Europa

articolul anterior articolul urmator

Scandalul VatiLeaks 2. Cinci persoane au fost inculpate la Vatican

0
21 Nov 2015 20:57:05
Autor: Ion Gaidau
FOTO AFP
FOTO AFP

Justiţia de la Vatican a anunţat sâmbătă că a inculpat cinci persoane, inclusiv doi jurnalişti italieni de investigaţie, în legătură cu noul scandal VatiLeaks, relatează AFP online.

Sfântul Scaun îi acuză pe cei cinci de constituirea unui grup infracţional, de furt şi divulgare a unor documente confidenţiale. Divulgarea de documente confidenţiale este considerată un delict conform unei legi adoptate în 2013 la Vatican.

Printre acuzaţi se numără jurnaliştii italieni Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi, care au publicat pe 5 noiembrie cărţi despre scandaluri în cadrul Bisericii Catolice pe baza unor documente scurse. Vaticanul nu a mai inculpat până acum jurnalişti.

Prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda şi consultanta Francesca Immacolata Chaouqui au fost convocaţi acum câteva zile la Vatican în legătură cu eventuale scurgeri de documente către cei doi jurnalişti italieni şi sunt vizaţi la rândul lor de procesul deschis la Vatican, împreună cu Nicola Maio, un fost membru al Comisiei pentru organizarea structurilor economice şi administrative ale Sfântului Scaun (COSEA).

O audiere preliminară va avea loc pe 24 noiembrie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei cinci inculpaţi riscă până la opt ani de închisoare.

Vaticanul are propriul sistem judiciar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările