Europa

articolul anterior articolul urmator

Scandal uriaş: reuniunea din Israel a Grupului Vişegrad, anulată după acuzaţii grave de antisemitism la adresa Poloniei

47
18 Feb 2019 18:05:33
Cristian Unteanu
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Azi, la Ierusalim, ar fi trebuit să aibă loc o reuniune a Grupului de la Vişegrad. N-a mai avut loc, prim-ministrul polonez anulându-şi vizita,

Chiar este absolut excepţional momentul, atât în sine, cât şi prin implicaţiile sale care merg mult dincolo de relaţia bilaterală şi pot pune în dificultate partenerul american, liantul comun în materie de ambiţii de actor regional de politică de securitate ale Poloniei şi, implicit, colegilor săi din Grupul de la Vişegrad (G4). Iată succesiunea evenimentelor caracterizate de colegul polonez care m-a sunat de la Varşovia drept „un fulger enorm pe un cer senin“.

Polonia, până în acest moment, până la acest scandal, era pe cai mari pe cele două relaţii pe care le caracteriza drept fundamentale, de altfel pe drept cuvânt. Pe de o parte, răspunsese impecabil solicitării americane de a găzdui o conferinţă internaţională la nivel ministerial pentru a discuta modul în care se va dezvolta pe viitor o viitoare acţiune unitară SUA+câteva state din Golf în ce priveşte Iranul şi, totodată, pentru a testa reacţiile arabe privind la planul american de pace prin adoptarea soluţiei celor două state. israelian şi palestinian, în varianta Administraţiei Trump. Pe de altă parte, la Varşovia se discutaseră şi ultimele detalii ale viitorului Summit Europa-Israel, cel între Grupul Vişegrad şi Israel. Cu posibilitatea, evident, de a se ajunge la un comunicat comun despre care diverse surse vorbeau deja de câteva zile ca despre prima mare afirmare internaţională a unei noi politici de securitate a ţărilor din G4 posibil de a fi implicate în aplicarea tratatului de pace american.

Acesta era cerul senin.

Numai că norii negri au început să se adune în timpul conferinţei de la Varşovia, când, joi, premierul Netanayahu, în timpul vizitei sale la Muzeul Holocaustului, s-a referit în termeni negativi la legea poloneză care penalizează orice declaraţie conform căreia Polonia (ca stat sau naţiune) a colaborat cu naziştii în operaţiunile vizând uciderea evreilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. „Polonezii au colaborat cu germanii“ – a afirmat premierul israelian, reamintire a unor evenimente cumplite care au dus la exterminarea comunităţii evreieşti din Varşovia (cea mai mare din lume înainte de război): din cele 3 milioane de evrei care trăiau în Polonia, foarte puţini au supravieţuit Holocaustului şi, actualmente, conform datelor oficiale, în Polonia mai există mai puţin de 10.000 de evrei.

Furtuna devastatoare a început după remarcile făcute de Israel Katz, numit duminică ministru ad-interim de Externe al Israelului, care a spus că polonezii „au supt antisemitismul odată cu laptele matern“.

O declaraţie care a stârnit o nervozitate extremă în Polonia, mai ales că ministrul Katz a spus că remarca sa „reprezintă ceea ce a spus Itzak Shamir despre cei care i-au ucis tatăl: polonezii au supt antisemitismul odată cu laptele matern. Şi nimeni nu ne spune nouă cum să cinstim pe cei decedaţi... Sunt fiul unui supravieţuitor al Holocaustului, nu vom uita şi nu vom ierta niciodată şi au fost mulţi polonezi care au colaborat cu naziştii“.

Mai mult chiar, Yair Lapid, liderul partidului Yaesh Atid, îi mustra public pe Netanayahu spunând, cum relata The Jerusalem Post, că „ar fi trebuit să-i spună prim-ministrului polonez: Anulează-ţi acum biletul de avion deoarece noi nu necinstim memoria Holocaustului şi nici nu facem negocieri pe acestă temă deoarece avem mânie şi onoare naţională şi onorăm memoria celor care au pierit“.

Se pare că Netanayahu, furat de patos electoral, ar fi folosit sintagma „naţiunea poloneză“ vorbind despre colaborarea cu forţele naziste şi asta ar fi raţiunea reacţiei imediate a prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, care a replicat că este vorba despre declaraţii „rasiste şi inacceptabile... ceva care nu poate fi lăsat fără răspuns“.

Cert este rezultatul care pune o problemă în relaţia bilaterală, dar şi, practic, anulează prima manifestare externă a Grupului de la Vişegrad tocmai acum, când evenimentul ar fi fost foarte uşor de folosit atât de premierul Netanayahu, aflat în campanie electorală, cât şi de partidele populiste din G4, aflate şi ele înainte de europarlamentare. Sigur că, pentru a mai încerca să salveze ceva la nivel de aparenţe, liderii politici din Ungaria, Cehia şi Slovacia merg totuşi în Israel. dar pentru „contacte bilaterale“.

Problema însă are şi o relevanţă superioară, fiind acum parte a ceea ce este discuţia pe plan european şi mondial privind ridicarea sentimentelor antisemite, odată cu recrudescenţa unor mişcări şi partide politice ale căror ideologie vine din pura tradiţie a fascismului şi nazismului. Aici este mare dezbatere care s-a deschis deja şi care, aşa cum veţi vedea, va creşte în intensitate în această perioadă în care toată lumea îşi face campanie înainte de europarlamentare. Şi atunci, asemenea argumente vor fi reluate, stârnind răni vechi şi amintiri foarte dureroase, care mai pot face şi azi foarte mult rău.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Iulian Arion
18.02.2019, 18:35:35

Exista o competitie in a demonstra cine a suferit mai mult inainte si in tinpul WW2. Afirmatiile generalizatoare despre polonezi cum ca toti au colaborat cu nazistii sunt toxice. La fel a fost un individ care, adresandu-se public a zis: "Sunteti vinovati de crimele comise in timpul razboiului". Era prin anul 2000, dupa ce luase premiul Nobel pentru pace. Doar persoanele cu reflex totalitar fac afirmatii acuzatoare asupra unor popoare, etnii, comunitati. Chiar daca sefi de stat sau de guvern, ei trebuie condamnati public pentru astfel de declaratii. Altfel, risca deteriorarea relatiilor interstatale. Astfel de oameni nu trebuie sa ajunga in functii de demnitate publica. La toate mezeele holocaustului din tarile in care aceastea exista, sa fie puse si numele celor considerati drepti intre popoare din tara respectiva. In Romania legea initiata de Crin Antonescu George Laurentiu trebuie amendata cu aceasta obligativitate. De asemenea adaugarii si a discrsului presedintelui Israelului Shiman Peres din 2010, cand aflat in vizita la Bucuresti a declarat: Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti Nota: Cand si-a proclamat independenta in 1948, populatia Israelui numara aprximativ 900 000 de persoane.

+8 (12 voturi)
Iulian Arion
18.02.2019, 18:42:36

Polonia are cei mai multi Drepti intre popoare: 6 394 „Drept între popoare” (ebraică : חסיד אומות העולם Hasid Umot HaOlam) este un titlu acordat în viaţă sau post mortem, de statul israelian prin intermediul institutului Yad Vashem, pe baza unei legi speciale a Knesset-ului (parlamentul israelian), martirilor şi eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, în condiţii vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima şi oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naţionalism şi răsplătite cu medalii şi onoruri - şi-au riscat viaţa, familia şi averea pentru a-şi păstra omenia şi iubirea aproapelui, ajutându-i şi salvându-i pe evreii prigoniţi.

+6 (10 voturi)
Iulian Arion
18.02.2019, 18:44:59

In Romania au fost distinse 53 de persoane. Elena, Regina Mamă a României Regina Mamă Elena (n. 2 mai 1896 la Atena, prinţesă de Grecia şi Danemarca, d. 28 noiembrie 1982 la Lausanne, Elveţia). S-a apelat la ajutorul ei pentru oprirea deportării evreilor din Cernăuţi. După ce s-au adresat mai multor personalităţi, Regina Mamă, însoţită de Patriarhul Nicodim Munteanu au apelat direct la Ion Antonescu, care a cedat şi a admis ca acei evrei care nu fuseseră încă deportaţi din Cernăuţi să rămână acolo „temporar". Ajutorul trimis de dânsa în 1942 a salvat vieţile a mii de evrei din Transnistria. În 1943 şi la începutul lui 1944, Regina Mamă Elena a ajutat la întoarcerea a mii de evrei care rămăseseră în viaţă, inclusiv a mii de orfani evrei, din Transnistria. În anul 1993 Statul Israel şi Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem Titlul şi Medalia Dreaptă Între Popoare. Dosar 5106

+10 (10 voturi)
Iulian Arion
18.02.2019, 18:50:38

Constantin Karadja,prinţ, membru de onoare al Academiei Române a fost un diplomat român (între 1931-1941, Consul General al României la Berlin şi între anii 1941-1944, directorul departamentului consular în Ministerul de Externe la Bucureşti) care a salvat de deportare şi exterminare peste 51.000 de persoane din Germania, Franţa, Ungaria şi Grecia acordându-le paşapoarte şi vize româneşti. Dosar 10472. Din inima Reichului a acordat cetatenie romana evreilor. Este imposibil ca GESTAPO sa nu fi stiut ce se intampla sub nasul lor. Pe timpul razboiului, in regimul generalului Antonescu, nicio autoritate germana nu avea voie sa retina un cetatean roman!

+7 (7 voturi)
gmbplay
18.02.2019, 18:51:06

Data viitoare polonezii sa deschida ochii bine sa vada pe cine primesc in casa .

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările