Europa

articolul anterior articolul urmator

Serbia a renunţat la expulzarea ambasadorului Muntenegrului

3
30 Nov 2020 07:55:03
Autor: Mariana Iancu

Serbia a anulat duminică decizia de expulzare a ambasadorului Muntenegrului la Belgrad, în dorinţa de a reduce tensiunile din relaţia bilaterală, după ce cu o zi înainte cele două ţări anunţaseră că procedează reciproc la expulzarea ambasadorilor.

Muntenegru l-a expulzat pe ambasadorul sârb la Podgoriţa, iar Serbia n-a stat pe gânduri şi a luat aceeaşi măsură pentru ambasadorul Muntengrului la Belgrad. Scandalul diplomatic, pornit de la o dispută veche de un secol, are loc cu doar câteva zile înainte de instalarea unui nou guvern pro-sârb la Podgoriţa.

Vladimir Bozovic, ambasadorul Serbiei în Muntenegru, a descris decizia luată de autorităţile muntenegrene în 1918 de a a-şi uni ţara cu Serbia drept o „liberare”. Rezultatul declaraţiei n-a întârziat să apară: a fost acuzat că „intervine în afacerile interne ale Muntenegrului” şi i-au fost date 72 de ore să părăsească ţara. De cealaltă parte a graniţiei, ambasadorul Muntenegrului în Serbia, Tarzan Milosevic, a primit imediat acelaşi ordin din parte autorităţilor sârbe, scrie BBC. 
 
Bozovic a făcut comentariile inflamatoare la o întâlnire a unei asociaţii care reprezintă sârbii din Muntenegru, spunând despre decizia din 1918 că reprezintă „expresia liberă a voinţei poporului de a se uni cu Serbia fraternă”. Ministrul de Externe al Muntenegrului a calificat declaraţia drept una care „ia în derâdere statul care i-a oferit imunitate diplomatică”, adăugând că ambasadorul a primit deja mai multe avertismente. 
 
Disputa vine cu doar câteva zile înainte ca guvernul pro-occidental din Muntenegru să fie înlocuit cu un nou cabinet pro-sârb. Tensiunile dintre cele două state sunt din nou la cote ridicate, iar Muntenegru continuă să fie o ţară profund divizată între cei care îşi doresc o relaţie mult mai apropiată cu aliaţii tradiţionali, Serbia şi Rusia, şi care care văd viitorul ţării tot mai aproape de Occident, notează EuroNews.
 
Partidul Democratic al Socialiştilor (PDS), principala forţă pro-europeană din ţară, aflată la putere de-o lungă perioadă de timp, a pierdut alegerile parlamentare din august în faţa unei coaliţii pro-sârbe. În 2017, PDS a sfidat Serbia şi Rusia ducând la bun sfârşit procesul de aderare al Muntenegrului la NATO. Guvernul aflat pe picior de plecare a acuzat Serbia că a ajutat forţele politice pro-sârbe din Muntenegru, dorindu-şi instalarea unui cabinet favorabil la putere pentru a recăpăta influenţă asupra afacerilor interne ale ţării.
 
Decizia din 1918 de unificare a Muntenegrului cu Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, stat care va deveni mai târziu Iugoslavia, a fost declarată nulă în 2018 de către parlamentul muntenegrean. În 2006, Muntenegru şi-a declarat independenţa faţă de Serbia şi a devenit stat suveran pentru prima dată după sfârşitul Primul Război Mondial.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Alexandru Preda
30.11.2020, 08:46:48

Marilor puteri au contribuit și le convine faramitarea fostei Iugoslavii, care era prospera, deși nu era tara capitalista (denumirea de democrație este o ipocrizie, iaca și versuri).

+3 (3 voturi)
UnulDinVancouverCanada
1.12.2020, 00:29:01

Mica Uniune Sovietica ... sarbii intotdeauna i-au urat pe romani... dusmani de moarte ca rusii!

Goguţă
30.11.2020, 13:54:48

Iar daca pro-sarbi au castigat alegerile va apare si un "euromaidan" care sa schimbe rezultatul...

0 (2 voturi)
Modifică Setările