Europa

articolul anterior articolul urmator

Serviciul de Securitate al Ucrainei a destructurat o reţea de antivaccinişti coordonată din Federaţia Rusă

5
18 Nov 2021 17:52:59
Autor: Viorica Marin
Antivacciniştii din Ucraina, manevraţi din Rusia
Antivacciniştii din Ucraina, manevraţi din Rusia

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a blocat activitatea unei reţele antiucrainene coordonate din Rusia, care lansa îndemnuri la acapararea puterii, folosind mesaje antivacciniste.

 Centrul de presă al SBU subliniază că membrii reţelei au folosit sloganuri împotriva vaccinării şi, cu ajutorul acestora, au încercat să destabilizeze situaţia socio-politică din Ucraina, făcând apel la schimbarea violentă a ordinii constituţionale ucrainene.
 
Potrivit datelor preliminare, acţiunile grupării respective erau coordonate din Rusia. Ancheta desfăşurată de autorităţile de la Kiev arată că membrii reţelei căutau arme şi recrutau susţinători care trebuiau să acapareze puterea într-o serie de regiuni ale Ucrainei, după care urmau să-şi creeze propriile comunităţi teritoriale şi propria poliţie şi economie.
 
O operaţiune specială de destructurare a reţelei de „anti-vaccinişti” a avut loc în mai multe regiuni ale Ucrainei. Liderul grupării, un cetăţean rus, a fost informat că are calitatea de suspect într-un dosar penal privind desfăşurarea de acţiuni care vizează schimbarea violentă sau răsturnarea ordinii constituţionale sau acapararea puterii în Ucraina. Acesta riscă între cinci şi zece ani de închisoare.
 
Operaţiunea de lichidare a reţelei a fost efectuată de departamentele regionale ale SBU din Lviv, Cernihiv şi Mikolaiv.
 
În România, teoriile conspiraţiei despre coronavirus vind dinspre propaganda rusă, potrivit unei analize făcută de Politico.
Facebook a demontat o operaţiune de dezinformare rusă care încerca să discrediteze vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, inclusiv căutând să acrediteze ideea că primul dintre seruri "transformă persoanele vaccinate în cimpanzei".
 
”Această campanie funcţiona ca o spălătorie automată", a explicat gigantul social media. O firmă britanică de comunicare, Fazze, era însărcinată cu difuzarea pe scară cât mai largă a unor articole destinate să inducă în eroare şi a unor petiţii pe diferite forumuri şi reţele (între care Reddit, Medium, Change.org, Facebook, Instagram ...), prin intermediul unor profiluri false şi al unor influenţatori.
 
Detectarea operaţiunii a fost precipitată de faptul că, în luna mai, mai mulţi influenţatori francezi şi germani, activi în domeniul sănătăţii şi ştiinţei, au denunţat ofertele pe care le primiseră pentru a denigra vaccinul Pfizer contra plată.
 
"Incredibil. Adresa agenţiei din Londra care m-a contactat este falsă. Nu au avut niciodată un sediu acolo, este un centru de înfrumuseţare cu laser! Toţi angajaţii au profiluri ciudate pe LinkedIn ...care au dispărut din această dimineaţă. Toţi au lucrat în Rusia înainte", reacţionase pe Twitter Leo Grasset, care se ocupă de popularizarea ştiinţei, cu 1,17 milioane de abonaţi pe canalul său de pe Youtube.
 
Într-un final, cea mai mare parte a conţinuturilor postate pe Instagram - ţintind în principal India şi America Latină - n-au primit "niciun like", a precizat Facebook. "Nu au avut efectul scontat", subliniază Ben Nimmo.
 
Agenţia Fazze are de acum interdicţie pe platformă. "A fost o campanie neglijentă, dar procesul a fost sofisticat", a detaliat Nathaniel Gleicher, directorul pentru normele de securitate de la Facebook. "Au existat spam, influenţatori, piratare de documente. Deci, este mai dificil pentru o singură platformă să înţeleagă acest tip de campanie în totalitatea sa", a adăugat el, invitând întreaga societate civilă (universitari, jurnalişti, autorităţi) să se mobilizeze alături de reţelele de social media.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gyll ,
18.11.2021, 19:06:59

Ucacaraina asta devine penibil de enervantă/// Uccacaraina are PIB ul căt Ungaristanul....adică fix..pixx...

-15 (17 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
18.11.2021, 19:16:40

Stai catinel, sa mai treaca niste ani. Si ai sa vezi. Tiraspolul va ajunge o insula a disperarii.

-15 (15 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
18.11.2021, 19:15:25

Trebuie sa recunoastem ca ucrainienii sunt cei mai potriviti inamici ai rusilor. Istoria ne-a avantajat de data asta...i-a ales acum pe ucrainieni sa se opuna Rusiei. Sunt la fel de duri si razbunatori. Si chiar mai salbatici decat rusii. Cu ceva armament modern, reduta ucrainiana o sa fie de netrecut. Iar supararea rusilor are temei: daca statul ucrainian incepe sa functioneze asa cum trebuie, Ucraina va inspira resurectia nationalista a tuturor popoarelor din imperiul rus. O sa fie o revolutie de o intensitate ca cea din 1917. Daca trebuie sa actioneze, Rusia trebuie sa o faca AZI.

-14 (16 voturi)
Aromat
18.11.2021, 19:31:18

"Daca trebuie sa actioneze, Rusia trebuie sa o faca AZI." Asa le-am zis si eu , dar nu vor sa fie agresori ! O utopie parerea mea , cine o sa te glorifice ca te-ai purtat legal cu niste criminali ai planetei ? Nu doar ca Rusia ar trebui sa intre in Ucraina , dar ar trebui si sa ii judece pe toti criminalii care au ucis populatia din Donbas .

-16 (16 voturi)
echi
18.11.2021, 21:03:27

Antivaccinistii au fost manipulati tot timpul de catre "serviciile" ruse, care au identificat pe cei slabi cu duhul, prostutzi, usor de manipulat, pentru a-i directiona impotriva guvernelor tarilor lor de origine! De aia ceea ce face Rusia azi se numeste razboi hibrid, purtand-ul in diferite moduri, media si pe teren!

Modifică Setările