Europa

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Sondaj: pe români îi nelinişteşte conflictul dintre Rusia şi Ucraina

4
21 May 2014 21:04:12
Autor: Alin Paicu
Luptătorii din Ucraina le dau fiori românilor
Luptătorii din Ucraina le dau fiori românilor

Potrivit cercetării INSCOP Research, 61,9% din respondenţi se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de un eventual conflict armat în ţara cu care ne învecinăm în nord şi în sud-est

Dacă la începutul anului românii nu păreau preocupaţi de situaţia incendiară din Ucraina, optica populaţiei s-a schimbat în raport cu evoluţia conflictului din statul vecin. Astfel, 29,5% din respondenţi se declară foarte îngrijoraţi de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, iar 32,4% -  îngrijoraţi. Practic, 61,9% din cei chestionaţi, adică trei români din cinci, sunt neliniştiţi ca urmare a frământărilor de dincolo de graniţele noastre, relevă sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.056 persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

NATO, garanţie solidă de securitate

Nu mai puţin de 60,2% din români consideră că România este protejată în cazul unui conflict în regiune, ca urmare a faptului că se află sub umbrela NATO. Un sfert dintre respondenţi cred însă că apartenenţa la Pactul Nord-Atlantic nu ne protejează.

„NATO prezintă un grad de încredere ridicat în rândul românilor. Alianţa este văzută la noi ca o garanţie solidă de securitate. Cei mai mulţi români văd probabil apartenenţa la NATO ca un fel de scut împotriva unor eventuale agresiuni de natură militară”, explică Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.

Relaţiile cu Rusia

Aproape 45% din români cred că relaţiile dintre România şi Rusia vor rămâne la fel în următoarea perioadă. 31,6% din cei chestionaţi opinează că se vor înrăutăţi, iar 9% din respondenţi sunt de părere că se vor îmbunătăţi. Trebuie menţionat că “amabilităţile” dintre Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, pe de o parte, şi Traian Băsescu şi Victor Ponta, de cealaltă parte, nu au fost surprinse de perioada de culegere a datelor. Aproape jumătate dintre români (49,3%) sunt de acord cu creşterea cheltuielilor de la buget destinate armatei, în vreme ce 33,3% din respondenţi s-ar opune.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Dan Miclea
21.05.2014, 22:01:23

Sondaje stupide. Mai trebuia si un titlu pompos: Stire BOMBA, Sondaj SENZATIONAL etc.

+4 (4 voturi)
bonfire bonfire
22.05.2014, 07:36:23

Nu ma nelinisteste absolut problema ucrainiano- ruseasca. Mai mult ma nelinisteste activitatea subversiva a anumitor maghiari care au in sange o ura viscerala asupra romanilor.Sunt aceia care, daca ar primi autonomia teritoriala si administrativa a tinutului secuiesc, tot nu s-ar multumii si ar cere mai mult, tocmai pentru a-si intretine din aceasta ura bolnava amestecata cu sange de barbar asiatic nediluat cu civilizatie. Ei bine pentru ei as pune mana pe arma.

+1 (3 voturi)
Zsoldos Maria
22.05.2014, 10:09:30

Nu uita sa-ți iei medicamentele. Si mai important, nu ieși la soare ca nu-ți face bine la neuron!

x cogito ergo sum
22.05.2014, 12:58:44

Asta-i buna ! O tara de crestini ortodocsi ca a noastra sa se teama de alta tara de crestini ortodocsi ???? Doar nu-s salbatici ci urmasi ai lui Cristos si ei altfel nu ar fi crestini ci pagani .

Modifică Setările