Europa

articolul anterior articolul urmator

„Singapore de pe Tamisa”: Merkel avertizează că Marea Britanie ar putea deveni un pericol economic dacă nu va respecta standardele UE

10
14 Sep 2019 16:44:51
Autor: Ştefana Radu
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Angela Merkel a subliniat pericolul economic pe care l-ar putea reprezenta Marea Britanie, dacă i se permite să devină „Singapore de pe Tamisa”, în timp ce reprezentantul pentru Brexit al lui Boris Johnson a adus în discuţie un plan de a renunţa la angajamentele Regatului Unit de a se alinia standardelor sociale şi de mediu ale UE, notează The Guardian.

În discuţii cu oficialii Comisiei Europene, negociatorul prim-ministrului, David Frost, a insistat că Marea Britanie urmăreşte o „despărţire completă” de o serie de regulamente ale blocului comunitar, o alegere politică a noului Guvern britanic care a stârnit îngrijorare în alte capitale UE.

În timp ce noua viziune a Regatului Unit a fost prezentată la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel, susţinând un discurs în Bundestag, a spus că este hotărâtă să încheie o înţelegere cu Johnson, dar că un Brexit fără acord nu poate fi exclus.

De asemenea, Merkel a avertizat cu privire la ameninţarea economică care ar putea deveni Marea Britanie. Johnson le-a spus diplomaţilor UE în privat, în timp ce-şi exercita funcţia de secretar de Externe, de dorinţa sa de a construi o Mare Britanie „aventuroasă”, lucru care a fost văzut ca o indicaţie a planului său de a transforma Regatul Unit într-un stat cu taxe mici şi reglementări puţine. 

Comentariile lui Merkel indică dificultatea cu care Guvernul britanic se va confrunta în a încheia ceea ce este descris drept un acord de liber schimb „de primă mână” dacă nu va atinge standardele UE privind bunurile de consum, drepturile muncitorilor, sistemul fiscal şi mediul, printre alte aspecte.
Surse UE au spus că Regatul Unit va trebui să se angajeze la obligaţii mai costisitoare decât Canada, ca urmare a proximităţii Regatului şi a mărimii economiei sale.

Merkel le-a spus parlamentarilor germani: „Încă avem toate şansele pentru a obţine un Brexit ordonat şi Guvernul german va face tot ceea ce e posibil până în ultima zi. Dar vă spun că suntem pregătiţi şi în cazul unui Brexit fără acord. 

Însă rămâne realitatea că, după retragerea Marii Britanii, vom avea la uşa noastră un competitor economic, chiar dacă vrem să păstrăm o cooperare economică şi de securitate apropiată.

Pe de o parte, ca europeni suntem mai slabi odată cu ieşirea Marii Britanii – trebuie să spunem acest lucru – dar pe de altă parte, acesta este momentul pentru a ne dezvolta noi atuuri”.

Ea a adăugat: „Nicio ţară din lume nu-şi poate rezolva problemele singură şi dacă lucrăm cu toţii unul împotriva celuilalt nu vom câştiga. Eu cred în situaţii de câştig reciproc, dacă lucrăm împreună”.

Intervenţia de la Berlin a venit în contextul în care ministrul francez pentru Europa, Amelie de Montchalin, a acuzat Regatul Unit că încalcă „spiritul” negocierilor prin încercările sale de a încheia „mici acorduri” cu state membre UE individuale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Adrian Foangǎ
14.09.2019, 17:41:29

Ba frate, ce ata vorba? Daca iese din UE si vrea sa devina paradis fiscal, UK trebuie sanctionata imediat. Orice firma care activeaza in UK este interezisa in UE. Nici macar nu trebuie pus in practica, ci doar anuntat acest lucru. Sa vedeti cum in doua luni se rezolva treaba.

+2 (6 voturi)
NemStomac
14.09.2019, 18:30:49

De ce?

0 (2 voturi)
Ventidius
14.09.2019, 20:49:34

Cu alte cuvinte MB poate sa iasa din UE doar daca se angajeaza sa devina tara socialista necompetitiva, ca de, taxele mari sunt date de la D-zeu. Doamne fereste de o tara capitalista la portile UE. Si se mai revolta unii cand e numita Uniune Sovietica Europeana.

-1 (5 voturi)
UnRoman
14.09.2019, 21:27:51

Ventidius nu , nu asa se interpreteaza - MB poate iesi si poate alege sa devina competitiva cum crede de cuviinta dar - si EU poate alege sa raspunda cum crede de cuviinta pentru ca si EU sa fie competitiva fair, nu ? se numeste competitie, iar la extrem se numeste razboi economic (cum se vede intre Rusia, USA si China si alte state...) nu ti se pare normal?

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
14.09.2019, 20:49:24

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările