Europa

articolul anterior articolul urmator

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene: „România trebuie să adere la Schengen. Este o ţară serioasă”

20
15 Sep 2021 00:24:12
Autor: Emanuel Neuman
Spaţiul Schengen / FOTO Arhivă
Spaţiul Schengen / FOTO Arhivă

Clement Beaune, secretatul de stat francez pentru Afaceri Europene, a declarat marţi că România este o ţară serioasă atunci când vine vorba de apărarea propriilor graniţe şi că trebuie să adere la Spaţiul Schengen. Oficialul francez a promis că extinderea Spaţiului Schengen va fi una dintre priorităţile preşedinţei franceze a Consiliului Uniunii Europene care va începe în ianuarie 2022.

„În ceea ce priveşte Schengen, ştiu că vorbim de un punct sensibil şi important pentru România, de mai mulţi ani, pentru că, de aproape de un deceniu, România aşteaptă aderarea la Schengen. Trebuie să adere. Nu ştiu să vă spun exact când. Cred sincer că s-a adâncit criza din domeniul migraţiei, chiar în timpul (pandemiei - n.r.) de COVID, când am avut restricţii la frontiere. Dacă o ţară e serioasă, iar România este serioasă în ceea ce priveşte apărarea frontierelor, este un atu al Schengen, pentru că astfel controlează mai bine frontierele Europei”, a spus oficialul francez, la o întâlnire cu presa română.
 
Declaraţia a fost făcută în timpul vizitei oficiale a secretarului de stat francez la Bucureşti.
 
„Ce aducem noi în preşedinţia franceză (a Consiliului UE - n.r.) este o abordare globală, dar poate nu vom încheia în preşedinţia franceză, nu putem spune calendarul exact. În acelaşi timp avem extinderea Schengen şi reforme, pentru că nu avem destulă guvernanţă, mijloace de protejare a frontierelor în acest context, un angajament în ceea ce înseamnă protejarea frontierelor comune ale Uniunii Europene”, a mai spus el, conform Agerpres.
 
Beaune a dat exemplul situaţiei actuale din Lituania şi Polonia.
 
„Belarus atacă frontierele externe. Vorbim de o cooperare Schengen - Uniunea Europeană. Trebuie să apărăm şi să arătăm concret că ne apărăm frontierele externe. Deci cred că extinderea şi consolidarea vor fi simultane. De asemenea, au existat teorii, dacă avem nevoie de un nou Schengen, dacă să ne extindem înainte. Eu cred că lucrurile acestea trebuie făcute simultan şi încercăm să facem asta în cadrul preşedinţiei franceze”, a declarat Beaune.
 
Luna trecută, premierul ceh Andrej Babis a făcut o declaraţie asemănătoare, în contextul crizei migranţilor. „Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia (ţară nemembră a UE - n.red) şi Croaţia în spaţiul Schengen. Să avem o strategie clară faţă de Balcanii de Vest şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe”, declara atunci Babis. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Lola
15.09.2021, 01:06:25

Odata cu intrarea Romaniei in Schengen, se va definitiva procesunt de integrarea in Marea Marea Familie Europeana, pentru ca apoi sa se continue extinderea UE catre Est! Le intelegem disperarea rusilor care sperau ca de fapt UE se va rupe......Intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, inclusiv Rusia va face parte din UE, doar ca atunci, acea Rusie va fi cu mult mai mica si mai ascultatoare! Hai Doamne Ajuta sa se indeplineasca!

+12 (14 voturi)
Loboda
15.09.2021, 07:16:40

Cum sa ajute Domnu extinderea Imperiului Anual Occidental mai Lolo ?!!! Poate doar domnu Lucifer !

-2 (2 voturi)
Ludwig
15.09.2021, 07:41:41

Nu cred ca se va mai extinde ceva dioa noi...Albania si muntenegru stau din 2011 sa adere. Turcia sta din anii 60 sa adere la ue . De ucraina si moldova nici vorba. In olanda s-a facut referendum de blocarea aderarii ucrainei la ue...olandezii au zis NU masiv. Oricum ucraina si moldova sunt spalate oe creier...

+9 (13 voturi)
Maximilian Musat
15.09.2021, 08:06:44

Prin aderarea Romaniei la Schengen Romania ar castiga suprematia comertului maritm iar Olanda nu va fi de acord niciodata !...totul este pe bani,ar fi bine sa intelegem ca ceia ce ni se livreaza public este doar de decor !

+10 (12 voturi)
Lola
15.09.2021, 08:19:23

Io zic ca Moldova va intra dupa Unirea cu Patria Mama, iar Ucraina dupa spargerea Broscoiului Rus , cam in 5-10 anishori!

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările