Europa

articolul anterior articolul urmator

Scoţienilor li se promite săptămâna de lucru de 4 zile, dacă votează independenţa de Regatul Unit

8
12 Sep 2021 11:25:27
Autor: Viorica Marin
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon

Conferinţa Partidului Naţional Scoţian (SNP), condus de premierul Nicola Sturgeron,  a aprobat ideea unei săptămâni de lucru de patru zile, în contextul în care lucrătorii au cerut mai multă flexibilitate pe piaţa muncii.

Oamenii politici din Scoţia susţin trecerea la săptămâna de lucru de patru zile, care face parte din politica Partidului National Scoţian (SNP).
 
Delegaţii la congresul partidului au votat copleşitor în susţinerea ideii, după ce au aflat că pandemia a schimbat echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.
 
Guvernul SNP va stabili un fond de 10 milioane de lire sterline pentru a permite companiilor să piloteze şi să experimenteze beneficiile unei săptămâni de lucru mai scurtă, care urmează să fie introdusă „atunci când Scoţia câştigă controlul deplin al drepturilor de muncă”.
 
Cercetări recente efectuate de IPPR Scotland arată că 80% dintre oameni cred că reducerea numărului de zile de muncă fără pierderi de salariu ar avea un „efect pozitiv asupra bunăstării lor”.
 
În urmă cu doi ani, cercetările efectuate de Centrul pentru Studii Politice au constatat că, dacă ar fi implementată la nivel de Marea Britanie, politica ar costa Trezoreria 17 miliarde de lire sterline, în cele mai optimiste ipoteze.
 
Partidul Naţional Scoţian este un partid naţionalist scoţian, regionalist şi social-democratic din Scoţia.
 
Şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon şi-a reafirmat, zilele trecute, angajamentul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei înainte de finalul anului 2023, în pofida opoziţiei ferme din partea Londrei, relatează France Presse.
 
”În condiţiile ieşirii din pandemie, trebuie să urmeze opţiuni care ne vor modela economia şi societatea pentru deceniile care vin”, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian, prezentându-le deputaţilor scoţieni programul guvernului său pentru anul viitor.
 
”Dacă va permite COVID-19”, obiectivul este de a ţine un referendum privind autodeterminarea ”în prima jumătate a acestei legislaturi, înainte de finalul lui 2023”, a precizat Sturgeon.
 
Premierul britanic Boris Johnson se opune ferm organizării unui asemenea referendum, susţinând că o consultare populară de tipul celei organizate deja în 2014 şi marcate de victoria cu 55% din voturi a taberei favorabile rămânerii Scoţiei în interiorul Regatului Unit nu are loc ”decât o dată în timpul unei generaţii”.
 
Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea activităţii guvernului, a exclus însă organizarea unui nou asemenea referendum înaintea viitoarelor alegeri legislative din Regatul Unit, prevăzute pentru 2024.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

fact check
12.09.2021, 11:32:58

"a stabili un fond de ... pentru a permite companiilor să piloteze (???) şi să experimenteze" dece se simte nevoia introducerii fortate si (in acest caz) redundante a unor termeni care nu au sensul pe care se incearca a li se da? PS ganditi-va numai ca daca as fi moldovan, cum m-as exprima?...."pentru a permite companiilor să chiloteze"...pai e frumos?

+6 (8 voturi)
Cheu
12.09.2021, 11:34:59

fact check "PS ganditi-va numai ca daca as fi moldovan, cum m-as exprima?...."pentru a permite companiilor să chiloteze"...pai e frumos?" De aceea exista dictionar Moldovenesc - romanesc ca sa traducem corect .

-10 (10 voturi)
fact check
12.09.2021, 12:15:48

ciudat, dar nu cred sa fie greseala in dictionarul cu pricina.... varianta lui IDIOT din romana ii corespunde CHEU in moldoviniasca lui Dodon (cunoscut in copilaria sa drept Dodon "bidon")

+7 (9 voturi)
Cheu
12.09.2021, 12:25:46

Astai dictionaru romano - roman .

-9 (9 voturi)
Cheu
12.09.2021, 11:33:17

Anglia trebuie faramitata ! Sanctiunile Rusesti trebuie sa-si faca efectul rapid

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările