Scandalurile se ţin lanţ de Ryanair. Imagini compromiţătoare cu angajaţi ai companiei aeriene low-cost VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion aparţinând companiei Ryanair
Avion aparţinând companiei Ryanair

Criza din compania aeriană low-cost Ryanair pare să nu se sfârşească. Tabloidul britanic The Sun a intrat în posesia unei filmări compromiţătoare cu angajaţi ai companiei responsabili cu verificarea avioanelor înainte de decolare. Scandalul vine după ce mii de pasageri s-au trezit cu zborurile anulate din cauza numărului mic de piloţi.

În imaginile publicate, mai mulţi angajaţi care se ocupă cu securitatea zborului îşi fac farse şi se filmează în timp ce îşi pun la pământ un coleg, apoi îi dau pe faţă cu un spray cu sclipici, asta în loc să se asigure că totul este în regulă cu aeronavele, înainte ca acestea să decoleze. Clipul ar fi fost filmat pe aeroportul Prestwick, de lângă Glasgow, şi a stârnit noi critici la adresa companiei aeriene, care a anulat mii de zboruri din septembrie până în martie, motivând că nu are suficienţi piloţi.

Steve Double, membru al comitetului pentru Transporturi din cadrul Parlamentului britanic, a cerut companiei low-cost irlandeze Ryanair să analizeze dacă un astfel de comportament al angajaţilor săi ar putea pune în pericol pasagerii. „Mă aştept ca Ryanair să investigheze de urgenţă ce s-a întâmplat”, a spus acesta, adăugând că imaginile sunt îngrijorătoare.

 Ryanair a anunţat  luna trecută că intenţionează să anuleze între 40 şi 50 de curse aeriene pe zi până la sfârşitul lunii octombrie, într-o încercare de a îmbunătăţi punctualitatea zborurilor şi a face faţă numărului mai redus de angajaţi.

Dacă operatorul aerian low-cost anulează timp de şase săptămâni 40 de zboruri pe zi, la un factor de încărcare de 90% (numărul scaunelor care sunt ocupate la fiecare zbor), vor fi afectaţi aproximativ 285.000 de pasageri, care vor beneficia de zboruri alternative sau de rambursări.

Informaţiile au provocat luni ştergerea cu aproape 60 de milioane de euro a valorii acţiunilor deţinute de directorul general Michael O'Leary în Ryanair, faţă de nivelul titlurilor înregistrat la şedinţa bursieră din 14 septembrie. Totuşi, O'Leary a insistat luni că va rămâne în fruntea companiei irlandeze.

Luna trecută, Ryanair a desfăşurat activităţi de recrutare pentru poziţia de căpitan de aeronavă în două oraşe braziliene — Rio de Janeiro şi San Paulo — şi evenimente similare în Italia şi Germania, unde ţinta au fost echipajele de la Alitalia şi Air Berlin, susţine Irish Independent.

Michael O'Leary, şeful Ryanair,  a dat asigurări că operatorul aerian "nu înregistrează dificultăţi în găsirea căpitanilor de avioane", iar Ryanair are o "listă de aşteptare" de 2.500 de piloţi care vor să se alăture companiei.

În plus, el şi-a exprimat dezacordul cu informaţiilor publicate de Irish Independent conform cărora compania a pierdut 140 de piloţi care au plecat la Norwegian Air, deşi operatorul norvegian a confirmat cifra.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova. 

Comisia Europeană a avertizat că Ryanair trebuie să respecte, în totalitate, drepturile pasagerilor, inclusiv posibilele despăgubiri, ca urmare a planurilor sale de a anula între 40 şi 50 de zboruri pe zi până la finele lunii octombrie, a anunţat luni Comisia Europeană, informează AFP. 

 "Companiile care operează în UE trebuie să respecte normele europene...Pasagerii ai căror zboruri au fost anulate au un set complet de drepturi. Acestea includ, dreptul de rambursare, de zbor retur, precum şi dreptul la asistenţă şi în anumite circumstanţe şi dreptul la despăgubiri", a declarat Comisarul european pentru Transporturi, Violetta Bulc.

Oficialul citat a adăugat că nu este sarcina Comisiei să comenteze deciziile operaţionale ale unei companii aeriene, dar a subliniat că Ryanair trebuie să respecte normele europene. "Suntem în contact cu Ryanair şi ne aşteptăm să respecte în totalitate aceste drepturi" a adăugat Violetta Bulc, subliniind că autorităţile naţionale sunt responsabile de aplicarea normelor europene. 

Zilele trecute, Ryanair a anunţat că l-a concediat pe Michael Hickey, şeful operaţional, care ar fi organizat greşit turele în care lucrează piloţii şi a contribuit astfel la anularea zborurilor pentru cel puţin 715.000 de pasageri.

Analiştii estimează că Ryanair va plăti compensaţii de până la 17,7 milioane de lire sterline pentru anularea zborurilor, operaţiune care a început luni, 18 septembrie, şi a afectat deja mulţi pasageri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite