Europa

articolul anterior articolul urmator

Sanna Marin, viitorul premier al Finlandei, a fost crescută într-o „familie curcubeu”

41
9 Dec 2019 13:54:50
Autor: Ştefana Radu
Sanna Marin va deveni cel mai tanar prim-ministru din lume FOTO AFP
Sanna Marin va deveni cel mai tanar prim-ministru din lume FOTO AFP

Sanna Marin va deveni cel mai tânăr prim-ministru din lume, la vârsta de 34 de ani, şi va fi şefa unei coaliţii de guvernare conduse de femei, în Finlanda.

Ministrul Transporturilor a fost aleasă de formaţiunea sa politică, Partidul Social Democrat, pentru a prelua funcţia de premier, după ce Antii Rinne a demisionat. Este de aşteptat ca noul premier să fie învestit în această săptămână.
Marin va fi şefa unei coaliţii de centru-stânga formată din cinci partide, toate conduse de femei.
 
Rinne s-a retras din funcţie, după ce a pierdut un vot de încredere al unui membru de coaliţie, referitor la felul cum a fost gestionată o grevă a poştaşilor.
 
Atunci când îşi va prelua mandatul, Sanna Marin va deveni cel mai tânăr prim-ministru în funcţie din lume. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, are 39 de ani, în timp ce prim-ministrul ucrainean Oleksi Honciaruk are 35 de ani.
 
Informaţiile din presa finlandeză arată că Sanna Marin a crescut într-o „familie curcubeu”, trăind într-un apartament închiriat, cu mama sa şi partenera mamei sale. Ea a declarat pentri site-ul Menaiset, în 2015, că atunci când era copil se simţea „invizibilă” pentru că nu putea vorbi deschis despre familia sa.
 
Însă ea a precizat că mama sa a susţinut-o întotdeauna şi a determinat-o să creadă că poate face orice îşi propune. Sanna Marin a fost prima persoană din familia sa care a studiat la universitate.
 
Marin a evoluat repede în rândurile social democraţilor, conducând administraţia oraşului din Tampere la vârsta de 27 de ani şi devenind membră a parlamentului în 2015.
 
Ea a fost ministru al comunicaţiilor şi transporturilor din luna iunie a acestui an, este căsătorită cu Markus Räikkönen şi are o fiică în vârstă de 22 de luni.
 
Este puţin probabil să existe schimbări politice majore, coaliţia stabilind un program atunci când a ajuns la putere. Însă, Marin, care a câştigat votul pentru premier la o diferenţă mică, a spus clar că lucrurile nu vor merge ca înainte.
 
Femeile care conduc partidele din coalitia de guvernare a Finlandei FOTO Twitter 
 
„Avem mult de lucru pentru a reconstrui încrederea”, le-a spus ea jurnaliştilor. Marin a evitat întrebările legate de vârsta sa, precizând: „Nu m-am gândit niciodată la vârsta mea sau la genul meu. Mă gândesc la motivele pentru care am intrat în politică şi acele lucruri pentru care am câştigat încrederea electoratului”.
 
Marin va fi a treia femeie prim-ministru din statul scandinav. Social democraţii au câştigat cele mai multe voturi în alegerile din aprilie, astfel că ei pot numi premierul care să conducă coaliţia de guvernare.
 
Rinne s-a retras din funcţie, după  ce un plan de a reduce salariile pentru sute de lucrători poştali a dus la numeroase greve. Partenerul de coaliţie, Partidul Centrului, a transmis că şi-a pierdut încrederea în el.
 
Patru din cele cinci femei lidere ale coaliţiei au sub 35 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Basarab Peruca
9.12.2019, 14:07:15

Familia curcubeu nu exista. Familiile anormale insa exista cu siguranta. Dar ce puteau face poponarii si toti anormalii planetei decat sa confiste un simbol biblic cum e curcubeul si care in general are o forta de apel mare asupra copiilor.

+7 (31 voturi)
Pitrea Piron
9.12.2019, 14:31:22

'Curcubeul' este difractia luminii care nu poate fi 'confiscata' de nimeni ;). Insa ar fi interesant de aflat ce preferinte are ea, si daca a fost sau nu influentata de familia in care a crescut.

+5 (11 voturi)
Pitrea Piron
9.12.2019, 14:33:30

Corectare: pardon nu este difractie (ce genereaza halo-ul) ci descompunere a luminii in culorile de baza.

+2 (4 voturi)
Radius
9.12.2019, 14:40:25

"Marin a evoluat repede în rândurile social democraţilor..." Pe ce bază? Realizări, ceva?

+2 (16 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
9.12.2019, 15:09:04

Fata nu are nici o realizare, doar activeaza in politica nu intr-o companie privata unde iti trebuie realizari nu gluma sa te ridici in functie Individa are tot ce-i trebuie: dosarul de personal e perfect-familie curcubeu, este simpatica, zambeste continuu si are raspunsuri pentru orice interlocutor - limbaj de lemn + inteligenta + empatie. Exact ce iti trebuie ca sa vomiti când analizezi in profunzime "meandrele politicii" actuale.

+2 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (41)