Europa

articolul anterior articolul urmator

Rusia se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice, acuzând Occidentul a monopolizat organizaţia şi a transformat-o într-un „instrument de politică anti-rusă”

7
17 May 2022 20:15:05
Autor: News.ro

Rusia a luat decizia oficială de a se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice, a anunţat, marţi, Ministerul rus de Externe.

Comunicatul publicat de minister susţine că statele occidentale ”au pus monopol asupra Consiliului pentru propriile obiective conjuncturale” şi nu se întrevăd perspectivele restabilirii funcţionării normale a organizaţiei, care se ”scufundă tot mai adânc în rusofobie şi minciuni” şi care a fost transformată într-un ”instrument de politică anti-rusă”, relatează agenţia de presă rusă TASS.

„Drept răspuns la acţiunile ostile, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a trimis un mesaj emisarilor statelor membre Consiliul Statelor Mării Baltice, Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe (n.r. Josep Borrell), precum şi Secretariatului Consiliului de la Stockholm, notificându-i despre retragerea (Rusiei) din organizaţie”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Ministerul rus de Externe a remarcat că statele occidentale „au pus monopol asupra Consiliului pentru propriile obiective conjuncturale” şi nu se întrevăd perspectivele restabilirii funcţionării normale a Consiliului, care se ”scufundă tot mai adânc în rusofobie şi minciuni”.

De asemenea, ministerul a luat decizia de a părăsi Conferinţa Parlamentară de la Marea Baltică.

Rusia a subliniat că această decizie nu va afecta prezenţa ţării în regiune, continuând să colaboreze cu ”parteneri responsabili” pe probleme-cheie de dezvoltare a regiunii baltice.

„Situaţia din Consiliul Statelor Mării Baltice este degradantă”, subliniază diplomaţia rusă. Statele NATO şi UE din cadrul Consiliului au respins un „dialog egal”, menţionează ministerul, precizând că organizaţia a fost transformată într-un „instrument de politică anti-rusă”.

Rusiei i-a fost „interzisă” participarea la proiectele Consiliului, în timp ce Belarus a fost „suspendat” din postura de ”observator”, se mai menţionează în comunicat.

Comunicatul susţine că prezenţa Rusiei în Consiliu este ”inutilă şi contraproductivă”, iar Moscova nu va participa la transformarea organizaţiei într-o altă platformă pentru ”activităţi de sabotaj şi «vanitate occidentală»”.

Cu toate acestea, deşi în comunicatul oficial al Moscovei nu este specificat acest aspect, Rusia a fost suspendată din Consiliul încă de pe 5 martie, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

www.brave.com
17.05.2022, 20:28:18

Sa se retraga din toate organizatiile fiindca intreaga omenire a devenit anti-rusa.

-8 (20 voturi)
Taica Belcu
17.05.2022, 22:49:14

Bah .. da' pr.&ost eshti .. micatzi'ash .. pensia nesimtzita!

0 (4 voturi)
sophia rose
17.05.2022, 20:34:48

Au toti rusii astia din conducerea statului rus niste mutre oribile, asa cum le e si sufletul!

+8 (10 voturi)
Strong Ukraina
17.05.2022, 21:54:56

stati dr*kului in ograda voastra

+3 (3 voturi)
GABRIEL_ CATALIN
17.05.2022, 23:05:24

Ce fălci are Moș part asta. El știe că sfârșitul e aproape dar încearcă să mai vanda niste gogoși.

-7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările