Putin l-a anunţat pe Obama că Rusia îşi rezervă „dreptul” de a-şi proteja interesele şi cetăţenii din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o discuţie telefonică de aproape 90 de minute cu omologul său american, Barack Obama, în care a afirmat că Rusia îşi rezervă dreptul să protejeze interesele sale şi ale populaţiei rusofone în cazul unor „violenţe” în estul Ucrainei sau în Crimeea, potrivit unui comunicat al Kremlinului, anunţă AFP.

Vladimir Putin a spus în cadrul dialogului său cu Barack Obama că în acest moment există o „ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei”. De asemenea, liderul de la Kremlin a evocat şi „faptele infracţionale  ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de noile autorităţi din Kiev”.

De asemenea, discuţia telefonică dintre cei doi preşedinţi de stat a fost confirmată şi de către Casa Albă, după ce iniţial Barack Obama a cerut o reuniune de urgenţă a echipei sale de securitate, cu scopul de a examina opţiunile politice şi militare în contextul crizei din Ucraina.

În cadrul discuţiei telefonice, Barack Obama l-a sfătuit pe Vladimir Putin să îşi retragă forţele militare din Crimeea, avertizându-l cu o posibilă izolare a Rusiei pe scena internaţională, dacă va permite intervenţii militare în Ucraina.

Tot liderul de la Washington l-a acuzat pe omologul său rus că în acest caz Vladimir Putin se face vinovat de încălcarea Dreptului Internaţional prin acţiunea de a mobiliza trupe în Ucraina. Ca opţiune, Barack Obama l-a invitat pe liderul rus să discute paşnic cu autorităţile de la Kiev.

„Prezenţa trupelor militare ruse reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce constituie o abatere de la legislaţia internaţională. Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean”, i-a transmis Barack Obama lui Vladimir Putin.

Preşedintele american a îndemnat totodată Rusia să se abţină de la orice fel de amestec în politica internă a Ucrainei, chiar dacă este conştientă ca ambele ţări au legături istorice culturale solide.

„Statele Unite îndeamnă Rusia să reducă tensiunile prin retragerea forţelor sale de la bazele din Crimeea şi să se abţină de la orice amestec, oriunde, în Ucraina. SUA recunoaşte legăturile istoricie şi culturale solide dintre Rusia şi Ucraina”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă.

Barack Obama i-a mai transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că SUA vor purta consultări de urgenţă cu aliaţii săi şi cu organismele internaţionale.

„În orele şi zilele următoare, Statele Unite vor purta consultări de urgenţă cu aliaţii şi partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU”, i-a mai comunicat liderul american preşedintelui rus.

De asemenea, Barack Obama a anunţat că SUA nu vor participa la întâlnirile de pregătire a summitului G8, care vor avea loc în luna iunie, la Soci, în Rusia.


Citeşte şi:

Vitali Kliciko cere mobilizarea generală în Ucraina, după ce Parlamentul rus a aprobat intervenţia militară în Crimeea

Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicită Parlamentului să decreteze mobilizarea generală în contextul ameninţărilor privind o intervenţie militară a Rusiei, informează Mediafax.

Rusia declară război Ucrainei. Putin a cerut acordul Dumei de Stat

Vladimir Putin a cerut Dumei de Stat, adică Parlamentului Federaţiei Ruse, acordul desfăşurării de trupe militare pe teritoriul Ucrainei. Acordul este unul formal deoarece Duma de Stat este controlată în totalitate de către acoliţii preşedintelui.

Crimeea explodează. Odată cu Europa?

Situaţie de o gravitate extremă: cererea adresată de preşedintele rus Vladimir Putin privind autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina „până la normalizarea situaţiei socio-politice din ţară”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite