Europa

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Sistemul de imigraţie post-Brexit. Marea Britanie vrea „ce e mai bun din toată lumea”

11
13 Jul 2020 11:26:25
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Marea Britanie propune un sistem de imigraţie post-Brexit pe bază de puncte prin care intenţionează să atragă, după cum spune un ministru, „ce e mai bun din toată lumea”.

Marea Britanie îi va evalua pe angajaţii străini după aceleaşi criterii, fie că sunt din Uniunea Europeană (UE), fie că sunt din alte părţi ale lumii. Numărul celor care pot intra în teritoriul britanic pentru a lucra nu va fi limitat. Totuşi, va exista o „rată de acceptare”, scrie agenţia de presă Reuters.

Astfel, solicitanţii trebuie să aibă o ofertă de angajare de la o societate autorizată şi să fie vorbitori de engleză. Ei trebuie de asemenea să obţină puncte suplimentare după alte trei criterii: nivelul de studii, raportul dintre salariu şi rata de acceptare pentru domeniul respectiv şi penuria de forţă de muncă.

Pentru imigrare este nevoie de cel puţin 70 de puncte, notează Reuters. Acestea se pot obţine după cum urmează: 20 de puncte dacă există oferta de angajare de la o companie aprobată, 20 dacă pentru postul oferit solicitantul are calificarea corespunzătoare, 10 pentru cunoştinţele de engleză. Aceste prime trei condiţii sunt obligatorii, următoarele sunt interschimbabile. Salariul oferit trebuie să se ridice la 25.600 de lire sterline anual, pentru a obţine încă 20 de puncte. Pentru salarii între 20.480 şi 23.039 lire se obţin 0 puncte, iar între 23.040 şi 25.599 lire - 10 puncte.

Se mai acordă 20 de puncte pentru angajare în domeniile cu deficit acut de forţă de muncă (care sunt desemnate de Comitetul Consultativ pentru Imigraţie). Pentru doctorat într-un domeniu tehnic sau ştiinţific relevant pentru job se primesc 20 de puncte, iar doctoratul în orice alt domeniu relevant pentru postul vizat aduce doar 10 puncte.

Într-un editorial publicat duminică în tabloidul „The Sun”, ministrul de Interne Priti Patel scrie că noul sistem îi va permite Marii Britanii „să ia înapoi controlul frontierelor şi să elibereze întregul potenţial al ţării”.

„Reducem birocraţia şi le acordăm firmelor mai multă libertate de a angaja oameni de pe tot globul”, subliniază ministrul britanic.

Ţinta este, potrivit ministrului pentru Cabinet, Michael Gove, „atragerea oamenilor de ştiinţă, inovatori şi antreprenori care pot impulsiona creşterea economică viitoare”.

Noul sistem va fi pus în aplicare de la 1 ianuarie, când expiră cele 11 luni de tranziţie după ieşirea oficială din UE.

„Noul sistem de imigraţie va atrage ce e mai bun din toată lumea”, susţine ministrul britanic, citat de DPA şi Agerpres.

Nick Thomas-Symonds, ministru de Interne în cabinetul laburist din umbră, nu este la fel de optimist. Guvernul „a elaborat legislaţia de imigraţie în grabă, cu foarte puţine detalii în mijlocul unei pandemii globale”, spune el, subliniind că „există preocupări reale că aceasta va cauza probleme majore pentru Serviciul Naţional de Sănătate”.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

cloudvick
13.07.2020, 12:50:01

Vor sa atraga ce e mai bun din toata lumea? in afara de tuciurii si infractori europeni nu vad cine ar fi interesat sa isi construiasca un viitor intr-o tara izolata, friguroasa, unde mentalitatea majoritara este blocata in timpurile victoriene, o tara in care somajul ajunge la cote istorice. Vin timpuri interesante….

+2 (2 voturi)
mihai radu
13.07.2020, 13:38:43

Sunt foarte curios cum vor rezolva problema graniței între Irlanda și Irlanda de Nord !

+1 (1 vot)
Navrapascu Vasile
13.07.2020, 14:38:45

Deci daca vor intra numai cei mai buni,printre ei trebuie sa fie si cei mai buni lucratori agricoli sezonieri.Nu cred ca englezii vor lasa halba de bere din mana si sa mearga la cules sparanghel sau la prasit...

+1 (1 vot)
kalu kalu
13.07.2020, 15:19:41

pai or sa vina valuri de welcome imigrants din siria, irak, india-tovarasii lui patel, si kurdistan. Crema cremelor, tot sa alegeti dintre ei. Doar ca sunt toti, exclusiv musulmani, cee ce nu ar fi o problema pentru voi.

+2 (2 voturi)
Florea Carmen
13.07.2020, 19:43:37

Si asa tara aia sinistra este plina de ciuhabi islamizati borsti si agresivi Viitorul UK-ului ciuhabii din fostele colonii la greu .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)