el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus la rândul său că acuzaţiile conform cărora Rusia ar fi ajutat la organizarea tentativei de stat din Muntenegru sunt neîntemeiate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite