Europa

articolul anterior articolul urmator

Salvini, încolţit în scandalul finanţării ilegale din Rusia

11
16 Jul 2019 16:10:08
Autor: Viorica Marin
Gianluca Savoini şi Matteo Salvini, în Rusia
Gianluca Savoini şi Matteo Salvini, în Rusia

Un colaborator apropiat al vicepremierului Matteo Salvini a fost audiat luni de procurori în legătură cu un presupus plan de finanţare din partea Rusiei pentru Liga, partidul de extremă-dreaptă al omului forte din guvernul italian, relatează AFP.

Gianluca Savoini, care a fost interogat pe tema informaţiilor despre o întâlnire pe care ar fi avut-o la Moscova cu trei ruşi, a invocat dreptul său de a păstra tăcerea, potrivit presei italiene. Primele informaţii despre această întâlnire din 18  octombrie într-un hotel din Moscova au apărut în februarie. Portalul de ştiri american Buzzfeed a făcut publică o transcriere a înregistrărilor discuţiilor din cursul acestei întâlniri. 
 
A fost vorba despre un acord pentru a deturna spre Liga 65 milioane de dolari (58 milioane de euro) provenind din petrolul rusesc prin intermediari. Potrivit Buzzfeed, nu se ştie dacă acordul s-a concretizat. În acelaşi timp, din înregistrari se poate observa cât de atente au fost ambele părţi în a ascunde faptul că beneficiarul finantarii ar fi ”Liga”. Această tranzactie încalcă legea electorală italiană, care interzice partidelor politice să accepte donaţii străine mari. 
 
Salvini, pe care ruşii din înregistrare îl numesc „Trump european”, nu a participat la întâlnire, dar era şi el la Moscova. Cu o zi înainte el a ţinut un discurs în care a spus că sancţiuni împotriva Rusiei sunt „o nebunie economică, socială şi culturală”. Jurnaliştii BuzzFeed nu i-au putut identifica pe ruşii prezenţi la întâlnire, dar conţinutul înregistrărilor indică în mod clar că oficialii guvernamentali de rang înalt cunoşteau tema acestor negocieri. 
 
„Înregistrările de la Hotelul Metropol sunt primele dovezi convingătoare ale încercărilor ascunse ale Rusiei de a finanţa mişcările naţionaliste europene şi complicitatea evidentă a unor reprezentanţi ai forţelor de extremă dreaptă faţă de aceste încercări”, scriu jurnaliştii de la Buzzfeed.
 
Gianluca Savoini, omul de legătură cu Moscova
 
Gianluca Savoini, 56 de ani, este un fost jurnalist căsătorit cu o rusoaică. Preşedinte al asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, el este considerat omul de contact al lui Matteo Salvini cu Rusia şi conducătorii acesteia. Matteo Salvini a negat că a primit bani din Rusia, dar partidele din opoziţie au reclamat ca să ofere explicaţii în plenul parlamentului.
 
 Întrebat dacă Salvini trebuie să dea curs cererii, premierul italian, Giuseppe Conte, a răspuns presei: „De ce nu?“. „Linia noastră de conduită este clară: transparenţă absolută pentru cetăţenii italieni şi loialitate absolută intereselor naţionale. Şi aici guvernul italian nu se va abate nici cât un fir de păr“, a subliniat el. Unul dintre italienii prezenţi la Moscova, avocatul Gianluca Meranda, ar putea fi interogat de procurori în următoarele zile, potrivit presei. Matteo Salvini nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, care a efectuat o vizită în Italia la începutul lunii. 
 
În cursul vizitei, Vladimir Putin s-a referit la un acord de cooperare între partidul său, Rusia Unită, şi Liga lui Matteo Salvini. Liderul de extremă-dreaptă a afirmat însă că sprijinul pe care i-l acordă preşedintelui Putin, precum şi lupta sa împotriva sancţiunilor europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii sunt „gratuite“. La începutul lunii, într-un interviu acordat publicaţiei Corra della Sera, preşedintele rus Vladimir Putin a „salutat atitudinea pozitivă a lui Salvini faţă de Rusia“, însă a negat orice ingerinţe în politica internă a Italiei.
 
Salvini respinge acuzaţiile
 
Dar Salvini respinge acuzaţiile. „Suntem incomozi pentru unii, acest lucru este evident pentru mine'', a spus ministrul de interne italian într-unul din obişnuitele sale mesaje video transmise în direct pe Facebook. „În Europa se distribuie posturi pentru toţi, mai puţin pentru Liga, partidul cel mai votat în Europa, pentru că suntem rasişti, populişti, luăm bani direct de la Rusia, de la SUA, din Africa, din Groenlanda“, adaugă el, ironic, justificând astfel acţiunile împotriva sa. Salvini a mai spus că, de când a preluat puterea în Italia cu puţin mai mult de un an în urmă, a primit peste o sută de ameninţări cu moartea, primind recent şi o pungă cu gloanţe.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

. UnOarecare
16.07.2019, 17:26:10

Salvini a fost de la bun inceput un "fan al Rusiei" si considera ca Rusia trebuie sa intre in UE. Nu este nici un secret in asta. Si nu cred ca da el doi bani pe toata situatia asta.

Lombardi Antonio
16.07.2019, 20:13:47

Rusia ar fi nebuna sa intre in UE :))))))))))))))) Mor de ris :) Daca cineva ar dori sa distruga Rusia , atunci i-ar propune asa ceva ... :) UE e sinonima cu aducerea de teroristi, africani, "drepturi" pt homo si muslimi

+1 (1 vot)
Index 4.2
16.07.2019, 18:02:23

E timpul ca social democratia sa devina singura alternativa viabila, iar extrema dreapta si stanga sa fie aruncate la lada de gunoi a istoriei. Moderatismul este solutia si nu extremismul.

-1 (3 voturi)
Lombardi Antonio
16.07.2019, 20:15:22

Ma lasi ... ? "social-democratia" ta este COMUNISM MASCAT , adica CANCER

+1 (1 vot)
Index 4.2
16.07.2019, 18:52:41

Extrema dreapta pozeaza in salvatori cand ei sunt corupti si neputinciosi, Trumpf fiind cel mai elocvent exemplu!

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările