Europa

articolul anterior articolul urmator

Serviciile de informaţii europene avertizează: Ţările UE riscă să fie vizate de atacuri comise de Al-Qaeda

2
21 Jan 2015 19:58:23
Autor: Mediafax
Luarea de ostatici de la magayinul evreiesc din Paris
Luarea de ostatici de la magayinul evreiesc din Paris

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să intensifice măsurile pentru combaterea terorismului, în contextul riscurilor comiterii unor atentate de către reţeaua Al-Qaeda sau de indivizi radicalizaţi, avertizează surse din cadrul serviciilor de spionaj şi politicieni, conform AFP. Mai grav este că şi foşti militari din Franţa şi alte state europene s-au alăturat jihadiştilor.

"Există motive de preocupare şi pentru a fi extrem de vigilenţi", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, sub protecţia anonimatului. 
 
"Reţeaua Al-Qaeda este slăbită, dar poate organiza un atac contra Occidentului pentru a demonstra că încă există. Aceste preocupări sunt împărtăşite de serviciile de informaţii, în special de către MI5" (Serviciul britanic de informaţii interne), adaugă oficialul.
 
"Mă tem de un atac de amploare comis de Al-Qaeda. Însă cea mai mare ameninţare este terorismul individual", confirmă eurodeputatul francez Arnaud Danjean, fost membru al serviciilor de spionaj.
 
"Problema cu grupul terorist Stat Islamic nu este că ar comite vreun atentat, ci că îi inspiră pe alţii", adaugă Danjean, avertizând că există în continuare riscul unor atentate precum cele din Franţa, soldate cu 17 morţi.
 
Potrivit serviciilor de spionaj, peste 3.000 de europeni radicalizaţi au devenit membri ai grupurilor teroriste din Siria şi Irak.
 
Foşti militari francezi s-au alăturat organizaţiilor teroriste din Siria şi Irak 
 
 Zece foşti militari francezi, inclusiv veterani ai forţelor speciale şi ai Legiunii Străine, s-au alăturat grupurilor teroriste din Irak şi Siria, relatează postul RFI şi ziarul L'Opinion, citate de AFP.
 
Întrebat despre aceste informaţii, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a oferit o confirmare parţială. "Cazurile foştilor militari tentaţi de aventuri islamiste sunt extrem de rare".
 
"Direcţia militară pentru protecţie şi securitate (DPSD) va intensifica măsurile de vigilenţă", a dat asigurări ministrul Apărării.
 
Majoritatea veteranilor francezi ajunşi în Siria şi Irak au devenit membri ai grupului terorist sunnit Stat Islamic, precizează RFI. 
 
"Sunt şi experţi în substanţe explozive. (...) Este vorba de tineri cu vârsta de peste 20 de ani, unii convertiţi, alţii membri ai culturii arabo-musulmane", precizează RFI.
 
Potrivit L'Opinion, unul dintre veteranii fugiţi în Orientul Mijlociu a fost membru al Regimentului I de paraşutişti al infanteriei marine.
 
 
Uniunea Europeană este pe cale de a elabora un plan pentru combaterea terorismului, care va fi analizat pe 29-30 ianuarie, la reuniunea miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ivan Purchel
21.01.2015, 20:28:23

Oparitii cu lpte ferbinte acum sufla si la apa rece... Tot patitu-i priceput... s.a. ..Daca serviciile secrete franceze n-aveau informatii despre criminali cu arme atunci vai de ei.

e. b.
22.01.2015, 03:57:42

Se cultiva frica populatiei fata de un dusman „ales de ei“, tam-tamul, excitarea, aratarea cu degetul, intarirea „vigilentei“ cetatenilor, ca sa fie tinuti preocupati si inspaimantati… Pe scurt, PROPAGANDA, despre care Huxley scria cu un secol inainte: „In propaganda lor, dictatorii de astazi se bazeaza mai ales pe repetitie, reprimare si rationalizare - repetarea de cuvinte cheie, pe care ei le vor acceptate ca adevaruri, ascunderea faptelor pe care ei le vor ignorate, excitarea si rationalizarea pasiunilor care pot fi folosite in interesele partidelor sau statelor. In timp ce arta si stiinta manipularii devine cunoscuta mai bine, dictatorii viitorului vor invata sa combine aceste tehnici cu distractii „non-stop“, care ameninta acum Vestul cu innecarea intr-o mare de irelevanta a PROPAGANDEI RATIONALE, care este vitala pentru mentinerea libertatii individuale si supravietuirea institutiilor democratice“ Aldous Huxley, “Propaganda in a Democratic Society”

+1 (1 vot)
Modifică Setările