Europa

articolul anterior articolul urmator

„Scenariul Crimeea” merge mai departe: referendum pentru alipirea regiunii Herson la Federaţia Rusă

38
30 Jun 2022 07:49:11
Cristian Unteanu

Exista o speranţă, măcar un început de speranţă că, puşi în faţa unităţii de reacţie dovedite în aceste zile de NATO, liderii de la Moscova vor avea o ezitare în a duce pe mai departe, exact în acelaşi ritm ca până acum, logica după care s-a efectuat până acum ofensiva multi-direcţională din cadrul „operaţiunii militare speciale”, în fapt invadarea teritoriului Ucrainei.

S-a sperat şi fără niciun fel de bază reală deoarece se dovedeşte, din nou, că baza de analiză a evenimentelor din Ucraina are în vedere doar desfăşurarea operaţiunilor militare şi analizează, cu ochii deformaţi ai generalilor, doar raportul zilnic de forţe în diversele zone de luptă.

Asta face să fie ignorată partea a doua a scenariului, acolo unde a fost stabilit cu foarte mare precizie obiectivul final şi etapele succesive (precum şi forţele necesare, militare şi civile) în vederea realizării acestuia. Scenariul acesta este o prelungire de mai mare complexitate şi însoţită de o prezenţă militară iniţială mult mai puternică şi sofisticată, a ceea ce a fost pus în aplicare în Crimeea: preluarea unui teritoriu străin, instalarea unei administraţii complezente şi, cât se poate de rapid, organizarea unui referendum pentru exprimarea voinţei populare de alipire la Rusia în prezenţa atentă şi copleşitoare a forţelor armate şi de securitate ruseşti  care transmiseseră că asigurau controlul deplin în zonă.

Acesta este scenariul care se aplică acum şi în regiunea Herson, cheia strategică a intrării în teritoriul ucrainean în continuarea Crimeii şi element inconturnabil pentru orice acţiune ulterioară de preluare şi consolidare a controlului în zona de sude, pe linia de atac înspre Odesa şi Gurile Dunării: 

Da, ne pregătim pentru un referendum – şi-l vom ţine. Da, într-adevăr, Herson va ratifica această decizie şi se va alătura Rusiei, devenind membru cu drepturi depline”a afirmat pe contul său Telegram  Kiril Stremusov (foto), adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse din Herson, adăugând că speră ca asta să se petreacă cândva până la sfârşitul acestui an.

Problema este extrem de serioasă şi trebuie analizată cu multă atenţie deoarece, dincolo de jocurile de capă şi spadă, există aceeaşi perspectivă pe care, după cum ştiţi, s-a bazat şi „scenariul Crimeii”: recunoaşterea rezultatelor unui referendum organizat de forţele pro-ruse şi alipirea teritoriul lui Federaţia Rusă. Din acel moment – iar asta se poate întâmpla şi în cazul regiunii Herson – orice atac împotriva forţelor de acolo înseamnă atac direct asupra teritoriului Federaţiei Ruse, cu asumarea tuturor consecinţelor. Cealaltă variantă a scenariului fiind cea, provizorie, aplicată în cazul Republicilor auto-proclamate Luhansk şi Doneţk a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia, fiind deja încheiate tratate de asistenţă militară care, formal, justifică implicarea forţelor armate ruseşti şi transferul de echipamente şi provizii.

Desigur, varianta superioară este evident cea de alipire a teritoriului la Rusia. Perspectivă deosebit de îngrijorătoare deoarece se poate replica foarte rapid (unele surse militare vorbesc despre o perioadă de timp cu mult mai scurtă decât cea invocată de şeful administraţiei pro-ruse din Herson) în mai multe dintre teritoriile asupra cărora ruşii au acum controlul şi unde au instalat deja structurile administrative care să le permită asemenea mişcări. Cu legalitate contestată de ţările occidentale şi organizaţiile internaţionale, stârnind nenumărate proteste şi întărind aproape zilnic cu un nou episod izolarea internaţională la care este condamnată acum Rusia.

Ce se va întâmpla dacă trupele ucrainene nu vor reuşi să recucerească Herson? În afară de sancţiuni, proteste şi indignare legitimă, comunitatea internaţională mai poate face altceva? Ce anume şi când? Deocamdată, suntem doar la nivel de întrebări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Maximus Livius
30.06.2022, 08:43:55

Rusii nu dau o rubla pe ceea ce analistii politici occidentali prevad si prescriu. Ei isi vad mai departe de interesul lor si isi consolideaza prezenta si influenta in Ucraina de est.Referendumul din regiunile acestea este echivalent cu un referendum in Covasna si Harghita despre alipirea la Ungaria. In final, Occidentul slab si destramat nu se va putea opune Rusiei pe acest teren. Ei vor continua sa puna sanctiuni care sunt tot la fel de eficiente ca sanctiunile impuse Iranului. Cu toate sanctiunile astea si Iranul si Rusia par sa se intareasca si sa ramana tari in loc sa se destrame. Pana la urma acest conflict nu are decat 2 posibile iesiri: 1-fie "moare" si se raceste complet, 2-fie se extinde si cuprinde zone mai largi de conflict si mai multe tari implicate. Eu unul, din nefericire, sunt mai inclinat sa cred varianta nr. 2. Ramane de vazut.

+5 (17 voturi)
Amdo Odma
30.06.2022, 08:45:42

Era de asteptat. Sa vedem daca scapa Odesa, interesul e imens, ar taia tot accesul Ucrainei la mare.

+2 (2 voturi)
Valahu Duios Manglea
30.06.2022, 08:51:01

Daca putin castiga, poate anexa toata europa, Germansky Oblast, Fransky Oblast Hollandsky Oblast.....daca va pierde insa, rusia va deveni un afganistan mlastinos, unde fiecare general va avea republica sa, peste 100 de popoare traiesc in rusia actuala sub opresiunea barbar a 60 de milioane de rusi...

+4 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
30.06.2022, 08:55:14

Comentariu considerat abuziv.

Vânatorul/d.c.
30.06.2022, 09:20:29

Cu astfel de ”referendumuri” Putin nu-i poate prosti decat pe rusii lui, si-asa indobitociti ca vai de ei de la câtă propaganda le-au turnat in creiere ”limbricii” mediatici ai kaghebistului schizofrenic de la Kremlin..! Cine ar putea va recunoste validitatea rezultatelor unui astfel de de ”referendum” organizat sub ocupatie militara..? Poate doar acele state care au si ele populatia tembelizata, terorizata si infometata ca si Rusia putinista, conduse si ele de dictatori la fel de schizofrenici ca Putin, state precum Belarus, Siria, Iran, Sudan, Venezuela, etc. Pana una alta sa notam ca dupa placutele suededeze si umilintele incasate de Putin rand pe rand de la Ucraina, Finlanda, Suedia, Lituania si Erdogan (care i-a intors dosul ”prietenului” Putin si, refuzamd brusc sa-si onoreze promisiunea de a bloca intrarea in NATO a Suediei si Finlandei), mai deunazi si Norvegia l-a umplut si ea de penibil si l-a umilit ..crâncen pe Putin, interzicandu-i accesul si blocându-i bunurile trimise catre ”minerii” ruşi ce se opinteau la greu sa sape niscaiva tuneluri pentru oarece baze militare pe care Rusia ardea de nerabdare sa le construiasca taman in Svalbard, teritoriu norvegian..! Ca si in cazul Lituaniei (care-i daduse si ea cateva placute suedeze lui Putin, blocând accesul terestru al rusilor catre enclava Kaliningrad), lătrăii de serviciu al Kremlinului (Lavrov, Peskov, etc) au schelălăit la adresa Norvegiei niscaiva blesteme si afurisenii lesinate invatate probabil de pudelul putinist-kaghebist Kiril, dublate de oarece amenintari răgușite si cu spume la gura dar..inofensive, insa au trebuit sa inghitita si broasca asta, pentru ca Norvegia e stat membru NATO, si pana si cel mai tamp trol putinist stie ca un atac impotriva unei tari NATO ar insemna sfarsitul lui Putin si al celor care-l sprijina, si disolutia Rusiei si impartirea ei intre China, Japonia, SUA, plus cateva tari mai mici din zona cu are Rusia are dintotdeuna ..divergente teritoriale, ceea ce in final, n-ar fi deloc rau pentru populatia rusa, care, incepand de la revolutia bolsevica a lui Lenin si pana in prezent, a fost ucisa in masa, infometata, terorizata, ostracizata in permanenta de otrepele comuniste si kaghebiste care s-au perindat la conducerea Rusiei..!

-30 (38 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările