Europa

articolul anterior articolul urmator

Serbia, în pragul falimentului

3
7 Oct 2013 18:46:23
Autor: Viorica Marin
Serbia trece la măsuri de austeritate
Serbia trece la măsuri de austeritate

Serbia este aproape de intrarea în insolvenţă şi trebuie să reducă salariile bugetarilor şi subvenţiile către companiile de stat pentru a evita falimentul, în timp ce negociază un acord cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite.

"Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, şi vor afecta între 300.000 şi 500.000 de angajaţi din sectorul public", a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentur Prva TV, preluată de Bloomberg.

Guvernul va adopta măsuri de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, fără a afecta pensiile, protejate de Partidul Pensiilor, partener în coaliţia de guvernare.

Deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Guvernul vrea să reducă deficitul cu până la 1,6 miliarde euro până în 2016, pentru a consolida încrederea investitorilor, a declarat recent ministrul Finanţelor Lazar Krstic.

Vucic a afirmat că Belgradul vrea să încheie un acord cu FMI. Creditorul de la Washington a refuzat în luna mai să înceapă negocierile în acest sens deoarece a considerat că guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele anterioare.

Vicepremierul a adăugat că guvernul va accepta unele măsuri propuse de FMI, dar altele vor fi respinse. El avertizează că ratingul de credit al Serbiei ar putea fi coborât în scurt timp.

Guvernul sârb anticipează un împrumut de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite până la sfârşitul acestui an, care ar putea fi extins la 2-3 miliarde de dolari până la finele anului viitor, a continuat Vucic.

Pentru a atrage fonduri, Serbia va scoate la privatizare compania naţională de telefonie fixă Telekom Srbija, la un preţ între 1,5 miliarde euro şi 2 miliarde euro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gigione
7.10.2013, 18:50:41

Aveţi grijă sîrbilor, nu începeţi să vindeţi, nu le faceţi jocul prădătorilor economici, asta urmăresc, să vă ia tot, să vă golească de sens, să fiţi slugi.

+2 (2 voturi)
Daniel Farcaş
7.10.2013, 23:09:22

arabii nu cred ca vor cere asta dar FMI UE sau orice alta organizatie internationala primul lucru care vor cere va fi "privatizare,liberalizare mariri de taxe si "liberalizarea comertului cu occidentul" sau pe intelesul tuturor "vanzarea resurselor naturale,taxe de 2-3% pentru multinationale si mass-media aservita acestor interese" sa fie clar

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
8.10.2013, 10:43:13

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările