Europa

articolul anterior articolul urmator

Scandal cu falşi lobbyşti în  Parlamentul britanic

0
3 Jun 2013 19:16:58
Autor: Eva Galambos
Camera Lorzilor
Camera Lorzilor

Ziariştii  britanici nu s-au limitat numai la testarea europarlamentarilori  în încercarea de a-i corupe, respectiv de a-i convinge ca, pentru o sumă de bani să susţină diferite interese. Scenariul căruia i-a căzut victimă Adrian Severin a fost repetat, de această dată în Parlamentul britanic şi anume, în Camera Lorzilor.

Ttrei membri ai Camerei,  lorzii Brian Mackenzie şi Jack Cunningham (laburişti) şi John Laird (Ulster Union) au fost suspendaţi de partidele lor deoarece au acceptat propunerea de a face lobby în parlament pentru bani.

Doi dintre ei au fost abordaţi de un ziarist de la 2Sunday Times“ care, pozând în reprezentantul unei firme de energie solară, a obţinut acceptul lor să susţină cauza firmei în parlament. Cunningham a declarat că poate ajuta “bătând la uşi, mergând să stea de vorbă cu oamenii, inclusiv cu miniştrii dacă este necesar sau să pună întrebări în Camera L:orzilor”. Preţul plătit pentru aceste servicii ar fi fost de 12.000 de lire sterline pe lună.

Parlamentarii britanici, scrie Associated Press, nu au voie să se angajeze să susţină contra cost grupuri din afara parlamentului şi trebuie să declare orice venit obţinut în plus faşă de salariu.

 Cei trei membri ai Camerei Lorzilor au negat că ar fi încălcat regulile parlamentare şi au spus că investigaţiile le vor da dreptate. Ctunningham şi Mackenzie au fost deocamdată suspendaţi dar Laird a părăsit grupul parlamentar al unioniştilor din Ulster. Un alt om politic, deputatul Patrick Mercer, a părăsit  grupul conservatorilor pentru “a scuti partidul de o situaţie jenantă”, fiind şi el suspectat că ar fi făcut ilegal lobby în favoarea insulelor Fiji.

Se pare că el ar fi acceptat bani de la o falsă firmă care a susţinut că lucrează pentru guvernul insulei. În consecinţă, Mercer a pus în plenul parlamentului întrebări despre Fiji.

În timpul aşa ziselor “negocieri” ziariştii de la „Sunday Times“ i-au filmat pe cei doi lorzi  cu o camera ascunsă. Laird a căzut în plasa reporterilor de la „ Daily Telegraph“ şi de la programul “Panorama” al BBC. Toţi cei implicaţi în acest scandal au negat acuzaţiile.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările