Europa

articolul anterior articolul urmator

Salah Abdeslam plănuia noi acţiuni de la Bruxelles, afirmă ministrul belgian de Externe

1
20 Mar 2016 23:24:43
Autor: Mediafax
Abdeslam s-a ascuns timp de câteva luni în cartierul Molenbeek din Bruxelles
Abdeslam s-a ascuns timp de câteva luni în cartierul Molenbeek din Bruxelles

Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, din noiembrie, le-a spus anchetatorilor că plănuia „să reînceapă ceva“ de la Bruxelles, a declarat duminică ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, relatează AFP online.

"Primele comentarii pe care Salah Abdeslam le-a făcut ieri (sâmbătă) au fost că voia să meargă la Stade de France şi că avea să de arunce în aer, însă nu a făcut-o. Iar cealaltă informaţie este că era pregătit să reînceapă ceva la Bruxelles", a declarat Reynders duminică, la un colocviu internaţional organizat la Bruxelles de către Institutul american German Marshall Fund (GMF), care a citat afirmaţiile şefului diplomaţiei belgiene într-un comunicat.

"Şi poate că aceasta este realitatea, pentru că am găsit mult armament şi armament greu în cursul primelor investigaţii şi am găsit o nouă reţea în jurul lui la Bruxelles", a continuat ministrul.

"După atacurile teroriste de la Paris, am declarat pentru un post de televiziune din Statele Unite că noi căutam zece persoane (înarmate) cu armament greu. Avem mai mult de-atât începând din noiembrie, şi nu doar în Belgia, ci şi în Franţa. Suntem siguri, pentru moment, că am găsit peste 30 de persoane implicate în atacurile de la Paris, dar suntem convinşi că sunt şi altele", a declarat el în ultima zi a celei de-a 11-a ediţii a Formului de la Bruxelles, organizat de GMF.

Salah Abdeslam, un francez în vârstă de 26 de ani care locuia în Belgia, a abandonat o centură de explozivi în sudul capitalei franceze, a cerut ajutorul a doi prieteni din capitala franceză şi a trecut de trei baraje de poliţie pe drumul către Bruxelles, unde i s-a pierdut urma.

El a fost arestat vineri în comuna Molenbeek, la Bruxelles, după patru luni de fugă.

El a fost inculpat, o zi mai târziu, pentru "participare la asasinate teroriste" şi "participare la activităţi ale unui grup terorist" de către justiţia belgiană, iar apoi a fost încarcerat în Închisoare de înaltă securitate de la Bruges (nord-vest).

În afară de posibila sa intenţie de a se detona la Stade de France, Salah Abdeslam pare că a jucat "un rol central în constituirea comandourilor de la 13 noiembrie", participând la aducerea anumitor jihadişti în Europa şi "în pregătirea logistică a atentatelor", a declarat sâmbătă seara procurorul Parisului François Molins.

El a cumpărat materialul necesar confecţionării centurilor de explozivi şi a închiriat atât vehiculul utilizat de comandoul de la Bataclan, cât şi un apartament la periferia pariziană, a detaliat procurorul francez.
Avocatul presupusului jihadist Salah Abdeslam şi-a anunţat duminică intenţia de a depune plângere împotriva lui Molins, pe care-l acuză de încălcarea secretului instrucţiei, prin faptul că a divulgat declaraţii ale clientului său din timpul interogatoriului anchetatorilor belgieni, potrivit Reuters.

"Este o greşeală şi nu o pot lăsa să treacă aşa", i-a reporşat, într-o intervenţie la radioteleviziunea belgiană RTBF, Sven Mary lui François Molins.

"A existat în mod evident o încălcare a secretului instrucţiei", a insistat el un pic mai târziu pentru iTELE.

Procurorul Republicii de la Paris "nu era prezent, deci nu cunoaşte cauza. Poate că are o copie a audierii, dar nu ştie contextul şi se amestecă, astfel, într-o anchetă în această etapă belgiană", a adăugat el.

"Nu văd de ce trebuie să comunice un procuror al Republicii (franceze), în cadrul unei instrucţiuni belgiene în acest stadiu", a subliniat Mary.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Anthony Santana
21.03.2016, 06:00:46

Ei,asta deja este istorie,o data cu invazia islamica in Europa,asa zisele "celule" jihadiste primesc o noua "gura de oxigen"prin legalizarea pe teritoriul european a peste 1 300 000 de "refugiati"sirieni si iraqieni.Marile lovituri ale Isis si al Quaeda,de-abia urmeaza,deoarece "invitatia" trebuie intotdeauna acceptata cu placere.Ma refer la invitatia UE facuta sarmanilor "refugiati" sirieni,iraqieni si afgani,obositi de lupte in razboi,care cauta "libertatea"intru alahuakbar in Germania si Suedia.Ei au totodata nevoie de bani si locuinte asigurate de contribuabilii europeni pt. a duce o viata decenta.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările