Europa

articolul anterior articolul urmator

Se introduce starea de asediu în Cernăuţi şi Bucovina. Decizia administraţiei militare

5
27 Feb 2022 13:57:13
Mihai Floroiu
Primarul oraşului Cernăuţi, Roman Kliciuk
Primarul oraşului Cernăuţi, Roman Kliciuk

Primarul oraşului Cernăuţi, Roman Kliciuk, a anunţat duminică pe pagina de Facebook că s-a instituit starea de asediu în regiunea Cernăuţi, Ucraina.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina pare să nu se mai termine. Situaţia din Ucraina devine din ce în ce mai delicată, iar războiul declanşat de ruşi face, în continuare, victime. Primarul oraşului Cernăuţi, Roman Kliciuk, a anunţat astăzi pe pagina de Facebook că s-a instituit starea de asediu în regiunea Cernăuţi. Edilul ucrainean a transmis că civilii vor avea interzis să iasă pe drumurile publice.

„Se introduce starea de asediu în Cernăuţi şi Bucovina - decizia administraţiei militare. Ea va fi de la 22:00 la 18:00. În acest interval de timp, ieşirea pe străzi a civililor este interzisă. Totodată, pe străzile oraşului vor fi stinse luminile. O rugăminte către proprietarii de locuinţe şi instalaţii comerciale să stingă iluminarea externă, semnalizarea luminoasă şi luminile stradale. Acest lucru este necesar pentru siguranţa noastră. Se introduce şi interdicţia vânzării alcoolului”, a declarat primarul Roman Kliciuk.

Reamintim că Cernăuţiul este un oraş din vestul Ucraina, aflat la 76 de km de Suceava. Pe teritoriul Ucrainei trăiesc în acest moment peste 400 de mii de vorbitori de limba română (din care 151 de mii sunt români, iar restul moldoveni). Numai în regiunea Cernăuţi trăiesc 181 de mii de etnici români. 

Prin punctul de frontiera de la Siret se intră în România. Oraşul Cernăuţi este străbătut de râul Prut. Conform datelor statistice oficiale, în regiunea Cernăuţi funcţionează 61 de şcoli cu predare în limba română, la care se adaugă 19 unităţi de învăţământ mixte, potrivit Ministerului Afacerilor Externe

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alex C
27.02.2022, 15:23:44

La noi daca s-ar intampla, ar protesta politicienii rusofili Sosoaca si Simion, ca ei nu vor restrictii :).

-2 (4 voturi)
m wakki
27.02.2022, 20:48:54

”din care 151 de mii sunt români, iar restul moldoveni” ?? wtf ?? Moldovenii ce sunt, japonezi? Ziarul ăsta mai are un cap limpede, un director de redacție, ceva ?

+6 (6 voturi)
Curcubaba
8.03.2022, 10:07:32

Alo, e felul în care Ucraina îi consideră sau și mai rău paote , felul în care ei se consideră :). Ziarul nu poate face mai mult decât să redea o realitate. Apoi vă plângeți de neveridicitate. Aveți aici pe site analiză publicată de LARICS cu "ucraineana de la firul ierbii". Ce poate să facă presa? Să le zică români și apoi sare Zelinski din buncăr că îi ocupi pe moldoveni :)

-6 (6 voturi)
Mironov George
27.02.2022, 23:07:34

Cum se deosebesc romanii de moldoveni??? Au coada, aripi, sunt negri pe cerul gurii??? Numai scorneli ca sa divizeze populatia de origine romaneasca.

+3 (3 voturi)
Ion_Capsuna
28.02.2022, 18:41:38

Aveam in familia romaneasca citeva surori... Pe una o chema Bucovina de N, pe alta Maramuresul de N, pe alta Basarabia de Sud si una mai mica de-o chema Insula Serpilor... Toate au fost rapite de la mama lor, de la casa lor de unul de-l chema Rusia si apoi sechestrate de unul de-l chema Ucraina.... Sarmanele, ravasite si fara drepturi, doar cu obligatii, sa uite de mama lor, de limba lor, de cultura lor... Mi-e greu sa hotarasca pe cine urasc mai mult pe alea de le-au rapit sau pe ala de le tine sechestrate. Si mai jelesc si fapul ca sotul mamei Romania, actualul guvern, ca si cele precedente nu fac nimic in acesta directie, ba acu s-a mai aliat sa-i deplinga si sa-i ajute cu munitie pe sechestratori... Nu vorbesc de ajutorul umanitar pt. civili, asta e treaba de omenie, dar nu por sa ma intreb de ce ne bagam cind astia doi, la fel de ticalosi cu romanii, se scalpeaza unul pe altul?!

0 (2 voturi)
Modifică Setările