Europa

articolul anterior articolul urmator

Rusia ţinteşte „integrarea de facto a Ucrainei”, acuză UE într-un document ce propune opţiuni de sprijin contra agresiunii ruse

11
14 May 2021 13:03:51
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Potrivit unui document UE consultat de Bloomberg, măsuri luate de Kremlin precum organizarea de alegeri nelegitime şi emiterea de paşapoarte pentru locuitorii din Donbas „vizează integrarea de facto în Rusia a zonelor necontrolate de guvernul central din Ucraina”. Serviciul European de Acţiune Externă al UE urmează să întocmească un raport despre propunerile din document.

„Rusia nu plănuieşte să absoarbă pe nimeni şi nici nu a făcut asta vreodată”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov vineri prin videoconferinţă.

O autonomie mai mare ar putea permite Donbas să aibă o putere de veto asupra unor obiective precum apartenenţa la NATO şi EU. Putin se opune, dar acestea sunt susţinute de majoritatea populaţiei de 42 de milioane de oameni.

Tensiunile dintre foştii aliaţi sovietici au crescut luna trecută după ce Rusia a masat echipament militar şi peste 100.000 de soldaţi la graniţă şi ulterior retrăgându-i în mare parte după solicitări de dezescaladare ale liderilor ţărilor vestice. În semn de susţinere, secretarul de stat american Antony Blinken a mers săptămâna trecută la Kiev.

Documentul UE prezintă o listă de opţiuni ale blocului astfel încât să fie consolidată rezilienţa Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Între aceste soluţii se numără:

Intensificarea sprijinului în vederea gestionării „ameninţărilor hibride inclusiv pentru combaterea pericolelor cibernetice şi a dezinformării”.

Facilitarea programului de vaccinare anti-coronavirus al Ucrainei, în special pentru grupurile vulnerabile pentru a evita slăbirea şi mai mare a ţării ce trece printr-o criză prelungită sanitară şi socio-economică”.
Întărirea securităţii energetice pentru a atenua dependenţa de Rusia.

Îmbunătăţirea eforturilor privind respingerea legitimităţii paşapoartelor ruseşti emise rezidenţilor din Crimeea şi anumite părţi din Donbas.

Să se aibă în vedere ca Ucraina să poată lua parte la unele proiecte de securitate europene.

Sancţionarea suplimentară a Rusiei „va depinde de o deteriorare mai severă a situaţiei privind suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se mairată în document.

La rândul său,Ucraina a cerut sprijinul Bruxellesului pentru a accede la NATO.

Ambasadorii UE din comitetul politic şi de securitate a blocului au avut opinii divergente cu privire la document în discuţiilor, marţi, potrivit unui memoriu separat văzut de Bloomberg. Un grup a susţinut calendarul şi conţinutul opţiunilor. Un altul a spus că propunerile nu evidenţiază suficient reformele pe care Ucraina trebuie să le implementeze - cum ar fi măsurile anticorupţie - şi că statele membre ar trebui aibă mai multe discuţii înainte de a explora o cooperare care implică programele de securitate ale blocului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

gyll
14.05.2021, 14:07:50

Un individ periculos conduce Rusia. Gândurile faptele lui, de ocupare a statelor suverane vecine sunt aidoma celuilalt descreierat, din secolul trecut, Hitler. Diferă doar modul cum vrea să le pună în aplicare.

+4 (10 voturi)
IonIon Codreanu
14.05.2021, 14:44:22

gill, nu-i vorba de ”ocuparea statelor suverane vecine”... Probleme sunt DOAR cu Ucraina - un stat artificial creat în care ”comunitatea internațională” face eforturi pentru ucrainizarea tuturor ne-ucrainenilor (probabil mai mult de jumătate din populație) cât mai rapid, pentru a șterge urmele mizeriei. Crimeea nu a fost ocupată, nu s-a opus NIMENI și u s-a tras nici un foc de armă. Pur și simplu populația rusă și rusofonă de acolo a preferat Rusia. Nici statele baltice, nici Polonia sau România nu au a se teme. Comparația cu Hitler este aberantă. Putin este un dictator ca atâția alții, susținut de USA, care are nevoie de un dușman pentru justificarea uriașelor cheltuieli militare în fața propriului popor.. Nici vorbă să fie un Hitler! Nici măcar un Pinochet... Este extrem de simplu să-i fie răpit lui Putin argumentul prin care se chinuie să adune poporul în jurul său: încercuirea NATO-USA. Vrea cineva asta?! Să nu mă acuzi de putinism sau pro-comunism...

-6 (10 voturi)
Lucifer
14.05.2021, 14:11:42

Ucraina este sprijinită de SUA, "trilaterala" Polonia+Turcia+România şi de formatul B9 al ţărilor est şi central europene. Se opun Germania şi Franţa.

-5 (7 voturi)
IonIon Codreanu
14.05.2021, 14:52:55

Ucraina este o făcătura americană susținută de supușii ei din Est, mai puțin instruiți și cu spaime ușor de înțeles de pe urma impunerii comunismului de către URSS. Mentalitatea inoculată de comunism 40 de ani de zile face ca încă să se mai creadă oamenii simpli ”forță conducătoarea”, Estul pentru Europa este ce era ”proletariatul” în țările comuniste! Iar acest EST se consideră pentru unii destinat să dicteze politici Europei, că Europa Occidentală educată și prosperă este ”decadentă”... Ce Germania, ce Franța, NOI, ESTUL știm ce politică externă trebuie să ducă Europa! Dictată de la Washington. Farul călăuzitor al Estului incapabil...

-4 (10 voturi)
Online Socrates
14.05.2021, 14:37:23

De cand erau copii, oamenii au observat ca orice obiect se compune din aschii si cioburi in urma experimentelor de dezmembrare. Cu toate acestea, in mod paradoxal, nu intotdeauna se poate recompune obiectul odata descompus in partile sale componente. Tot asa, zonele iesite de sub control maidanez, nu vor putea fi remaidanizate, probabil, niciodata. In acele zone locuiesc deja vreo juma' de milion de cetateni ai Federatiei Ruse .

-7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările