Sărăcia te obligă. Europa emergentă a învins Pandemia cu măsuri stricte de izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de relaxare luate de unele state central şi est-europene confirmă faptul că viaţa revine treptat la normal într-o regiune care, punând în aplicare proceduri stricte de izolare atunci când numărul cazurilor de Covid-19 era relativ mic, a făcut faţă admirabil celei mai mari crize globale de sănătate din ultimii 50 de ani.

Europa Centrală şi de Est nu va mai fi privită doar ca un centru de producţie cu costuri reduse pentru firmele din vestul bogat al continentului, ci ca o zonă de înaltă calificare, inovatoare şi cu oameni talentaţi. Provocările aduse de pandemia Covid-19  au obligat autorităţile din acest state nu foarte bogate din Europa să găsească soluţii menite să încetinească răspândirea virusului şi să atenueze efectele. În această săptămână, Letonia va deveni una dintre primele ţări din lume care a lansat o aplicaţie pentru smartphone-uri de urmărire a contactelor bazată pe API-ul Google / Apple. 

Capitala lituaniană Vilnius a fost o adevărată mină de idei pentru a sprijini afacerile locale, precum şi pentru a folosi criza pentru a-şi face publicitate în întreaga lume scrie publicaţia Emerging Europe. În weekend, Muntenegru a devenit prima ţară din Europa care s-a declarat liberă de coronavirus, în timp ce Georgia intenţionează să relanseze turismul cu sloganul simplu: The Safe Destination. Sloganul a fost posibil prin eforturile enorme ale întregii ţări de a menţine numărul infecţiilor de coronavirus la minimum. Eforturi care au fost recunoscute în întreaga lume.  În Slovacia, preşedinta Zuzana Čaputová a devenit un simbol al promovării măştii asortându-le la ţinutele sale. 

Cehia renunţă la măşti, ca „simbol al succesului împotriva COVID-19“

Cehia, prima ţară din Uniunea Europeană care şi-a obligat cetăţenii să poarte măşti de protecţie în public pentru a nu transmite, respectiv contracta coronavirusul, este şi prima care renunţă la această regulă. Autorităţile de la Praga au decis ridicarea acestei măsuri, lucru văzut ca un „simbol al succesului împotriva COVID-19“. 

Cehia a impus starea de carantina înainte de jumătatea lunii martie şi a început redeschiderea la jumătatea lui aprilie. Acum, oficialii de la Pragaau aprobat şi redeschiderea restaurantelor şi barurilor. În Bulgaria, primierul, altfel prea populist, Boiko Borissov, a numit un medic militar cu grad de general  pentru a impune unele dintre cele mai drastice măsuri de izolare din Europa pentru a suplini un sistem sanitar deficitar.  Ratele atât de infecţie cât şi de decese în Europa emergentă au fost constant mai mici decât în vestul continentului, chiar dacă mulţi pun acest fapt pe seama anumitor specificităşi regionale - Covid-19 a ajuns mai târziu, Europa emergentă are mai puţine conexiuni de zbor intercontinentale. Dar cei mai mulţi specialişti pun acest succes pe acţiunea rapidă întreprinsă de guvernele din statele din regiune. 

Costuri economice ridicate

Beneficiile acelei acţiuni rapide sunt acum valorificate:cafenele, baruri şi restaurante sunt acum deschise în toată regiunea, deşi cu măsuri de distanţare socială. Centrele comerciale sunt deschise, în unele ţări copiii s-au întors la şcoală . Statele baltice au creat „ o bulă de călătorie“, slovenii pot petrece pe coasta croată. Viaţa revine încet, încet la normal. În primele etape ale pandemiei, întreaga Europă emergentă s-a preocupat  de modul în care vor face faţă serviciile de asistenţă medicală  slaab finanţate.  Impactul economic al acestor blocaje stricte se va resimţi timp de luni, poate ani.

 Unele afaceri s-au închis deja. Altele  - în special din industria turistică - nu vor supravieţui. Însă, până în prezent, în regiune rata şomajului este mai mică decât în Marea Britanie, unde măsurile de izolare au fost puse în aplicare prea târziu şi acum nu pot fi ridicate în siguranţă de frica unui nou val de infecţii.  Cu resursele avute la dispoziţie, este îndoielnic că Europa emergentă ar fi putut face mai mult. Făcând sacrificii enorme - nu în ultimul rând renunţând la o mare parte a libertăţilor civile - regiunea este acum în faţa unei noi provocări: de a recupera rapid şi din punct de vedere economic şi să ia măsurile necesare pentru a face acest lucru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite