Rusia foloseşte dezinformarea pentru a slăbi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii de muşamalizare, dezinformare, propagandă şi comunicare defectuoasă la nivel intern, proteste şi săgeţi aruncate la nivel diplomatic. Acestea par să fie cuvintele-cheie într-un caz care are potenţialul de a afecta relaţiile dintre Rusia şi Germania.

Este vorba despre cazul unei fete în vârstă de 13 ani, dintr-o familie de imigranţi ruşi, care locuieşte în Berlin şi care ar fi fost violată de mai mulţi bărbaţi care ar fi solicitanţi de azil în Germania.

Pe data de 11 ianuarie, familia fetei, identificată ca Lisa F, a anunţat dispariţia minorei. Copila a reapărut o zi mai târziu, notează presa internaţională.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune rus, o femeie, care a afirmat că este mătuşa minorei, a declarat că, în decursul celor 30 de ore în care a lipsit de acasă, fata a fost violată de numeroşi bărbaţi. La televiziunile ruse a urmat difuzarea de interviuri cu presupuşi făptaşi.

Presa rusă a prezentat zile la rând ştirea potrivit căreia o fetiţă în vârstă de 13 ani dintr-o familie de imigranţi ruşi a fost răpită la Berlin, în drum spre şcoală, şi violată în grup de bărbaţi care aveau un aspect fizic asemănător solicitanţilor de azil. Subiectul a făcut vâlvă şi pe reţelele de socializare. 

În Germania, sute de membri ai comunităţii ruse au ieşit în stradă, la sfârşitul săptămânii trecute, protestând faţă de ceea ce au numit „o muşamalizare a cazului“ de către Poliţia berlineză.

Numai că Poliţia berlineză a infirmat că Lisa F ar fi fost răpită şi violată, un anunţ în acest sens fiind postat pe data de 18 ianuarie inclusiv pe pagina de Facebook a instituţiei. 

Şi procuratura a exclus varianta răpirii sau a violului. Cu toate acestea, doi tineri cu vârste puţin peste 20 de ani sunt anchetaţi sub suspiciunea de abuz sexual. Se bănuieşte că înaintea dispariţiei fetei, aceasta ar fi avut contact sexual cu ei, iar cum Lisa are 13 ani, tinerii sunt anchetaţi pentru abuz sexual, a relatat „Die Welt“.

Totuşi, Poliţia din Berlin a fost criticată de mai mulţi comentatori germani pentru comunicare defectuoasă, pe motiv că nu a fost clar de la început că forţele de ordine tratează cu toată atenţia acest caz, iar lipsa de informaţii a alimentat speculaţiile cu privire la această situaţie.

Extrema-dreaptă a intrat în joc

În contextul în care situaţia refugiaţilor a agitat spiritele în Germania, în special după agresiunile sexuale comise în noaptea de Revelion la Köln, cazul a fost folosit de extremiştii de dreapta pentru a alimenta resentimentele faţă de migranţi, partidul german de extremă-dreapta NPD şi filiala berlineză a mişcării islamofobe Pegida ajutând la organizarea protestelor, notează BBC.

Legăturile dintre Rusia şi grupările de extremă-dreapta din Germania nu sunt neobişnuite, adaugă sursa citată, remarcând că drapelul Rusiei, dar şi alte simboluri ruse sunt văzute adesea la demonstraţiile islamofobilor din PEGIDA.

Totodată, cartierul berlinez în care trăieşte familia Lisei F, Marzahn, în care locuiesc mulţi vorbitori de rusă, este cunoscut pentru proteste xenofobe. 

Iritări la nivel înalt

Numai că lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că în scenă a intrat Kremlinul. 

Pe 26 ianuarie, în timpul unei conferinţe de presă ce a fost susţinută la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat oficialii germani că muşamalizează cazul din motive de natură politică. „Este clar că fata nu a dispărut de bunăvoie timp de 30 de ore“, a afirmat Lavrov, căruia i se pusese, de fapt, o întrebare privind relaţiile dintre Rusia şi Germania. 

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că speră că „aceste probleme nu vor fi ascunse sub preş şi că nu vor mai exista cazuri precum cel al Lisei noastre“. 

În aceste condiţii, nici Berlinul nu a tăcut. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, pe data 27 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că „nu există niciun motiv şi nicio justificare pentru utilizarea cazului unei fete de 13 ani (...) pentru propagandă politică“. Steinmeier a răspuns astfel unei întrebări pe această temă, adăugând că autorităţile germane fac tot ce este posibil pentru a furniza „cât mai curând posibil“ clarificări privind acest caz. 

Mai mult, ministrul german de Externe a sfătuit autorităţile ruse să se raporteze la ceea ce rezultă din investigaţie şi să nu ia de bun tot ce relatează presa de acolo.

O metodă cunoscută

La rândul său, şeful Comisiei pentru afaceri externe din parlamentul german, Norbert Röttgen, a declarat pentru „Die Welt“ că „manipularea şi neadevărurile sunt metode uzuale în propaganda folosită de conducerea rusă“, adăugând că acest caz arată clar că, în Rusia, probleme interne legate de putere par să fie mai importante decât relaţiile cu celelate ţări. 

Dacă în trecut presa susţinută de Kremlin a fost acuzată de propagandă în scopul de a crea probleme în ţările baltice legate de vorbitorii de rusă, acum, unii se tem că această tactică ar putea fi folosită şi în Germania, scrie BBC. Scopul: crearea unui dezavantaj pentru cancelarul german Angela Merkel. Cauza: Sancţiunile impuse Rusiei de către UE ca urmare a conflictului din Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite