Europa

articolul anterior articolul urmator

Scandal în Germania. Şeful marinei demisionează după ce a cerut „respect“ pentru Putin şi a spus că Peninsula Crimeea nu se mai întoarce la Ucraina

63
23 Jan 2022 08:03:12
Autor: Viorica Marin
Vice-amiralul german Kay-Achim Schönbach
Vice-amiralul german Kay-Achim Schönbach

Ministerul german al apărării a confirmat sâmbătă că şeful marinei Kay-Achim Schönbach a demisionat pe fondul scandalului creat de comentariile sale de vineri, conform cărora preşedintele rus Vladimir Putin merită respect iar Peninsula Crimeea nu va mai aparţine niciodată Ucrainei, transmite dpa.

Vice-amiralul Kay-Achim Schönbach a făcut aceste comentarii în India. În urma lor, ambasadorul Germaniei a fost solicitat de autorităţile ucrainene pentru a da explicaţii, iar Schönbach a încercat să revină asupra lor sâmbătă.
 
"Ceea ce îşi doreşte cu adevărat este respect", a spus Schönbach despre Putin."Şi, Doamne, să acorzi cuiva respect are un cost redus, este chiar gratuit. Dacă aş fi întrebat, (aş spune că) este uşor să i se acorde respectul pe care îl cere cu adevărat şi pe care, probabil, îl merită".
 
"I-am cerut ministrului Apărării Christine Lambrecht să mă elibereze de îndatoririle mele cu efect imediat", a spus Kay-Achim Schoenbach într-o declaraţie. "Ministrul a acceptat cererea mea", a adăugat el, conform Reuters.
 
Discursul lui Schoenbach a înfuriat oficialii de rang înalt din cadrul Ministerelor de Externe şi Apărării din Germania, notează Der Spiegel. Potrivit publicaţiei, ministrul Apărării Christina Lambrecht a purtat discuţii cu inspectorul general al Bundeswehr (armata germană) Eberhard Zorn şi consilierul ei de relaţii publice Părţile au convenit ca Kai-Achim Schönbach să-şi clarifice imediat declaraţiile şi să prezinte scuze, iar luni să se prezinte în faţa lui Zorn.
 
Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a calificat declaraţiile „inacceptabile” şi a cerut explicaţii. Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului de Externe, Crimeea „nu poate fi pierdută decât în imaginaţia unui viceamiral german”, iar încercarea de a desluşi logica preşedintelui rus „trebuie să aibă limite – morale, etice şi în materie de securitate”.
 
Scandalul vine după ce presa a scris că Germania blochează un transfer de arme către Ucraina din partea unui aliat NATO, refuzând să acorde permise de export Estoniei în baza politicii sale îndelungate privind armele letale în zone de conflict, relatează WSJ.
 
Germania se opune furnizării de sprijin militar Ucrainei refuzând Estoniei - o ţară mică de la graniţa nordică a Rusiei - permisele de export de arme de fabricaţie germană la Kiev, în condiţiile în care SUA, Polonia, Marea Britanie, printre alţii, trimis deja armament Ucrainei.
 
Germania nu permite transferul de artilerie germană nici de către o ţară terţă, potrivit oficialilor estoni şi germani.
 
Specialiştii în domeniul securităţii văd în această chestiune o testare a politicii Berlinului privind transferul de arme, în contextul unei crize exacerbate în Europa, indicând totodată spre dificultăţile întâmpinate de SUA şi aliaţii săi europeni în formularea unui răspuns comun la comasarea trupelor ruse lângă Ucraina şi cerinţelor înaintate de Rusia.
 
„Germania are mari ezitări în a ne livra [arme]”, a comentat ministrul ucrainean al apărării, Oleski Reznikov, într-un interviu pentru WSJ.
 
De partea cealaltă, responsabilii germani au explicat că impasul creat este consecinţa politicii cu tradiţie lungă a Germaniei privind exportul de arme în zonele de conflict.
 
În prezent, 100.000 de militari ruşi sunt masaţi de-a lungul graniţelor Ucrainei, ceea ce a determinat eforturi diplomatice intense în ultimele săptămâni pentru a preveni izbucnirea ostilităţilor. Rusia neagă că plănuieşte ceva, dar a cerut ca NATO să nu se extindă spre est şi în special în Ucraina. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Stan Toma
23.01.2022, 08:20:18

De bun simt si demisia dar si comentariul despre peninsula Crimeea Multi gandim asa dar colegii lui , oameni politici ,trebuie sa se abtina de la a vobi ce gandesc ci ce trebuie noi sa auzim . Omul fiind militar a spus doar ce crede si care este realitatea .

0 (30 voturi)
Florin Frid
23.01.2022, 08:46:39

Duplicitari, mincinosi si aroganti sunt natia asta de nemti. Au pornit 2 razboaie mondiale,s-au crezut superiori , au inceput sa-i bage pe cei considerati de ei inferiori in cuptoare si l-au votat in marea majoritate pe hitler si l-au sustinut pana la sfarsit. Nu era mai bine daca DDR ramanea sub controlul rusilor? Ar trebui sa-i pupe pe americani in arslok,fara americanii nemtii vb acuma limba rusa. Oficial in timpul razboiului soldatii din armata rosia au violat 1 mil de nemtoaice,oare cat nemti au acuma origini rusesti ? :)

-8 (36 voturi)
Coco
23.01.2022, 08:22:07

Asa bre, demisia, ce mai tura-vura, sa nu fi facut si altele!

+3 (15 voturi)
Costica vasile
23.01.2022, 08:24:48

Coco La noi cine isi da demisia ? N-ai sa vezi la ciuca si altii .

+9 (13 voturi)
Musceleanu
23.01.2022, 08:41:52

Hr. Kay-Achim Schönbach Viceamiral - Fostul inspector al Marinei Kay-Achim Schönbach își pierde funcția de conducere în Bundeswehr după declarații despre conflictul din Ucraina. Schönbach a descris, de asemenea, teama că trupele ruse ar putea invada Ucraina drept „prostii”. Ceea ce își dorește cu adevărat Vladimir Putin este „respect pe picior de egalitate”, a spus viceamiralul. „Este ușor să-i oferi respectul pe care și-l dorește și probabil că îl merită”. El vede amenințarea mai mare în China, a spus Schönbach si are dreptate pina si Biblia o confirma 🙄 "Crimea is gone & forget it" Anexarea Crimeei are o semnificație strategică pentru arhitectura securității europene și globale datorită caracterului său precedent. Intervenția străină și ocuparea unei părți a teritoriului Crimeii a fost posibilă din cauza paraliziei guvernamentale și a lipsei de contramăsuri luate pentru a lupta împotriva forțelor ‘ inamice ‘. Teritoriul Crimeei era deja o republică autonomă cu propria sa adunare parlamentară, în timp ce peninsula făcea parte din - Ucraina. Astfel, noile autorități locale guvernează două subiecte federale ruse: Republica Crimeea și orașul Sevastopol, ambele incluse în Districtul Federal Crimeea. Sevastopol ca bază principalanavală a flotei ruse timp de decenii...

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările