Serbia vrea şi în Uniunea Europeană şi în Uniunea Eurasiatică a lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său rus Aleksandr Vucici FOTO AFP
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său rus Aleksandr Vucici FOTO AFP

Ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Botsan-Kharchenko, a anunţat, recent, că Serbia, ţară ce şi-a depus candidatura la aderarea la Uniunea Europeană,  ar urma să semneze, pe 25 octomrie, la Soci, un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică alui Putin.

Ambasadorul a mai spus că potenţiala aderare a Serbiei la acest bloc economic ar reprezenta „un nou stadiu al prezenţei în Eurasia prin accesul la o piaţă de 182 milioane de consumatori şi un PIB combinat de 1900 de mii de miliarde de euro”.

Înfiinţată în 2015, Uniunea Economică Eurasiatică cuprinde Federaţia Rusă, Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kîrgîstan. Aliată a Moscovei din tradiţii istorice şi religioase, Serbia urmăreşte şi aderarea la Uniunea Europeană şi relaţii bune cu SUA. Preşedintele sârb, Alexandr Vucic, s-a întâlnit cu secretarul de stat american Mike Pompeo, la New York, pe 20 august. Pompeo a încurajat Belgradul să se „concentreze pe obiectul său strategic de aderare la UE prin accelerarea reformelor interne şi reluarea negocierilor cu Kosovo”.

Pentru Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, aderarea la Uniunea lui Putin ar însemna un acces sporit pentru produse, în special agricole, pe pieţele Kazahstanului, Kîrgîztanului şi Armeniei, ceilalţi parteneri din respectiva uniune vamală. Cifrele oficiale spun că în anul 2018, vânzările pe piaţa totală a Uniunii Eurasiatice s-au ridicat la 3,4 miliarde dolari, din care 3 miliarde doar în Rusia.

O analiză redacţiei în limba sârbă a Europei Libere arată că schimburile cu Rusia şi ceilalţi membri ai Uniunii Euroasiatice reprezintă, pentru Serbia, 7,5% din balanţa sa comercială, în vreme ce comerţul cu UE reprezintă 63,2%.  În schimb, import masiv petrol şi gaze din Rusia. 

Nu este prea clar cum se va putea realiza practic o aderare a Serbiei la Uniunea Vamală a lui Putin, şi la Uniunea Europeană. Cu siguranţă vor intervene  conflictele tarifare, ca să nu mai vorbim de aceea că o ţară asociată economic cu Uniunea Europeană nu poate fi în acelaşi timp asociată cu Rusia, prin tarife preferenţiale, dat fiind că Rusia e supusă unor sancţiuni comerciale europene.

 Serbia a fost, încă din vremea lui Miloşevici, un cap de pod al Rusiei în Balcani, dar aderarea Serbiei la Uniunea Euroasiatică a lui Putin ar pune capăt în mod automat tentativelor de apropiere a Belgradului de UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite