Salah Abdeslam avea în apartamentul său din Bruxelles documente despre un centru de cercetare nucleară din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul suspect al atacurilor teroriste de la Paris, Salah Abdeslam, avea documente, articole din presă şi fotografii cu o bază cercetară nucleară din Germania, în apartamentul său din Bruxelles, relatează RTBF.

Este vorba despre centrul de cercetare atomică Juelich, aflat în Renania de Nord-Westfalia, în vestul Germaniei, scrie Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Printre materialele găsite se numără şi fotografii cu preşedintele Consiliului de Administraţie al centrului, Wolfgang Marquardt.

Şeful Serviciului german de Securitate Internă (BfV), Georg Maasen, ar fi anunţat o serie de membri ai „organelor de control“ din Parlament despre această descoperire.

Biroul cancelarului Angela Merkel şi Ministerul de Interne nu au informaţii în acest sens, potrivit RND.

În schimb, Georg Maassen a dezminţit aceste informaţii.

„Acest lucru nu este adevărat“, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul BfV.

„Nu avem nicio informaţie despre acest caz. Directorul Maassen nu a discutat niciodată cu niciun membru al Parlamentului“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La centrul de cercetare Juelich sunt depozitate, în general, deşeuri nucleare, fiind situat în vestul ţării, în apropiere de frontiera cu Belgia. Conducerea centrului nuclear spune că nu a fost informată despre nicio astfel de ameninţare, potrivit Mediafax.

Salah Abdeslam, suspectul cheie în atentatele de la Paris şi singurul atacator rămas în viaţă, a fost arestat pe 15 martie în urma unui raid antiterorist al forţelor de intervenţie belgiene la Bruxelles. Teroristul a fost capturat după mai bine de patru luni de căutare.

Primele informaţii potrivit cărora teroriştii vizau industria nucleară europeană au apărut în luna martie. Atunci s-a aflat că fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, doi dintre cei trei kamikaze de la Bruxelles, l-au urmărit pe directorul Programului naţional belgian de cercetare şi dezvoltare în domeniul nuclear. Ei au instalat dispozitive de supraveghere în faţa locuinţei oficialului, pe care le-au demontat la scurt timp după atentatele din Paris.

Zeci de ore de înregistrări făcute de aceste camere ascunse au fost descoperite de anchetatori în luna decembrie, în locuinţa unuia dintre suspecţii pentru atentatele de la Paris, Mohamed Bakkali.

În urma divulgării acestei informaţii, pe 17 februarie, 140 de militari au fost postaţi la centralele nucleare din Belgia, pentru a le asigura securitatea.

Acest lucru este posibil să îi fi determinat pe terorişti să îşi schimbe planurile şi să opteze pentru ţinte mai „facile“, precum o staţie de metrou sau un aeroport.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite