Serbia negociază din ianuarie cu Bruxelles-ul aderarea la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia negociază din ianuarie cu Bruxelles-ul aderarea la Uniunea Europeană. FOTO: Arhivă Adevărul.
Serbia negociază din ianuarie cu Bruxelles-ul aderarea la Uniunea Europeană. FOTO: Arhivă Adevărul.

Din ianuarie 2014, vor debuta negocierile pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, un obiectiv care depinde în mare măsură de progresele înregistratate în legătură cu provincia Kosovo, au anunţat surse din cadrul Uniunii, informează AFP.

Prima întâlnire oficială la nivel înalt va avea loc la 21 ianuarie, anul viitor, moment în care se va organiza prima conferinţă interguvernamentală Uniunea Europeană-Serbia. Data a fost fixată de cei 28 de miniştrii de Externe ai statelor membre UE.

„Va fi un eveniment istoric pentru ţara noastră, o zi pe care o aşteptăm de multe generaţii şi mai multe guverne”, a fost citat premierul Serbiei, Iviţa Dacici.

Anunţul noilor negocieri pe care le va avea Serbia în 2014 a fost făcut de comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule. Serbia a precizat că obiectivul său este să adere la Uniunea Europeană în anul 2020.

Oficialii europeni au argumentat că este necesar ca procesul de aderare a Serbiei să fie strâns legat de evoluţia relaţiilor cu provincia Kosovo, secesiunea acesteia nefiind recunoscută de autorităţile de la Belgrad.

România, prin intermediul ministrului de Externe, Titus Corlăţean, care a participat marţi, la Bruxelles, la o reuniunea CAG, şi-a arătat sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

„România reiterează sprijinul pentru perspectiva europeană a Serbiei. (...) România va continua să urmărească cu maximă atenţie implementarea de către Serbia, a angajamentelor asumate în domeniul respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor, în acord cu priorităţile incluse în cadrul de negociere", se arată într-un comunicat.

Un alt stat care doreşte să facă parte în viitor din Uniunea Europeană este şi Albania. Oficialii europeni consideră că acestă ţară a făcut progrese semnificative, anunţand că în 2014 va oferi mai multe detalii despre şansele pe care Tirana le are pentru obţinerea statutului de candidat pentru aderare.


Citeşte şi:

„Financial Times”: Parteneriatul Estic ar trebui regândit

Occidentul trebuie să găsească metode prin care să facă faţă presiunii Moscovei, potrivit unui editorial publicat pe site-ul cotidianului american „Financial Times”. După ce a renunţat la planurile de a pune Ucraina pe calea de aderare la NATO în 2008, sub presiunea Rusiei, Occidentul ar putea să-şi fi pierdut cea de-a doua şansă de a integrare a ţării de 46 de milioane de locuitori.

Summitul UE pentru apărare şi securitate. România, inexistentă în bătălia pentru foarte mulţi bani?

Departe, foarte departe de bătăliile specifice spaţiului dâmboviţean, va începe la Bruxelles (19-20 decembrie) un Summit care s-ar putea să se dovedească esenţial pentru perspectiva unei Uniuni Europene credibile ca actor geopolitic.

Preşedinţia UE: Vom reveni asupra aderării României la Schengen când vor fi condiţii favorabilee primă mărime.

Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a anunţat joi că va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile, precizează ministrul lituanian de Interne, Dailis Alfonsas Barakauskas, potrivit Mediafax. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite