Europa

articolul anterior articolul urmator

Sfânta Sofia. Reacţia Papei Francisc după decizia Turciei de convertire în moschee

18
12 Jul 2020 14:06:58
Autor: News.ro
foto shutterstock
foto shutterstock

Papa Francisc s-a declarat, duminică, „foarte afectat” de convertirea în moschee decisă de Turcia în privinţa fostei bazilici Sfânta Sofia, la capătul rugăciunii Angelus, scrie AFP

"Gândul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gândesc la Sfânta Sofia. Sunt foarte afectat", a spus Suveranul pontif. 
 
Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă. 
 
Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citând principalele reacţii internaţionale, dar fără a comenta hotărârea tribunalului. 
 
Vineri, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu. 
 
Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.
 
Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Ion Tamis
12.07.2020, 14:38:12

O declaratie de papa slab, de parca ar vrea sa beneficieze si de insulta unui scuipat in obraz din partea unui tot mai fanatic islamist ca Erdogan, ca semn ca, totusi, lumea crestina inca primeste, deci exista, un minimum de atentie din partea teroristilor care o asalteaza din interior si exterior deopotriva!

+8 (8 voturi)
Oscar La Fontaine
12.07.2020, 14:39:59

8 iulie 2020: Patriarhia Română îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, i-a transmis Patriarhul Daniel Arhiepiscopului Constantinopolului - Noua Romă, Patriarhul ecumenic Bartolomeu. Sfânta Sofia este în mijlocul unei dispute internaționale, după ce Turcia și-a anunțat intenția de a o transforma din nou în moschee, lucru care a atras inclusiv intervenția Statelor Unite ale Americii. „În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu. Demersul Patriarhiei Române are în vedere valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985. În acest context, Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale. Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, arată patriarhia într-un comunicat.

+7 (7 voturi)
Alexa Alexandru
12.07.2020, 15:44:57

Ca și cum am descoperi astăzi adevărata față a președintelui turc și supototul său pentru un islam cuceritor. În ziua în care vom deveni puțin mai deștepți, bisericile vor fi moschei, iar moscheile vor fi biserici. Credincioșii se vor putea ruga în toate locurile de cult. Ce sa intelegem prin această frază melancolică a unui bătrân prinț Bibescu:„ Căderea Constantinopolului este o nenorocire personală care ni s-a întâmplat săptămâna trecută ”„ Jean Raspail, Le Camp des saints.Ne luptăm cu morile de vânt! Unii se simt vinovați, se cufunda in scuze, se auto-flagelează din punct de vedere moral, se pun in genunchii , ... în timp ce alții avansează hotărât și se înveselesc de lacrimile noastre! Am pierdut deja pe toată linia, și de aceea merităm pe deplin calificarea de „loosers”!

+5 (5 voturi)
Florea Carmen
12.07.2020, 16:13:32

Comentariu considerat abuziv.

marina cunea
12.07.2020, 16:25:55

Disensiunile dintre catolici si ortodocsi au dus la nenumarate neintelegeri si decizii nedrepte.Daca aceste doua biserici ar fi reunite,puterea lor ar fi mai mare si cuvantul lor ar avea un sens.Sa nu uitam ca vestitul Constantinopol a cazut din cauza faptului ca cei aflati intre zidurile cetatii au asteptata in zadar un ajutor de la fratii crestini,asa cum de altfel au promis.Acest lucru nu s-a intamplat,Papa de atunci a ignorat situatia,si secolele la rand dominatia otomana s-a impus ca mare putere.Ayasofya ramane un simbol pentru crestinatate,indiferent de deciziile politice.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)