Europa

articolul anterior articolul urmator

Serghei Lavrov şi John Kerry au discutat la telefon despre detensionarea situaţiei din estul Ucrainei

1
11 Jun 2014 23:45:56
Autor: Antonio Glodeanu
John Kerry (stânga) şi Serghei Lavrov FOTO Reuters
John Kerry (stânga) şi Serghei Lavrov FOTO Reuters

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a purtat, miercuri, o discuţie la telefon cu omologul său american, John Kerry, în legătură cu necesitatea de a stabili condiţiile unui acord destinat încetării focului în regiunile din sud-estul Ucrainei, informează AFP.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov a precizat în cadrul discuţiei telefonice că este necesară încetarea operaţiunilor militare desfăşurate de Kiev în sud-estul Ucrainei. „Oficialul rus a subliniat totodată nevoia de a stabili condiţiile unui acord pentru încetarea focului, precum şi de a răspunde nevoilor umanitare din zonă”, se arată în comunicatul transmis de Moscova.

Cei doi diplomaţi au pus accent şi pe importanţa negocierilor directe între diferitele facţiuni sau organizaţii separatiste care există în estul ţării, pentru a facilita un acord pe toate aceste fronturi, a mai anunţat ministerul rus de Externe.

John Kerry şi Serghei Lavrov au decis de asemenea să sprijine mai mult eforturile observatorilor OSCE pentru a pune în aplicarea acordurile prevăzute în Tratatul de la Geneva, semnat la 17 aprilie.

„Considerăm că orice încercare de a nu aplica această foaie de parcurs a OSCE-ului va fi contraproductivă. Activitatea acestei misiuni de monitorizare ar trebui să continue şi să fie obiectivă”, a precizat Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe comune cu secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier.

Anterior acestei discuţii, noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că un posibil dialog cu facţiunile separatiste din estul ţării ar fi posibil doar dacă insurgenţii vor depune armele.

„Nu avem nevoie de negocieri doar de dragul negocierilor. Planul de a instaura pacea trebuie să conducă la o detensionare concretă a situaţiei. Teroriştii trebuie să depună armele”, a fost mesajul ferm transmis miercuri de Petro Poroşenko.

Conform unui anunţ oficial al Ministerului ucrainean al Sănătăţii, confruntările armate dintre insurgenţii proruşi şi forţele de securitate ucrainene s-au soldat în ultimele două luni cu cel puţin 270 de morţi, cele mai multe decese înregistrându-se în regiunea Doneţk.


Citeşte şi:

Bilanţul confruntărilor armate din sud-estul Ucrainei este de 270 de morţi, în două luni

Confruntările armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu cel puţin 270 de morţi în două luni, anunţă Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de AFP.

Ucrainenii din estul ţării, obligaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza violenţelor, se refugiază pe unde pot, chiar şi în păduri

Slaviansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de reper pe harta conflictelor din estul Ucrainei, iar din aprilie se află sub controlul miliţiilor proruse. Victime ale acestui conflict sunt locuitorii oraşului, nevoiţi să-şi lase în urmă locuinţele, o mare parte dintre ei refugiindu-se în pădurea de lângă oraş.

În negocierile ruso-ucrainene privind preţul la gaze, Putin trece la ameninţări

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la "altă fază" în cazul în care Kievul refuză, relatează AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iris IRIS
12.06.2014, 07:46:10

Pacat ca numai telefon a fost consultatia pentruca pe "live" s-ar fi servit si ciocolata !

-1 (1 vot)
Modifică Setările