Europa

articolul anterior articolul urmator

Separatiştii pro-ruşi au confiscat două nave sub pavilion străin la Mariupol

0
5 Jul 2022 19:50:35
Autor: Radu Eremia
Separatişti din estul Ucrainei FOTO EPA EFE
Separatişti din estul Ucrainei FOTO EPA EFE

Separatiştii susţinuţi de ruşi au confiscat două nave sub pavilion străin în oraşul-port Mariupol, din estul Ucrainei, spunând că sunt acum „proprietate de stat”, în primele astfel de măsuri împotriva transportului comercial, potrivit Reuters.

Mariupol, aflat în zona sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forţelor ruse şi separatiste în mai.  Autoproclamata Republică Populară Doneţk, prin intermediul ministerului său de externe, a informat două companii de transport maritim că navele lor au făcut obiectul „însuşirii forţate de bunuri mobile cu transformare forţată în proprietate de stat”, fără nicio compensaţie pentru proprietari, potrivit a două scrisori separate, potrivit sursei citate.
 
Oficialii din Doneţk nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii trimisă prin e-mail, în timp ce alţii nu au putut fi contactaţi prin telefon. Smarta Shipping, proprietarul vasului vrac Smarta, sub pavilion liberian, una dintre cele două nave confiscate, a declarat că a fost informat despre sechestru prin e-mail pe 30 iunie, considerând-o ilegală şi „împotriva tuturor normelor dreptului internaţional”.
 
„O astfel de însuşire forţată încalcă drepturile fundamentale ale omului în ceea ce priveşte drepturile de proprietate”, a spus compania într-un comunicat. „O astfel de acţiune reprezintă o ameninţare serioasă la adresa transportului maritim şi a siguranţei maritime”.
 
Compania a spus că Smarta a sosit la Mariupol pe 21 februarie pentru a încărca oţel şi a fost lovit de obuze pe 20 martie, deteriorând nava.  Celălalt vas confiscat este Blue Star I, sub pavilion Panama, potrivit scrisorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările