Salah Abdeslam a fost sprijinit de prieteni şi rude, nu de jihadiştii, în cele patru luni de urmărire generală. Pizza l-a dat de gol VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teroristul Salah Abdeslam a fost ajutat să scape de capturare de către prieteni şi rude din Bruxelles, în cele patru luni în care a fost dat sub urmărire generală în statele europene, mai degrabă decât de jihadiştii Statului Islamic, deşi autorităţile se temeau că gruparea islamică ar fi putut să-l ducă în Siria, Turcia sau Maroc, transmite Reuters. Primarul Parisului arată cu degetul spre cartierul Molenbeek din capitala Belgiei.

După luni de căutări, Salah Abdeslam a fost capturat vineri de către forţele de intervenţie belgiene în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek, unde s-a născut şi a crescut teroristul şi unde încă mai locuiesc părinţii, rudele şi prietenii săi.

Deşi serviciile de securitate se temeau că acesta ar putea să fie ajutat să scape de capturare de către jihadiştii Statului Islamic, care aveau resursele necesare pentru a-l transporta în Siria, Turcia sau Maroc, s-a dovedit că a evadat de sub ochii autorităţilor datorită sprijinului rudelor, prietenilor şi a unor infractori mărunţi.

Cazul lui Abdeslam demostrează cât de dificil este să capturezi un suspect care se bazează pe protecţia comunităţii locale, care nu este formată neapărat din radicali aflaţi pe lista de persoane de interes a poliţiei.

 ”Abdeslam s-a bazat pe o reţea extinsă de rude şi prieteni, implicaţi deja în tâlhării minore şi trafic de droguri, ca să-i găsească o  ascunzătoare. Este vorba de solidaritate între vecini şi familii”, a declarat procurorul belgian Frederic Van Leeuw.

Salah Abdeslam nu a fost găsit în patru luni de urmărire generală, în ciuda înregistrării a 24.000 de apeluri cu informaţii despre suspecţii atacatorului.

Potrivit unor informaţii, Abdeslam s-ar fi ascuns în subsolul apartamentului mamei unui prieten, care nu avea nicio legătură cu militanţii islamişti.

Legăturile de prietenie s-au dovedit cruciale pentru Abdeslam încă de la început. Înainte de atentate, teroristul deţinea un bar în Molebeek împreună cu fratele său, care era centrul vieţii sociale pentru tinerii arabi neinteresaţi de religie, dar care preferau în schimb drogurile.

Abdeslam s-a bazat pe doi prieteni să-l conducă în Bruxelles imediat după atentatele din Paris, soldate cu 130 de morţi, întrucât fratele său s-a aruncat în aer în faţa unei cafenele pariziene. Alţi prieteni l-au condus cu maşina prin Molenbeek şi de la o ascunzătoare la alta.

Însă reţeaua de prieteni şi rude a lui Abdeslam s-a dovedit a nu fi atât de impenetrabilă. Autorităţile belgiene l-au capturat după ce acesta s-a adresat unui prieten pentru a-i găsi o nouă ascunzătoare. 

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a denunţat luni o „formă foarte comunitaristă de organizare“ precum cea din Molenbeek, cartier din Bruxelles, care „fără îndoială“ i-a asigurat protecţie lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului de jihadişti care a comis atentatele din 13 noiembrie 2015 din capitala franceză, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, relatează AFP. 

 „Ceea ce este sigur e că însăşi forma de organizare comunitară a cartierului Molenbeek reprezintă un subiect“, a declarat Hidalgo pentru France Info, întrebată de ce a fost nevoie tocmai de patru luni pentru ca Abdeslam să fie prins.

„Fără nicio îndoială, aceasta este o formă care, între ghilimele, i-a protejat nu numai pe autorul atentatelor de la 13 noiembrie, ci şi pe mulţi alţii înainte“, a afirmat ea. „Aceasta ne obligă bineînţeles să lucrăm, să reflectăm, să facem ca astfel de forme foarte comunitariste de organizare care ar putea să existe în unele oraşe să fie combătute“, a adăugat Anne Hidalgo.

Suspectul-cheie în sângeroasele atentate de la Paris, Salah Abdeslam, a fost capturat vineri la Molenbeek după patru luni de căutări. El este în prezent încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate din Bruges, nord-vestul Belgiei, în aşteptarea unei extrădări în Franţa, împotriva căreia avocatul său belgian din Bruxelles a început o bătălie juridică. 

Pizza l-a dat de gol 

CO comandă de cinci pizza pentru un apartament i-a pus pe poliţişti pe urmele celui mai căutat terorist din lume, scrie politico. Începând de marţea trecută, poliţiştii supravegheau celebrul apartament din Molenbeek, din Strada Quatre şi au fost în cele din urmă convinşi "că un grup mare de oameni se află acolo. De ce? Pentru că femeia care locuia în acel spaţiu locativ a făcut o comandă pizza prea mare pentru numărul de persoane care figurau că locuiesc acolo.

La momentul arestării sale, Salah Abdeslam aruncat o bucată de hârtie albă pe trotuar. O foaie albă, iar presa belgiană şi franceză se întreabă care ar putea fi semnificaţia.

Parchetul din Belgia apelează la populaţie pentru informaţii referitoare la unul dintre complicii lui Abdeslam 

Unul dintre complicii comandourilor care au comis atentatele de la Paris, cunoscut sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, a fost identificat ca fiind Najim Laachraoui, a anunţat luni parchetul federal belgian, care a lansat un apel la populaţie pentru informaţii care să ducă la găsirea lui, relatează AFP şi Reuters. 

 „Ancheta a putut să stabilească că numitul Soufiane Kayal poate fi identificat ca fiind numitul Laachraoui Najim, născut la 18 mai 1991, plecat în Siria în februarie 2013“, a afirmat parchetul într-un comunicat, fără a-i preciza naţionalitatea.

Sub această identitate falsă a fost închiriată locuinţa percheziţionată la 26 noiembrie 2015 la Auvelais, în apropiere de Namur. Casa a fost folosită pentru pregătirea atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris.

„Urme de ADN ale lui Laachraoui Najim au fost descoperite în casa închiriată la Auvelais, precum şi în apartamentul de pe Rue Henri Bergé din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, care ar fi fost utilizate de gruparea teroristă“, precizează parchetul, care a lansat un nou apel la martori pentru informaţii care pot duce la găsirea acestuia.

Laachraoui a fost controlat şi când se afla într-o maşină, la 9 septembrie, sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, la frontiera austro-ungară, în compania lui Salah Abdeslam şi Mohamed Belkaid, un algerian în vârstă de 35 de ani împuşcat mortal de poliţia săptămâna trecută la Forest, în sud-vestul regiunii Bruxelles.

Anchetatorii îi suspectează pe Laachraoui şi Belkaid că au fost în legătură telefonică cu unii dintre kamikaze în seara de 13 noiembrie, în care au fost comise atentatele de la Paris.

Există o „probabilitate mare“ ca Belkaid să fi fost destinatarului SMS-ului „Am plecat, începem“, trimis la ora 21:42 de un kamikaze de la Bataclan spre un telefon localizat în Belgia. Un alt număr din Belgia a efectuat în acea seară un apel către Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor, din acelaşi loc din Bruxelles.

La 17 noiembrie, cartea de identitate falsă a lui Belkaid, pe numele Samir Bouzid, a fost utilizată pentru un virament de 750 de euro către Hasna Ait Boulahcen, verişoara lui Abaaoud, pentru ca aceasta să-i găsească o ascunzătoare în regiunea pariziană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite