Europa

articolul anterior articolul urmator

„Scenariul Crimeea“ se dovedeşte parte a noii politici de extindere a Rusiei. Prin forţa armelor

49
29 May 2022 09:56:09
Cristian Unteanu
Foto: trupe ruseşti sprijină autorităţile administraţiei separatiste din Doneţk
Foto: trupe ruseşti sprijină autorităţile administraţiei separatiste din Doneţk

Momentul în care Rusia a preluat Crimeea a fost prezentat opiniei publice internaţionale (de altfel destul de indiferentă), cel puţin din comoditatea ruşinată a Occidentului, drept un eveniment singular, irepetabil şi ale cărui urmări aveau să fie insignifiante deoarece avea să se facă simţit efectul distrugător al sancţiunilor exemplare enunţate în discursurile nemiloase ale liderilor politici americani şi europeni.

Rezultatul însforţării occidentale real a fost nul. Absolut nul şi ecoul său s-a stins aproape imediat.

Lucru foarte semnificativ în sine, dar cel mai interesant fenomen notat de strategii Kremlinului – a fost că întreaga comunitate a Occidentului democratic şi revoltat nu a ştiut, nu a vrut şi nici nu a putut să reacţioneze la momentul realmente decisiv, cel mai important, adică organizarea de către forţele pro-ruseşti din Crimeea a unui referendum desfăşurat în prezenţa şi sub supravegherea „omuleţilor verzi”, adunare formală de voturi pentru a confirma o decizie deja cunoscută, cererea de ca zona să fie integrată în teritoriul naţional al Federaţiei Ruse. Putea să fie un eveniment singular dar n-a fost să fie deoarece, pe fond, încă din acel moment, cei care ascultau cu atenţie discursurile de politică externă şi analizele geo-strategice prezentate de strategii ruşi, sesizau că se montau deja mecanismele practice ale unei mişcări infinit mai importante deoarece mai extinse şi răspunzând construcţii noii Rusii care, în etape succesive, să-şi recupereze teritorii strategice din ce în ce mai importante. Totul, repet, bazat pe certitudinea că Occidentul, chiar dacă va protesta violent, chiar dacă va impune ceva sancţiuni care vor durea economic şi financiar, nu se va putea niciodată mobiliza exemplar pentru a avea o reacţie unitară, minat în profunzime de diviziuni interne care, iată, se dovedesc extrem de importante, atât la nivelul UE cât şi al NATO. 

În consecinţă, Putin a decis declanşarea „operaţiunii militare speciale”, însoţind-o de un adevărat şi foarte complex război informaţional purtat în spaţiul virtual în scopul de a lansa informaţii cât mai diverse şi contradictorii asupra scopurilor sale finale. Astfel s-a născut legenda privind intenţia sa de invadare completă a Ucrainei, de schimbare cu forţa a guvernării de la Kiev şi, în paralel, poveştile despre boala cumplită de care suferă Putin şi care-i va aduce un sfârşit rapid, poate chiar grăbit de o lovitură de palat pe tipul celei organizate odinioară de lideri ai armatei împotriva lui Gorbaciov. Între timp, în teren, operaţiunea reală a fost – şi acum asta este pe cale de definitivare, o continuare şi o dezvoltare a scenariului aplicat odinioară în Crimeea.

Asta presupune că, deja, ca urmare a presiunii militare care a dat roadele necesare, ruşii lansează în viteză etapa a doua a operaţiunii: încep procedurile administrative de preluare efectivă a teritoriilor strategice cucerite. Începând cu cele în care a fost deja instalată o administraţie pro-rusă, adică oblasturile strategice Herson şi Zaporojie. Putin a semnat deja, miercuri, decretul care permite ca locuitorii din cele două regiuni să poată beneficia de un proces de înregistrare administrativă” pe repede-înainte” în vederea obţinerii cetăţeniei ruseşti şi paşaportului Federaţiei Ruse. Este o etapă poate deloc spectaculoasă pentru cei care urmăresc sportul naţional care-i implică cu demonstraţii la hartă pe incredibil de mulţii noştri generali pe cât de pensionari, pe atât de regeşte plătiţi. Dar etapa administrativă (sub comanda armatei ruse) este un pas esenţial în procesul de rusificare a zonelor cucerite, cele care permit securizarea coridorului terestru cu Crimeea ocupată în 2014. Este extinsă acum exact aceeaşi schemă aplicată rezidenţilor din zonele controlate de separatiştii din regiune Doneţk şi Lugansk pentru care Moscova a eliberat începând din 2019 aproximativ 800.000 de paşapoarte.

Scenariul se extinde din moment ce Kiril Stremusov, adjunctul şefului administraţiei militaro-civile din Herson, aflată sub tutela armatei ruse, a declarat pe o înregistrate video că va cere Preşedintelui Putin să fie de acord să admită încorporarea oficială a regiunii Herson în Federaţia Rusă până la finele anului viitor, „şi nu va avea loc niciun fel de referendum pentru asta” dar, spunea el pentru Reuters, va exista un vot al populaţiei în acest sens. „În timp, adăuga el – vom abandona complet dolarul american, vom abandona complet moneda naţională ucraineană hrivna dependentă de dolar şi vom adopta sistemul bazat pe rublă, exact aşa cum au făcut-o cei din Crimeea”. Este exact desfăşurarea evenimentelor pe care o estima Anderei Turceak, liderul partidului prezidenţial „Rusia Unită”, susţinătorul oficial al lui Putin la Moscova, atunci când, pe 6 mai, aflat în vizită la Herson, estima că Rusia va rămâne în regiune „pentru totdeauna”.

Speranţa ruşilor este legată de faptul că, în continuare, diviziunile interne foarte serioase din cadrul alianţelor occidentale, urgenţele economice foarte sensibile şi care ameninţă să se transforme în crize sociale reale, se vor transforma în factori de presiune care să facă acceptabile propunerile de tipul „pace contra teritorii”. Exact cum s-a petrecut în cazul Crimeii.

Ar mai exista atunci doar o singură întrebare, cea legată despre posibilitatea ca următoarea etapă să fie Transnistria, cu perspectiva certă de închidere a ceea ce este acum zona de litoral a Ucrainei către Marea de Azov şi Marea Neagră. Cu toate consecinţele strategice ce vor deriva din această situaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Lucifer
29.05.2022, 10:24:16

Mi-e mai frică de lașitatea Occidentului decât de Rusia.

+4 (10 voturi)
= aceeaşi mizerie
29.05.2022, 12:07:34

L... Nu cred că e laşitate, ci mai degrabă un cinic calcul economic, politic, greşit făcut... Orice zi de întîrziere a Occidentului în a interveni militar (aerian, cel puţin) în ajutorul Ucrainei, îi va costa mai tîrziu înzecit, poate chiar însutit... Sînt absolut convins că Occidentul va interveni la un momentdat, dar tardiv, şi extrem de costisitor dpdv al efectelor pentru propriile economii... putin = hitler = aceeaşi mizerie

+3 (7 voturi)
constantin constantin
29.05.2022, 11:01:54

Eu cred că Rusia a pregătit conflictul cu Ucraina, pentru ocuparea unor teritorii, cu multă vreme înainte de Crimeea. Au așteptat doar momentul oportun. La ce mă refer? Primul pas a fost predarea armelor nucleare către Rusia, în baza Tratatului de la Budapesta. A fost o mare victorie a Rusiei. Cred că a fost banchet la Kremlin. Nu cred că au avut speranțe de reușită la începutul demersului, iar succesul a devenit uriaș. Practic, prin Tratatul de la Budapesta, Ucraina a fost dezarmată. După un timp, Rusia a început să reproșeze Ucrainei niște furturi de gaze din conductele de pe teritoriul său, motiv de a găsi alte rute mai sigure, Occidentul trebuia alimentat... iar Ucraina sancționată economic. Sâmburii conflictului începeau să încolțească iar cazul Crimeea a confirmat. Amăgirea Ucrainei de către NATO, cu Ușile Deschise, a folosit de minune Rusiei, care a început să clameze pericolul apropierii NATO de granițele sale. Poporul era pregătit să înfrunte inamicul... Dușmanul se apropie de noi... Apoi naziștii... Conflictul putea să începe. Eu nu înțeleg un lucru: de ce SUA se ferește să ajute militar Ucraina, pentru a nu implica NATO, din moment ce SUA, prin Tratatul de la Budapesta, a garantat integritatea teritorială a Ucrainei, alături de UK. SUA și UK, nu NATO! De ce este invocat NATO?! Eu asta nu înțeleg. În baza Tratatului de la Budapesta, o garanție, Garanții trebuia să/și îndeplinească obligația. Nu NATO... La ce mai sunt buni garanții?! Atunci când au garantat, nu știau că sunt în NATO?! Eu cred că în baza Tratatului de la Budapesta, SUA și UK aveau nu dreptul, CI OBLIGAȚIA să intervină militar pentru a asugura integritatea teritorială a Ucrainei. Credeți că ar avea succes o acțiune în despăgubire inițiată de Ucraina? Garanți nu și-au respectat obligația și sunt buni de plată...

+3 (9 voturi)
a4_O1G
29.05.2022, 11:21:35

traba ii clara! Pana la crimele de la Bucea cel putin in primele 3 zile adikatelea pana in 25 februarie credeam (naiv) ca Rusia va face ordine in "ograda". dupa 26 Februarie am zis s-o terminat cu fîsul asta de "putere militara" "mondiala" iar dupa Bucea am inteles f.klar Rusia a ramas la nivelul Razboiului al II mondial.din p.d.v. technik toate evenimentele ultimilor ani "Kursk" de pilda..... a arata asta Neffind expert militar ( nici nu vreau sa fiu) nu am stiut sa citesc semnele astea destul de clare. Rusiei de acum ii ramane un singur lucru ....o noua "livolutie" si porma un presedinte ca si Eltin ( unu ca si Gorbaciov nu o sa mai fie).Dar momentan merg rusii spre marjinea prapastiei si nu dau semne ca s-ar opri.Ka n-au minte ...si o s ao i-a in barba constant! da in fine asta e mintea rusului.e destulsa vezi comentariile trolilor----te doare mintea---asa ca multa placutza Suedeza pentru Rusia ca fosta putere mondiala....multa placutza suedeza fanilor rusi tembeli si muuuuuuuuuuuuulta pareer de rau acelor putin cetateni rusi care gindesc normali.

-9 (17 voturi)
Georgian Macadau
29.05.2022, 12:25:14

Mi-ar fi milă și de români la cât suntem de proști...dar fiind mici, oricum nu contează opinia noastră când cei mari iau deciziile dacă se face sau nu război. Eu nu cred - și sunt aproape sigur de asta - că NATO (SUA de fapt) ar intra în război total cu Rusia nici dacă aceasta ar invada o țară est-europeană. Da! Vor trimite arme, vor trimite poate câțiva militari să se lupte pe teritoriul României sau Poloniei să zicem, se vor bate cu rușii până la ultimul polonez sau român, vor bombarda pozițiile armatei ruse aflate pe aceste teritorii, vor folosi orice echipament în acest război....dar niciodată nu vor ataca teritoriul rusesc pentru că și ăștia vor ataca atunci acasă la americani. Și dacă publicul american îi suportă pe Bideu și Trump cu războaiele lor purtate pe aiurea, în momentul în care prima bombă va lovi New York-ul sau Washingtonul toți pufoșii ăia de americani obișnuiți cu totul de-a gata la boticul lor se vor întreba ce plm au ei de a face cu Ucraina, Irak sau pe unde mai umblă tembelii ăștia ai lor de miliardari la furat de resurse prin lume. De ce trebuie ei să moară ca vreun Rockefeller sau Bush să facă și mai multi bani? Și politicienii americani după Vietnam știu că războiul cu Rusia va fi pierdut acasă la ei și nu pe front

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările