Rusia îl atacă pe Titus Corlăţean pentru că ... Basarabia e România!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe rus critică atitudinea lui Titus Corlăţean privind Unirea Basarabiei cu România! Cel mai probabil nu au auzit şi de punctul de vedere al primului ministru, Victor Ponta, care a fost şi mai clar decât cel al lui Corlăţean şi care a fost transmis în cadrul unei recepţii organizate în cinstea acestei memorabile zile.

Aleksandr Lukaşevici, reprezentantul ministerului rus de Externe, a criticat atitudinea şefului diplomaţiei române cu privire la data de 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România.

Ministerul Externe rus consideră că atitudinea statului român este duplicitară şi pune în pericol soluţionarea conflictului transnitrean (ruşii nu s-au prins încă că România este NATO şi că ne doar în cot de părerea lor).

Foarte interesantă abordarea ministerului de Externe rus, care ar fi vrut binenţeles să nu marcăm de fel această dată şi eventual să sărbătorim 28 iunie atunci când în 1940 pune Armata Roşie ciubota pe pământul românesc.

Probabil oficialii ruşi nu ştiu că premierul României şi-a trimis un consilier la recepţia organizată cu ocazia acestei zile şi în care a transmis un mesaj aproape similar şi dacă nu cumva şi mai unionist decât cel al lui Corlăţean. Probabil la citirea mesajului agenţii ruşi erau ocupaţi cu sarmalele şi paharele de vin. La aceeaşi recepţie au fost prezenţi peste 10 parlamentari români din toate partidele şi care au discutat deschis despre această dată de sărbătoare, dar şi de necesitatea corectării greşelilor istoriei.

Vreţi o parte din mesajul citit în numele lui Victor Ponta: În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!

Sper ca din cauza mea să fie mustrat şi premierul României.

Apropo, în cadrul recepţiei i-am urat domnului ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, să reprezinte diplomatic România în câţiva ani. Răspunsul acestuia: să vorbesc cu Titus Corlăţean despre asta ca să o rezolve.

Cred că uşor, uşor politicienii români se maturizează, nu de alta dar sărăcul Brătianu se tot întoarce în mormânt când vede respectul faţă de moştenirea sa.

Declaraţia lui Titus Corlăţean a fost următoarea:

“Sunt onorat să vă pot adresa gândurile mele, în această zi luminoasă din istoria noastră, în care aniversăm 95 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Unire a Basarabiei cu Regatul României. Într-un moment de răscruce istorică, nu doar pentru neamul românesc, dar – cum s-a dovedit ulterior – pentru întregul continent, a fost făcută atunci alegerea clară pentru revenirea la filonul naţional comun, pentru un set de valori şi principii răspunzând aspiraţiilor de libertate şi reprezentativitate ale locuitorilor de peste Prut.

Şi acum, ca şi atunci, aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova sunt legate de integrarea deplină în familia europeană. Geografic, istoric şi cultural, Republica Moldova a fost şi este, incontestabil, parte a Europei. Ţine de datoria noastră, a României, să confirmăm aceste realităţi şi din punct de vedere politic, prin susţinerea şi împlinirea eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova.

Avem astăzi şansa istorică şi datoria de a pregăti, împreună, viitorul nostru european comun. Am urmărit cu atenţie eforturile depuse în ultimii ani de Republica Moldova în direcţia integrării europene şi mă bucur să văd că acestea sunt astăzi recunoscute fără rezerve de toţi partenerii noştri europeni. Au fost parcurse în acest răstimp relativ scurt, cu determinare şi curaj, etape importante pe calea consolidării statului de drept, a modernizării de ansamblu a societăţii şi economiei, şi a avansării în direcţia comunităţii democratice europene.

România va fi şi pe mai departe alături de Republica Moldova, de cetăţenii acesteia, la fiecare pas făcut pe drumul integrării europene. Ştim, din proprie experienţă, cât de greu este acest drum. Dar ştim, în egală măsură, că nu există nici o alternativă care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova şansa libertăţii şi prosperităţii.

Sunt încredinţat că, împreună, putem apropia clipa în care se va împlini destinul european al Republicii Moldova.

Mă înclin în faţa memoriei personalităţilor care au făcut posibil momentul 27 martie 1918. Salut generaţiile prezente, care pregătesc şi care vor vedea împlinirea idealului nostru european comun”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite