Europa

articolul anterior articolul urmator

Semnal pentru re-internaţionalizarea conflictelor din Balcani

27
4 Jan 2022 11:14:45
Cristian Unteanu

Până nu spune Ştiţi DumneavoastrăCine, România rămâne surdă, oarbă şi mută în faţa pericolului în continuă creştere din Balcanii de vest.

Nu e nimic surprinzător, dar ar putea să fie o atitudine cu consecinţe nefericite pe termen lung, căci să nu ne trezim din nou nepregătiţi la învolburarea masivă care să cuprindă Balcanii şi care, aşa cum s-a dovedit de atâtea ori în istorie, se poate tranforma în conflict deosebit de intens şi care să se internaţionalizeze cu o viteză uluitoare.

Ucraina de-abia de acum înainte se pregăteşte s-o apuce pe drumul unei posibile dezmembrări statale provocate de un război civil cu puternice componente religioase instrumentate politic. Acolo conflictul se desfăşiară în spaţiul confesional creştin, fireşte cu excepţia Crimeii, asta în cazul în care, vreodată, se va întoarce sub autoritatea Kievului.În consecinţă, ca acum, în Ucraina ar urma extinderea războiului între cele două biserici ortodoxe, fiecare supusă unei alte autorităţi, conflict care este şi va fi cu siguranţă alimentat de interesele discordante ale greo-catolicilor, catolicilor şi, mai nou, ale sectelor evangheliştilor, fiecare cu propria sa agendă şi interese subordonate unei gândiri politico-misionare proprii. Şi-au mai dat şi în trecut cu crucile în cap (vedeţi istorii relevante în perioada celui de-al doilea Război Mondial).

Dar în Balcani, povestea este infinit mai complicată, tocmai pentru că, istoric vorbind, implantările de comunităţi religioase s-au întrepătruns în ritmul diverselor stăpâniri, balansând creştinismul ortodox sau catolic cu prezenţa din ce în ce mai solidă a comunităţilor musulmane care păstrează cu reverenţă şi pioşenie militantă amintirea timpurilor în care adusesră Balcanii sub lumina Semilunii.

Occidentul s-a înşelat profund - sau s-a şi lăsat înşelat deoarece aşa era cel mai comod - atunci când a susţinut că spargerea şi desfiinţarea Iugoslaviei, mărunţirea sa în mici entităţi ordonate după criterii etnice, avea să fie cea mai bună rezolvare imaginabilă. Cu promisiunea fermă că viitoarea apartenţă la UE avea să garanteze implantarea Paradistului Terestru, prefaţat de prezenţa misiunilor NATO. Au greşie şi asta de-abia de acum înainte se va vedea exact cu ce cost.

Îngrijorările au un rost deoarece jocurile intoleranţei motivate etnic au reînceput în Bosnia-Herţegovina acolo unde liderul Republicii Sârbska a iniţializat procsul retragerii instituţionale din structurile comune decise odată prin acordul de la Dayton. Şi, brusc, exact ca acum 30 de ani, urechi atente au prins semnalul că s-ar putea strica din nou echilibrul zonal şi că ar fi momentul trimiteii unui mesaj că cineva ar fi gata să intervină după modelul acţiunii din Siria.

Şi aşa se face că  Hulusi Akar (foto), ministrul apărării din Turcia, a anunţat în urmă cu câteva zile că ţara sa este gata să acţoneze ca meditor în criza etnică apărută în Bosnia-Herţegovina, acţionând în favoarea stabilităţii acestei ţări. Desigur, mesajul acesta iniţial este vag şi deloc elaborat, aşa cum cer regulile implicării diplomatice: "Noi vedem Bosnia-Herţegovina drept un întreg. Am făcut tot ce ne-a stat în puteri pentru unitatea şi stabilitatea ţării şi vom continua să facem asta şi în continuare...Dacă se solicită acest lucru, Turcia poate acţiona ca mediator în Bosnia-Herţegovina". Un mesaj care vine să dea un sens suplimentar, activ-actual, remarcililor generale făcute de Erdogan cu ocazia comemorării în iulie anul acesta a masacrului de la Srebrenica pe care l-a caracterizat drept "o pată neagră în istoria Europei şi a umanităţii...o rană deschisă mereu în inimile noastre şi care încă sângerează, chiar dacă au trecut 26 de ani". Semn că este şi trebuie să rămână vie amintirea momentului în care 8000 de musulmani au fost ucişi atunci când trupele sârbe au atacat Srebrenica în 1995, asta în ciuda prezenţei unei forţe daneze extrem de bine înarmate şi care avea mandat ONU de a acţiona pentru protecţia populaţiei civile. S-a retras vitejeşte în cazarmă şi a lăsat tragedia să se întâmple până la capăt.

Reacţia de acum a Turciei este o problemă în sensul că ar fi extrem de posibil ca ea să alimenteze tensiunile în creştere dinttre comunitatea busulmană şi cea sârbă, în contextul în care, deja, şi alţi lideri europeni instrumentalizează situaţia şi aruncă cu mesaje nefericte, aşa cum este cel recent lansat de Viktor Orban. Premierul Ungariei, aşa cum precizează secretarul de stat purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, a spus că problema cu Bosnia este cum să integrezi în UE o ţară cu 2 milioane de musulmani". Adăugând şi faptul că "există anumite ţări care nu doresc să includă ţările din Balcanii de Vest".

Exact tipul de mesaj care ridică semne uriaşe întrebare şi justifică attudine deja prezente în spaţiul Balcanic în ţările din fost Iugoslavie aflate acum în dificilul proces al integrării în UE şi NATO, ca urmare exact a asigurărilor şi reasigurărilor de securitate date în principal de SUA şi de ţările reprezentative din UE privind stabilizarea situaţiei post-conflict. Asta a fost esenţa nu numai a Acordurilor de la Dayton (foto din momentul semnării în prezenţa preşedintelui Clinton), ci şi a tuturor discuţiilor, negocierilor şi înţelegerilor cu UE şi NATO.

Dacă încep să se spună asemenea vorbe, cât de departe va merge drumul care se deschide? Americanii au garantat soluţia Dayton şi angajamentul lor de securitate este posibil să dispară, neluat deloc în seamă nici de sârbi şi nici de musulmani, fiecare beneficiind de sprijin extern şi cu dorinţa de a reintegra orizinturi mai vechi sau mai noi de independenţă pe baza unei formule etnice şi confesionale. Şi asta ar aduce, aproape automat, reînceperea coşmarului. Iar legenda celor trei maimuţe înţelepte care nu văd, nu aud şi nici nu vorbesc poate să aibă i o continuarea contemporană, prefaţată de imaginile din "Planeta maimuţelor":

Poate că încă n-am ajuns acolo. Poate este doar o imagine a ceea se poate să fie dar nu va fi niciodată. Asta dacă ne bazăm pe înţelepciunea speciei umane de a nu pleca, predilect, la vânătoarea propriei sale posibilităţi de supravieţuire.

Haideţi să ne bazăm pe asta. E un pariu ca oricare altul.

27 Comentarii

Lucifer
4.01.2022, 11:53:15

Dl Unteanu face bine că periodic revine la tema conflictelor cu potenţial militar din apropierea României, respectiv Ucraina şi o parte din ţările Balcanice. Să adăugăm aici lătrăturile revanşarde şi revizioniste ale Hungariei şi avem o panoramă destul de periculoasă la graniţe. Numai că marile interese naţionale ale României sunt în Est nu în Balcani, iar pe Hungaria putem " să o liniştim" şi singuri dacă e nevoie. Rămân în Est problema Moldovei+Transnistria dar şi a teritoriilor româneşti numite Bucovina de Nord, 2/3 din Maramureş şi Bugeacul. De aceea ziceam că interesul nostru fundamental trebuie să fie în Est. Despre Balcani, numai de bine. Deşi parcă îmi vine dor de Cadrilater şi de Valea Timocului....

+3 (11 voturi)
Iulian Arion
4.01.2022, 12:43:45

"Ucraina de-abia de acum înainte se pregăteşte s-o apuce pe drumul unei posibile dezmembrări statale provocate de un război civil cu puternice componente religioase instrumentate politic." Aste o provocare si o solicitare a institutiilor financiare internationale de a plasa Romania intr-un foc incrucisat. Cate avertismente si previziuni ale autorului s-au intamplat din 2015? Niciuna! A fost exclusa Grecia din UE? A invdat Rusia vreun teritoriu? Razboi civil religios in Ukraina? Care sunt religiile combatante? Persoanele cu boli cronice tot previzioneaza sfarsitul lumii care nu se zareste la orizont. Suntem intr-o perioada de pace si prosperitate nationala si regionala.

-24 (32 voturi)
teo mike
4.01.2022, 12:48:02

Nimeni nu mai garanteaza nimic astazi. Anii '90 au fost marcati de entuziasmul urmat de caderea comunismului si de castigarea Razboiului Rece de catre SUA si Occident. Atunci s-au incheiat acorduri de pace si au fost deschise portile occidentului pentru toti cei care au suferit inainte sub regimurile comuniste. Intre timp, acelasi occident a subestimat puterea fostelor puteri autoritare de a reveni pe scena internationala, precum si capacitatea lor de a se reinarma, iar astazi ne-am trezit brusc cu o Rusie foarte puternica militar care vrea inapoi teritorii si cu o China si mai puternica economic si tehnologic care nu da doi lei pe valorile occidentale si care doreste integrarea cu forta a occidentului in aliantele ei dubioase. Asa se face ca anumite state si republici din ex-Iugoslavia se inarmeaza de la rusi, iar altele de la NATO. Chiar daca Serbia a pornit un proces de preaderare la NATO si are un reprezentant la Bruxelles, politic si militar tine aproape de Rusia. Ia imaginati-va ce ar fi daca NATO s-ar "extinde" si in Serbia, pe langa Ucraina...Urmeaza negocieri grele intre SUA si Rusia in zilele urmatoare, iar printre cererile Moscovei se numara si extinderea NATO in spatiul estic, iar acest lucru inseamna si statele din Balcanii de Vest. Poate ca ar fi bine ca V.V. Putin sa faca si o harta cu liniile rosii; poate asa ar fi mai simplu pentru toata lumea. Geopolitica se discuta cu harta-n fata.

+1 (7 voturi)
Lucifer
4.01.2022, 14:42:25

Geopolitica se discută cu bâta pe masa negocierilor.....

+5 (5 voturi)
Stefan din Nord
4.01.2022, 13:27:11

Ce mi-e Olanda ce mi-e Danemarca . La Srebrenica era vorba de forte ONU olandeze ,nu daneze https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/olanda-partial-responsabila-de-masacrul-de-la-srebrenita-ce-despagubri-vor-primi-familiile-victimelor-1162033

+1 (3 voturi)
Modifică Setările