Serbia convoacă reuniunea Consiliului de Securitate cu privire la cererea Kosovo de a adera la Consiliul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Encyclopedia Britannica
Foto: Encyclopedia Britannica

Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a promis că va oferi un „răspuns puternic” Kosovo pentru încălcarea Acordurilor de la Washington.

Serbia convoacă Consiliul de Securitate Naţională în legătură cu cererea Kosovo nerecunoscută de a adera la Consiliul Europei. Acest lucru a fost anunţat miercuri de preşedintele Republicii, Aleksandar Vučić.

„Mâine situaţia va deveni şi mai dificilă pentru noi, iar doamna Donica Gervala (ministrul Afacerilor Externe al nerecunoscutului Kosovo – nota TASS) a confirmat că mâine solicită aderarea aşa-zisului Kosovo la Consiliul Europei. <...> În următoarele 36 de ore, vom convoca o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate şi vom începe să reacţionăm politic. Nu le va fi atât de uşor pe cât şi-au imaginat", a spus Vučić, răspunzând la întrebările jurnaliştilor. după o cină de lucru, pe care miniştrii de externe ai UE o organizează în mod tradiţional pentru liderii ţărilor din Balcanii de Vest.

Anterior, preşedintele sârb a promis că va oferi un „răspuns puternic” Kosovo pentru încălcarea Acordurilor de la Washington, spunând că Belgradul va continua să accelereze lucrările de retragere a recunoaşterii independenţei Kosovo.

La 4 septembrie 2020, la Washington a fost încheiat un acord în care au fost consemnate o serie de obligaţii ale conducerii Serbiei şi Kosovo (Acordurile de la Washington), inclusiv un moratoriu privind promovarea de către Pristina a candidaturii sale la organizaţiile internaţionale, precum şi suspendarea de către Belgrad a acţiunilor sale în capitalele lumii pentru a-şi retrage. recunoaşterea independenţei Kosovo. La începutul lunii august a anului trecut, parlamentul kosovar nu a susţinut o rezoluţie care să oblige entitatea nerecunoscută să respecte Acordurile de la Washington.

Provincia autonomă sârbă Kosovo şi Metohija şi-a declarat independenţa unilaterală în februarie 2008 şi a încercat în mod activ să se alăture organizaţiilor internaţionale, inclusiv UNESCO şi Interpol, în ultimii ani. Peste 60 de ţări, inclusiv Rusia, India şi China, precum şi cinci state membre UE, se opun recunoaşterii Kosovo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite