Scandalul ricina. Cehia expulzează doi diplomaţi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehia a anunţat vineri expulzarea a doi diplomaţi ruşi declaraţi persona non grata. Acţiunea are loc ca urmare a scandalului ricina.

Decizia cu privire la expulzarea a doi diplomaţi ruşi a fost anunţată într-o conferinţă de presă de către premierul Andrej Babis.

Potrivit acestuia, informaţiile despre existenţa unor ameninţări pentru viaţa primarului Pragăi au apărut pe fondul unei lupte interne în cadrul Ambasadei Rusiei în Cehia.

„Judecând după informaţiile pe care le-am primit de la Serviciul de Securitate, întregul incident a fost rezultatul unei lupte interne în cadrul Ambasadei Rusiei la Praga”, a declarat premierul ceh, citat de presa rusă.

Un diplomat rus a transmis intenţionat informaţii false despre o presupusă operaţiune de otrăvire, a precizat Babis.

Prezent la conferinţa de presă, ministrul de Externe Tomas Petricek a spus că a încercat să rezolve problema fără scandal, dar „abordarea rusă” nu a permis altă opţiune decât expulzarea a doi diplomaţi.

Ambasada Rusiei la Praga a reacţiona pe pagina sa de Facebook, confirmând că a primit o notificare de expulzare pe care o  consideră o consecinţă a unei „provocări fabricate”. „O mişcare neprietenoasă”, apreciază reprezentanţa diplomatică rusă în Cehia, care acuză ţara gazdă că nu este interesată de normalizarea relaţiilor ruso-cehe.

La începutul lui mai, Ambasada Rusiei la Praga a cerut protecţie din partea Poliţiei Cehe pentru un bărbat al cărui nume a apărut în presa locală ca reprezentând o ameninţare pentru trei politicieni, între care primarul capitalei Republicii Cehe.

La sfârşitul lui aprilie, publicaţia cehă „Respekt” dezvăluia că un bărbat sosise cu trei săptămâni mai devreme la Praga având asupra sa un paşaport rus şi o pungă ce ar putea să conţină ricină, o substanţă foarte toxică. El a fost preluat de la aeroport de o maşină care l-a transportat direct la sediul Ambasadei ruse la Praga. Informaţiile în legătură cu deplasarea acestuia într-un oraş european datau de la începutul lui aprilie, potrivit unor surse citate de săptămânalul ceh. Autorităţile cehe primiseră informaţii că acesta reprezenta o potenţială ameninţare pentru primarul Districtului 6 Ondrej Kolar şi primarul general al Pragăi Zdenek Hrib. Cei doi au fost plasaţi sub protecţia poliţiei, împreună cu încă o persoană.

Ondrej Kolar şi Zdenek Hrib sunt doi oameni-cheie în decizia demolării statuii din Praga a fostului mareşal sovietic Ivan Konev şi înlocuirii ei cu un memorial dedicat eliberării capitalei cehe de nazişti în 1945. Statuia în cauză a fost demolată la 6 aprilie, iar Moscova a răspuns cu critici şi deschiderea unei anchete pentru „profanare publică de simboluri ale gloriei militare ruse”.

Acest scandal a survenit după o altă decizie deranjantă pentru Moscova. La sfârşitul lui februarie, consilierii municipali din Praga au votat pentru redenumirea Pieţei Pod Kaštany, unde este situată Ambasada Rusiei în Cehia, în Piaţa Boris Nemţov, în semn de omagiu faţă de opozantul rus, ucis acum cinci ani în apropierea Kremlinului. Aleşii din Praga au decis şi redenumirea unei alei din cartierul Bubeneč în Anny Politkovské, în onoarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, ucisă în 2006. „Ambele personalităţi au promovat democraţia şi au fost asasinate în mod ruşinos. Merită un memorial“, a apărat aceste decizii Zdenek Hrib.

De aici şi informaţiile legate de sosirea unui misterios bărbat la Praga având asupra sa paşaport diplomatic rusesc. În timp ce serviciile cehe îl suspectau ca fiind membru al Serviciului Federal Rus de Securitate (FSB), Moscova susţinea că este un simplu diplomat.

Numele acestuia a fost dezvăluit de publicaţia „Seznam”, potrivit căreia ar fi vorba de un anume Andrei Viktorovici K., al cărui statut oficial era de şef al unei agenţii federale ruse. Ulterior, televiziunea cehă l-a prezentat drept Andrei Konceakov, şeful interimar al Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite