Europa

articolul anterior articolul urmator

Silvio Berlusconi ameninţă cu declanşarea unei revoluţii

1
12 Dec 2013 18:26:49
Autor: Diana Rusu
Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi
Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la închisoare în dosarul Mediaset, afirmã, într-un interviu acordat postului Europe 1, cã, dacă va fi arestat, în Italia va izbucni o revoluţie.

Liderul formaţiunii Forza Italia, considerat a fi în situaţie de ineligibilitate după condamnare, a dat asigurări că nu intenţionează să părăsească scena politică, sugerând că ar fi interesat de un loc în Parlamentul European.

„Înainte de a spune dacă voi fi sau nu candidat, vreau să reuşesc să obţin revizuirea unei sentinţe politice absolut nedrepte", a spus Silvio Berlusconi.

„Voi conduce în continuare partidul Forza Italia şi avem intenţia de a-i convinge pe cei 24 de milioane de italieni care nu s-au raliat forţelor de stânga. Cerem ca alegeri naţionale italiene să fie organizate în aceeaşi zi cu europarlamentarele, pe 24 mai", a spus Berlusconi.

Fostul premier a catalogat drept "lovitură de stat" excluderea sa din Senatul Italiei, avertizând că arestarea sa ar genera "o revoluţie".

„Telefonul îmi este ascultat. Nu mai am paşaport. Mă împiedică să părăsesc Italia", subliniază Berlusconi.

Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. 

Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. 

Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. 

În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox.

Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

radu bradeanu
13.12.2013, 13:36:09

Au și italienii un Năstase sau Ponta al lor.

Modifică Setările