Europa

articolul anterior articolul urmator

S-a încheiat prima zi de lucrări a Consiliului European

0
14 Dec 2012 05:11:07
Autor: Iulia Marin
Prima zi de lucrări a Consiliului European s-a încheiat FOTO AFP
Prima zi de lucrări a Consiliului European s-a încheiat FOTO AFP

Prima zi de lucrãri a Consiliului European s-a încheiat în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei locale 02:00 (03:00, ora României), cu acordul ca executivul comunitar sã propunã, în cursul anului 2013, un mecanism unic de rezolvare a crizelor, în completarea mecanismului de supraveghere bancarã asupra cãruia s-a ajuns la un acord în cadrul Consiliului ECOFIN.

”Comisia va veni, în anul 2013, cu o propunere pentru un mecanism unic de rezolvare a crizelor pentru statele care participã la mecanismul unic de supraveghere bancarã, pentru a fi examinatã de colegislatori ca o chestiune prioritarã, cu intenţia de a o adopta în actualul ciclu parlamentar”, se menţioneazã în concluziile adoptate de Consiliul European privind completarea Uniunii economice şi monetare, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, “Mecanismul ar trebui sã protejeze stabilitatea financiarã şi sã asigure un cadru stabil pentru sprijinirea instituţiilor financiare, protejând în acelaşi timp plãtitorii de taxe în contextul crizelor bancare".

Documentul menţioneazã cã o serie de chestiuni trebuie examinate în continuare, iar în acest sens preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, împreunã cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se angajeazã sã prezinte Consiliului European din iunie 2013, dupã consultãri cu statele membre, o serie de patru mãsuri, însoţite de o foaie de parcurs.

Dupã ce a salutat “o sãptãmânã bunã” pentru UE, marcatã de primirea Nobelului pentru Pace, un acord asupra ajutorului pentru Grecia şi un altul privind mecanismul unic de supraveghere bancarã, Herman van Rompuy a prezentat calendarul pentru lunile urmãtoare.

Prima dintre aceste chestiuni este coordonarea reformelor naţionale, care ar urma sã permitã discutarea între statele membre a reformelor economice majore pe care intenţioneazã sã le pună în aplicare şi sã se coordoneze între ele, cu sprijinul instituţiilor UE. A doua chestiune este abordarea dimensiunii sociale a Uniunii economice şi monetare, inclusiv a dialogului social.

De asemenea, va fi avansatã o propunere referitoare la fezabilitatea şi modalitãţile de încheiere a unor contracte bilaterale cu instituţiile UE privind competitivitatea şi creşterea.

Aceste contracte ar urma sã angajeze toate statele membre ale zonei euro, dar şi ţãri care nu au adoptat moneda unicã, dacã doresc acest lucru.

Nu în ultimul rând, se va prezenta o propunere privind realizarea unor mecanisme de solidaritate care pot sprijini eforturile statelor membre care încheie astfel de aranjamente contractuale.

Calendarul este mai puţin ambiţios decât foaia de parcurs prezentatã de Herman van Rompuy în urmã cu câteva zile, pentru cã nu angajeazã cu nimic dincolo de alegerile europene din 2014 şi nu mai face nicio referire explicitã la “o capacitate bugetarã” pentru zona euro, comentează Agerpres.

Preşedintele Consiliului European a afirmat explicit cã ideea mult discutatã înainte de summit nu se numãrã printre propunerile pe care le va înainta, în iunie 2013, alãturi de Jose Manuel Barroso.


 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările