Scandalul Poroşenko divizează Ucraina. Poate nu numai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Nu este un simplu scandal din seria devenită deja rutină pe model american. Este cu mult, mult mai mult şi mai grav. Dacă ar fi fost doar un preşedinte care-şi vânează fostul opozant politic devenit duşman pe viaţă, asta chiar de înţeles şi acceptabil deoarece astea sunt noile reguli de joc pe o scenă din ce în ce mai nemiloasă, chiar sângeroasă dacă asta trebuie pentru a distra şi convinge mulţimea cu burţile goale.

Numai că, de data asta, în Ucraina, lucrurile capătă o altă dimensiune, bătălia internă trimiţând semnalul că se poate internaţionaliza extrem de rapid, chiar neliniştitor de rapid pentru mulţi dintre aliaţii Kievului. Şi nu numai americani. În acest sens, "scandalul Poroşenko", fostul preşedinte ucrainean acuzat acum de procurori pe motiv de trădare a intereselor naţionale, dacă se susţine, poate deschide o poartă spre adâncul unor maşinaţiuni tenebroase cu implicarea sau cel puţin cu aprobarea tacită sau expresă a partenerilor occidentali foarte activ prezenţi în Ucraina.

Greu de crezut că nimeni dintre mai marii politicii din lumea occidentală care aveau servicii de informaţii extrem de prezente la Kiev nu a ştiut absolut nimic de faptul că Poroşenko, în 2014 şi 2015, folosea fondurile statului pentru a cumpăra cărbune din Donbas, susţinând astfel republicile separatiste şi menţinând dependenţa energetică ridicată a ţării faţă de Rusia.

Mai precis, procurorii vorbesc despre trădare şi sprijinirea terorismului: Poroşenko, spun ei, este vinovat de a fi conspirat împreună cu politicianul pro-rus Viktor Medveciuk pentru a organiza aprovizionarea cu cărbune din estul ţării, aşa-numitele republici separatiste din Boneţk şi Luhansk. Acum, prima mişcare a justiţiei de la Kiev a fost să ordone îngheţarea averii lui Poroşenko, măsură spectaculoasă în sine numai că, în momentul în care a fost chemat pentru prima oară la interogatoriu în 2019, Poroşenko a acţionat fulgerător şi, om înţelept, a transferat cele mai profitabile afaceri ale sale (Reshen Confectionnery Corporation şi cele din domeniul agriculturii) către Oleksei, fiul său cel mai mare. Asta nu înseamnă că nu a rămas ca unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, averea sa fiind evaluată de cei de la Bloomberg la nivelul a 860 milioane de dolari.

De notat faptul că judecătorul de la tribunalul din Kiev este Oleksei Sokolov, numit în acest post de Poroşenko în 2014 dar, doi ani mai târziu, găsit incompatibil cu funcţia de către Consiliul public de integritate. Uitase să declare la timp lista proprietăţilor pe care le deţinea, şi-a redactat deciziile în rusă, contrar cerinţelor legii, nu a respectat în mod repetat termenele prezentării deciziilor tribunalului la registrul naţional unificat şi, poate cel mai important, nu a fost declarat ca fiind conform criteriilor specifice prevăzute de reforma judiciară, aşa cum se spune în această analiză publicată în colaborare cu Universitatea din Pittsburg. Deocamdată, prima mişcare importantă în marea bătălie juridică este ca lui Poroşenko să-i fie impusă o cauţiune de un miliard de hrivna, adică aproximativ 37 de milioane $ şi este obligat să poarte o brăţară electronică de identificare şi control.

Dar cum nimic nu este simplu în Ucraina, deja au apărut primele semnale coerente că focul de-abia s-a aprins şi ar putea să se întindă foarte rapid, provocând o nouă ruptură de amploare care să depăşească nivelul clasei politice şi să se transfere la nivelul societăţii, şi aşa supusă diverselor polarizări de teama unui conflict cu Rusia.

În acest sens, avem mesajul clar dat de senatorul american Chris Murphy aflat luni la Kiev într-o vizită parlamentară oficială. În cadrul unei întâlniri cu presa străină, el a spus că "Washingtonul este îngrijorat de o justiţie selectivă. Desigur că am îngrijorări în ce priveşte acţiuni îndreptate împotriva oponenţilor politici...Să lăsăm sistemul de justiţie să se asigure ca preşedintele Poroşenko are parte de un proces cinstit". Carl Bildt, fostul ministru de externe suedez, a spus că Zelensky este acum "mai preocupat să-l aresteze" pe Poroşenko decât să-şi unească ţara. Meinda Simmons, ambasadoarea britanică la Kiev se exprimă în acelaşi sens pe Twitter: "toţi liderii politici din Ucraina trebuie acum să se unească împotriva agresiunii ruse...de aceea, acum este important să nu pierdem asta din vedere sau să ne lăsăm distraşi prin polarizarea politicii interne".

În subtext, acuzaţia îmi pare a-l viza direct pe preşedintele Zelenski care, acum, neaşteptat de rapid, este pus în mijlocul unui nou scandal politic, aproape imediat după ce, dacă vă mai amintiţi, ajunsese în mijlocul unei situaţi ide un ridicol nepermis, anunţând data precisă la care urma să se producă un atentat la viaţa lui şi-l acuza pe Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, că ar fi asigurat finanţarea proiectului respectiv. Evident că nu a existat niciun fel de urmare juridică şi că povestea a fost înregistrată ca o glumă politică proastă.

De data asta va fi la fel? Foarte greu de crezut deoarece Poroşenko încă beneficiază de un sprijin politic intern destul de considerabil şi, mai ales, şi-a păstrat încă multe contacte foarte importante în zona occidentală care n-a uitat că, ani de zile, Poroşenko a fost prezentat ca simbolul voinţei de rupere a Ucrainei de Rusia...Nu cred că Poroşenko nu se putea întoarce din străinătate să se pună la dispoziţia justiţiei de la Kiev dacă nu avea un proiect politic cu mult mai important pe care să mizeze în acest moment în care orice variantă este pusă în discuţie.

La sosirea pe aeroportul din Kiev, ce zice Pororşenko? Că a sosit pentru a-şi ajuta ţară să facă faţă "ameninţării crescând a invaziei ruseşti" şi l-a acuzat pe actual preşedinte Zelenski de "trădare" . Mai departe, adresându-se mulţimii, Poroşenko supralicitează în clasicul stilul politic american: "nu suntem aici pentru a-l apăra pe Poroşenko, ci pentru a unifica şi proteja Ucraina...autorităţile de acum sunt confuze, slabe şi în loc să lupte împotriva Preşedintelui Putin, încearcă să lupte împotriva noastră".

De amintit că, vineri, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev a pledat ferm împotriva celor care sugerează că preşedintele Zelenski s-ar comporta la fel ca Ianukovici, fostul preşedinte sprijinit de Rusia şi al cărui rival politic, Iulia Timoşenko, a fost trimisă la închisoare în urma unei decizii a justiţiei, larg condamnată ca politizată de către multe state din lumea occidentală.

a

Bătălia juridică se transformă astfel într-un nou episod din mai vechea confruntare Zelenski - Poroşenko? După părerea mea, miza jocului este cu mult mai amplă şi ar putea să vizeze apariţia unei soluţii de urgenţă în cazul în care ar fi nevoie de susţinerea unei poziţii de forţă extremă în cazul relaţiei cu Rusia. Ceea ce ar fi o perspectivă teribilă dar, nu-i aşa, de aia e politică, să fie luate în calcul toate variantele, inclusiv întoarcerea mortului de la groapă dacă asta se cere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite