Europa

articolul anterior articolul urmator

Rusia provoacă România prin Dodon. Majoritatea socialistă din Parlamentul de la Chişinău reduce orele de transmitere a programelor în limba română

42
3 Dec 2020 16:34:35
Autor: Viorica Marin
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova

Noua majoritate din parlamentul de la Chişinău, socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi oameni oligarhului Şor din formaţiunea „Pentru Moldova”, a votat, joi, în prima lectură, anularea legii „anti-propagandă. Documentul prevede şi reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română.  În plus, a trecut şi proiectul de lege prin care serviciile secrete trec din subordinea Preşedinţiei în cea a Parlamentului.

Deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, dar şi o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA. 

De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea sunt modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, modificări legate de statutului autonomiei găgăuze. Proiectele au fost votate fără dezbateri, în timp ce opoziţia protestează şi scandează „ruşine”. 

Platforma DA şi PAS vor contesta la Curtea Constituţională procedura de votare de astăzi din Parlament. Prorusul Igor Dodon urmăreşte să o lase fără pârghiile puterii pe preşedinta aleasă a Republicii Moldova, pro-europeana Maia Sandu.
 
În cadrul unei conferinţe de presă deputaţii Alexandru Slusari şi Dinu Plîngău au anunţat că mâine vor pregăti documentele care vor fi depuse la CC, pentru a anula voturile date de o mână de deputaţi pentru un număr de acte normative. Potrivit deputaţilor ceea ce s-a votat contravine legii şi nici nu se cunoaşte dacă erau 51 voturi. Deputaţii mai spun că au fost luate decizii care pun în pericol securitatea naţională.
 
Anterior şi deputatul Radu Marian a anunţat că PAS va contesta procedura de vot. Şi anularea legii „anti-propagandă” a fost votată de noua majoritate PSRM - „Pentru Moldova” în prima lectură. Documentul prevede şi reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română.
 
Astfel, proiectul prevede mai multe modificări la Codul serviciilor media audiovizuale ce se referă, inclusiv, la transmiterea a programelor audiovizuale locale.
 
În acest sens, se reduce durata zilnică a emisiunilor locale, transmise în cadrul serviciilor de televiziune:
 
    - de la 8 ore, la 6 ore pentru furnizorii publici regionali de servicii media;
    - de la 4 ore, la 3 ore pentru furnizorii privaţi regionali de servicii media;
    - de la 2 ore, la 1 oră pentru furnizorii privaţi locali de servicii media.
 
Totodată, se propune micşorarea şi a mediei zilnice pentru programele audiovizuale locale, transmise în cadrul serviciilor de radiodifuziune sonoră.
 
În ce priveşte obligativitatea de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie „de cel puţin 80%” în limba română, PSRM vrea substituirea acesteea cu „de cel puţin 60%”.
 
La fel, socialiştii au propus excluderea din Cod a prevederilor ce se referă la provenienţa programelor audiovizuale achiziţionate de peste hotare. Mai exact, deputaţii PSRM propun excluderea normei care obliga ca serviciile de televiziune, programele audiovizuale achiziţionate de peste hotare să provină în proporţie de cel puţin 50% din statele membre ale Uniunii Europene şi/sau din statele terţe participante la Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Mihai Popescu
3.12.2020, 16:53:10

Rusii e porci iar americanii e buni !!!

-22 (26 voturi)
Ionel Marcu
3.12.2020, 17:21:58

Exact, Popăscule, filorus și fan PSD!

-5 (37 voturi)
Ionel Marcu
3.12.2020, 17:27:03

Așa le trebuie proștilor de moldoveni, la ultimele alegeri legislative au făcut ca românii în 2016, când prin absență de la vot au lăsat PSD să ocupe jumătate din Parlament cu numai 3,2 milioane de voturi dintr-un electorat de peste 18 milioane. Au lăsat, prin absență, numai electoratul PSD să voteze. Așa și moldovenii, acum primesc legi împotriva lor de la trădătorii Dodon, Chicu și alții!

-6 (34 voturi)
Ludwig
3.12.2020, 17:59:16

Ionel Marcu Sunt prea rusificati! Ei de 30 de nai voteaza numai cu comunistii. RM este si ngurul stat european unde partidul comunist nu este scos inafara legii si unde castiga alegerile democratic. Nu vor unire, nici ue nici nato. Miorlaila asta spunea cand era aliata cu Dodon: "UE nu va lasa Romania sa ocupe RM ca in 1918".

-11 (25 voturi)
Tomescu Tom
3.12.2020, 17:28:33

PSD-iști de Basarabia ... Ar fi în stare să-și vândă țara pe 2 bani .. doar pentru păstrarea așa zisei lor " puteri " ... Care de fapt reprezintă libertatea de a fura nestingheriți de nimeni ... Brrr... nu au minte nici cât o găină beată ..

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările