Scandal în Franţa în urma unor dezvăluiri despre doi colaboratori violenţi ai lui Emmanuel Macron la manifestaţia de 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia franceză întârzia joi să pună capăt scandalului provocat de o înregistrare video în care un colaborator al lui Emmanuel Macron este surprins lovind un manifestant, pe 1 mai, ceea ce a declanşat deschiderea unei anchete preliminare cu privire la violenţă şi uzurparea funcţiei, relatează AFP.

Scandalul a fost provocat de site-ul ziarului Le Monde, pe care s-a publicat miercuri seara o înregistrare video filmată de un manifestant în Piaţa Contrescarpe, la Paris, în care un bărbat - identificat ca fiind Alexandre Benalla - care poartă o cască cu vizieră, a forţelor de ordine, atacă un tânăr aflat pe jos.

Aceste imagini au declanşat atât indignarea stângii, cât şi a dreptei.

Emmanuel Macron, aflat într-o vizită la Dordogne, a refuzat să răspundă la întrebări.

Întrebat de un jurnalist dacă Republica este ”pătată” de acest caz, el a răspuns lacunar ”nu, nu, Republica este inalterabilă!”.

Un purtător de cuvânt al Palatului Elysée, Bruno Roger-Petit, a anunţat că Alexandre Benalla, însărcinat cu misiuni pe lângă şeful Cabinetului preşedinţiei la momentul faptelor, a fost rapid ”sancţionat cu cea mai gravă (sancţiune) emisă vreodată contra unui însărcinat cu misiuni care lucrează la Elysée”, a subliniat el.

Benalla a ”fost suspendat 15 zile, fără plată” şi ”demis din funcţiile în domeniul organizării securităţii deplasărilor preşedintelui”, cu scopul ”pedepsirii unui comportament inacceptabil”. Acesta este ”un ultim avertisment înaintea concedierii”, a subliniat Roger-Petit.

”Nimeni nu esye protejat în această ţară, indiferent ce statut are”, a insitat delegatul general al La République en Marche (LREM), Christophe Castaner.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară cu privire la ”violenţe comise de către o persoană însărcinată cu o misiune în serviciul public”, ”uzurpare de funcţii” şi ”uzurpare de semne rezervate autorităţii publice”.

”OBSERVATOR”

Prefectura de Poliţie a subliniat la rândul ei că ”nu este un lucru rar să primească. pe perioade scurte” persoane din afară, care sunt echipate atunci cu căşti şi veste antiglonţ, dar ”trebuie să se limiteze la un rol de observator”.

Anturajul ministrului de Interne Gérard Collomb nu comentează.

Ministrul Justiţiei Nicole Belloubet a evocat, în Adunarea Naţională, ”gesturi absolut neadaptate”.

Potrivit lui Bruno Roger-Petit, Alexandre Benalla a fost ”autorizat”, la solicitarea sa, să ”observe operaţiunile de menţinerea ordinii de 1 Mai”, într-o ”zi de odihnă”. Însă, participând ”fizic”, ”el a depăşit cu mult această autorizaţie” şi a fost ”convocat imediat” de către ierarhia sa.

Un al doilea bărbat şi-a ”depăşit, de asemenea, autorizarea” tot pe 1 Mai, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Elysée.

Vincent Crase, un jandarm rezervist şi angajat al LREM a fost şi el ”suspendat 15 zile, fără salariu” şi ”s-a pus capăt oricărei colaborări între el şi preşedinţia Republicii”.

”El nu a acţionat deloc în cadrul activităţilor sale profesionale”, a subliniat Christophe Castaner.

Polemica s-a inflamat rapid, până în partidul preşedintelui.

Deputatul LREM Laurent Saint-Martin a apreciat că Alexandre Benalla ar trebui ”să nu mai lucreze la Palatul Elysée”, considerând că preşedinţia a avut ”reflexul bun” retrogradându-l rapid.

”A DA EXEMPLU”

Pe eşicherul drept, preşedintele Les Républicains (LR) Laurent Wauquiez l-a somat pe Emmanuel Macron ”să se exprime”, întrebându-l dacă s-au făcut ”manevre” în vederea ”muşamalizării” cazului.

”Aceasta nu este genul acela de casă”, i-a răspuns liderul deputaţilor LREM Richard Ferrand. "Nu a existat niciun obstacol, vreun moment, în dezvăluirea adevărului”, a declarat Castaner, denunţând o ”exploatare politică”.

Filmate de activişti din cadrul La France insoumise (LFI), care dau asigurări că nu au ştiut că bărbatul violent era Benalla, aceste imagini au fost publicate pe reţele de socializare în aceeaşi zi.

Liderul LFI Jean-Luc Mélenchon a cerut ca un judecător de instrucţie să fie sesizat, pentru că toate ”elementele permit identificarea unei infracţiuni”, iar ca reprezentanţii Palatului Elysée să demisioneze.

”De ce i-au lăsat poliţiştii să facă aşa ceva? De ce nu a fost sesizată justiţia? De ce Emmanuel Macron s-a mulţumit cu o suspendare? Ce caută acest infractor în securitatea (Palatului) Elysée?”, a întrebat deputatul LFI Eric Coquerel.

Benalla ”are de dat răspunsuri în justiţie”, a subliniat prim-secretarul PS Olivier Faure, iar secretarul naţional EELV David Cormand l-a acuzat pe Roger-Petit că ”acoperă, de fapt, faptele membrilor Cabinetului prezidenţial”.

Un purtător de cuvânt al Adunării Naţionale (RN, fost FN) Sébastien Chenu vede în toate acestea ”un semn al ruperii lui Emmanuel Macron şi a curţii sale” de francezi, apreciind că acst caz ”le face rău forţelor de ordine”.

”Atunci când eşti la Elysée trebuie să dai exemplu, iar astăzi sentomentul pe care-l avem este că (cei de) la Elysée se cred deasupra tuturor”, a rezumat Wauquiez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite