Europa

articolul anterior articolul urmator

„Să vă fie teamă să mergeţi pe stradă, să vă duceţi la birou, să dormiţi în casele voastre. Cu voia lui Allah, vă vom strânge de gât!“

100
9 Jan 2016 13:00:03
Cristian Unteanu
"Ucideţi-i acolo unde puteţi!" - mesaj de pe situl islamist Vijesti Ummeta
"Ucideţi-i acolo unde puteţi!" - mesaj de pe situl islamist Vijesti Ummeta

Marele Jihad încorporează şi chemarea la cucerirea unui teritoriu, cel al Balcanilor, considerat drept un pământ sfânt al Islamului, cel care, de drept, ar trebui să facă parte din Noul Califat, esenţa mesajului ideologic şi scopul tuturor acţiunilor declanşate de Statul Islamic în Orientul Mijlociu, Maghreb, ţările mediane ale Africii Negre şi Europa.

Iată, în acest sens, mesajul video al ISIS difuzat de al-Ḥayāt Media Center şi intitulat "Onoarea se află în Jihad: Mesaj către popoarele din Balcani" (accesaţi aici acest material video de 20 min). Este anunţată iminenta "răzbunare pentru umilinţele suferite de musulmani în Kosovo, Albania şi Macedonia".

"Vom veni cu explozibili", spune cetăţeanul albanez Abu Muqatil (Al Kosovi), membru al unei miliţii islamist-fundamentaliste din Kosovo care afirmă că reprezintă miliţiile islamiste din regiune. El anticipează "zile negre" pentru cei care "în Kosovo, Albania, Macedonia dar şi peste tot în Balcani i-au făcut să sufere pe musulmani", amuninţănd direct: "trebuie să vă fie teamă să mergeţi pe stradă, să vă duceţi la birou, să dormiţi în casele voastre. Cu voia lui Alah, vă vom strânge de gât!".

Ar fi o imensă greşeală ca, în continuare, din raţiuni diverse (fie de corectitudine politică exagerată, fie de teama de a nu deranja diferite susceptibilităţi naţionale sau europene) să se minimizeze asemenea mesaje pe motiv că nu ar reprezenta decât o componentă a unui foarte clasic şi cunoscut război al propagandei. Că nu este deloc aşa, ne-a demonstrat-o realitatea de până acum, seria de atacuri teroriste multiple care se succed în ţările occidentale dar şi, mai nou, se reiau în SUA. Protagoniştii lor sunt, de regulă, "naţionali" de primă sau a doua generaţie, cei mai mulţi fie cu o experienţă de "luptător străin" în Siria sau Maghreb, sau cel puţin cu un stagiu de pregătire în taberele de antrenament din zonele respective sau chiar din ţările lor.

Conform unui studiu realizat de specialiştii în problemele Orientului Apropiat de la King's College, peste 600 de persoane originare din Balcanii occidentali luptă acum în Irak şi în Siria. O sursă extrem de apropiată de serviciul de informaţii al armatei israeliene adaugă că, în acest moment, există confirmări credibile în ce priveşte sosirea în regiunea Balcanilor a unui grup de "luptători străini" bosniaci care "urmează s-şi acţiunea în zona Serbiei, Muntenegrului, Macedoniei, Albaniei şi Kosovo". Deoarece Bosnia pare că este sursa primară care alimentează recrutarea de "luptători străini", iată o estimare precisă făcută de Iniţiativa Atlantică, organizaţie bazată la Sarajevo care afirmă că din primăvara lui 2012 până la finele lui 2014, au plecat înspre zonele de conflict din Siria şi Irak un total de 192 de adulţi şi 25 de copii (cu vârste cuprinse între 5 luni şi 17 ani). În grupul de adulţi se aflau 192 de bărbaţi (cu vârsta între 18 şi 74 de ani) dintre care cel puţin o treime cu cazier judiciar.

Rezultat şi al unei foarte intense propagande jihadiste cum ar fi cea desfăşurată în ultima perioadă, aşa cum relatează ziaristul Dragan Grcic, printr intermediul unui blog initulat Vijesti Ummeta în limbile sârbă, croată şi bosniacă unde se găsesc, în traducere, articole din revista Dabiq a ISIS sau mesaje precum "Atentatele de la Paris, o mare bucurie pentru toţi musulmanii". Dar şi un articol în care se vorbeşte despre atacul terorist organizat de miliţiile islamiste bosniace în urma căruia au fost ucişi doi soldaţi din armata regulată şi au fost răniţi câţiva alţii: "Acesta nu este decât începutul pentru Bosnia, nu înseamnă decât începutul pentru Europa, nu este decât începutul vărsării sângelui vostru impur care va curge pe străzile voastre murdare până când drapelul Credinţei în Allah Unicul (Tawhid -cea mai importantă învăţătură a Coranului, credinţa în Dumnezeul Unic, n.n.). se va întinde deasupra Europei şi mult dincolo de ea". Adică aplicarea, în teren, a uneia dintre direcţiile de expansiune care să permită formarea Califatului aşa cum este el prezentat în harta difuzată pe situl oficial al Statului Islamic:

În ultima perioadă se multiplică raidurile poliţiei şi forţelor speciale din Bosnia, scopul fiind demantelarea reţelelor islamiste şi arestarea imamilor la originea unei propagande fundamentaliste. Astfel, în septembrie 2014, apoi în ianuarie 2015, a fost lansată operţiunea "Damasc" împotriva persoanelor suspectate de finanţarea mişcărilor teroriste şi organzarea circuitelor de plecare pentru voluntarii care doreau să ajungă în Siria şi Irak, fiind arestat cu această ocazie şi Hussein "Bilal" Bosnic principalul predicator islamist fundamentalist din Bosnia. Daodată cu el şi multe alte persoane ca, de exemplu, Elma Dusniac, originară din Kosovska Mitrovica, femeie de origine şârbă şi convertită la islam de soţul său, wahabist convins, antrenată pentru a se detona într-un atentat sinucigaş...

Dar lucrurile se complică extrem de tare în acest moment, odată cu sosirea în zona Balcanilor a unui număr enorm de imigranţi. Unii dintre ei au reuşit să plece mai departe înspre ţările occidentale, dar mulţi au rămas în ţările din Balcanii occidentali, din ce în ce mai mulţi după ce câteva ţări central-europene au închis frontierele sau/şi au impus controale severe de frontieră. Serviciile de informaţii par a fi acum extrem de preocupate de faptul că, în regiunea Balcanilor, se formează o "bulă" de o amplitudine fără precedent care este continuu alimentată de un flux de persoane care vin pe ceea ce este încă Ruta Balcanică şi care, în acest moment, nu mai au unde să meargă mai departe. Explozia acestei bule pare inevitabilă, iar de asta ar putea profita în primul rând, logic, reţelele islamiste deja foarte bine stabilite acolo şi care deja exercită un control informal în anumite regiuni.

Perspectiva destabilizării Balcanilor ar putea însemna o tragedie umană enormă dar ar avea consecinţe militare şi de securitate nespus de importante deoarece ar putea deschide un nou front de luptă, cu caracteristici inter-etnice şi religioase care să inflameze tot ceea ce a rămas niciodată rezolvat pe deplin în urma destrămării fostei Iugoslavii şi războiului din Kosovo. Iată harta actualei "distribuţii etnice" din Balcani şi imaginaţi-vă uşor care ar putea fi consecinţele unei explozii a "butoiului cu pulbere" din zonă:

Este posibilă o asemenea perspectivă? Cel puţin teoretic, cu siguranţă că da. Să vedem care va fi, totuşi, relevanţa măsurilor decise de Uniunea Europeană şi cum se va manifesta voinţa şefilor de stat şi guvern care au promis atât de mult şi, până acum, au realizat doar ceea ce vedem că se întâmplă. Problema este că nu ştiu cât timp mai rămâne la dispozie în condiţiile în care, în mod oficial, Comisia Europeană estimează că în 2016 urmează să sosească încă un milion şi jumătate de imigranţi. Exod în care, ca şi pănă acum, se vor infiltra luptători islamişti cu experienţa lor câştigată pe fronturile din toate regiunile deja explodate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

marius cristian
9.01.2016, 13:33:00

Ciuma musulmana cuprinde incet dar sigur Europa , pe masura ce valurile de colonisti islamisti vor cotropi vestul si nordul , vor izbucni conflictele inter-religioase , mai intai lupte de strada , apoi razboaie civile in toata regula. Dumnezeu sa ocroteasca Romania de aceasta plaga , caci clasa noastra politica , corupta pana-n maduva , lasa si tradatoare , sigur nu o va face...

+28 (28 voturi)
Ivan Turbinca
9.01.2016, 15:01:14

Cine sa se teama,romanii?Fiti seriosi,suntem in parteniriat cu SUA!

-7 (17 voturi)
Adrian Fidi
9.01.2016, 15:39:31

nu-i nevoie de Musulmani de-ai nostrii "de gasca" mergi pe strada , iti vezi de treaba ta , uneori nici nu-i vezi "vezi ca e soare bah" "ce fizic de sapun ai" ... si cand primesc ce merita , de fapt MULT mai bland de atat apar ca victime

+1 (5 voturi)
Goicea Niculae
9.01.2016, 15:41:15

NATO a contribuit la distrugerea fostei Jugoslavii si implementarea primului stat musulman pe teritoriul Europei. Prin sprijinul pe care NATO il acorda lui Erdogan, visul musulmanilor de a cuceri întreaga peninsula balcanica, va deveni realitate.

+8 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
9.01.2016, 15:50:03

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările