Europa

articolul anterior articolul urmator

Sondaj. Ce spun britanicii despre abdicarea reginei Elisabeta a II-a şi pe cine ar prefera pe tron? Câţi dintre ei îşi doresc o republică

17
7 Apr 2021 15:59:40
Autor: Ion Gaidau
De la stânga la dreapta - prinţul Charles, regina Elisabeta a II-a şi prinţul William FOTO EPA-EFE
De la stânga la dreapta - prinţul Charles, regina Elisabeta a II-a şi prinţul William FOTO EPA-EFE

Regina Elisabeta a II-a nu ar trebui să-şi ţină promisiunea de a servi Coroana şi Commonwealth-ul până la sfârşitul vieţii sale, ci ar trebui să abdice, fie acum, fie din motive de sănătate dacă va fi cazul, cred majoritatea britanicilor.

Conform unui sondaj publicat de Daily Mirror, 48% dintre britanici sunt de acord cu ideea abdicării reginei Elisabeta a II-a. Dacă 27% leagă chestiunea abdicării de motive medicale, 21% spun că suverana lor ar trebui să renunţe la tron indiferent de situaţie. În schimb, 41% cred că Elisabeta a II-a ar trebui să-şi ţină promisiunea făcută la împlinirea vârstei de 21 de ani şi să fie slujba Coroanei şi a Commonwealth-ul în calitate de monarh până la sfârşitul vieţii. Alţii 11% au preferat să nu să exprime pe acest subiect.

Sondajul mai arată că britanicii îl doresc mai degrabă ca succesor al reginei pe prinţul William decât pe tatăl acestuia, prinţul moştenitor Charles.

La întrebarea „când regina va părăsi tronul, pe cine dintre următorii l-aţi prefera rege”, 47% au răspuns pentru William şi doar 27% pentru Charles. Alţii 8% au declarat că nu ştiu ce răspuns să dea, în timp ce 18% s-au pronunţat pentru transformarea Marii Britanii în republică.

Sondajul a fost realizat la 31 martie şi 1 aprilie de Deltapoll, pe un eşantion de 1.590 de adulţi.

În ziua în care a împlinit 21 de ani, regina Elisabeta a II-a a promis că îşi va dedica întreaga viaţă tronului.

Angajamentul reginei a fost pus la îndoială de comentatorul regal Robert Jobson, care a menţionat pentru prima dată în 2014 posibilitatea ca Elisabeta a II-a să demisioneze la împlinirea vârstei de 95 de ani şi să-i permită fiului său Charles să devină prinţ regent. În octombrie anul trecut, Jobson şi-a reiterat convingerea că regina se va retrage la a 95-a aniversare a sa de la naştere.

Totuşi, Casa Regală Britanică nu dă niciun semn în acest sens. Cea de-a 95-a aniversare de la naştere a reginei va avea loc la 21 aprilie şi va fi celebrată în privat la Castelul Windsor.

Anul trecut, Guvernul britanic şi Palatul Buckingham şi-au anunţat intenţia de a-şi opri activitatea pentru patru zile cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la urcarea reginei pe tron, eveniment aşteptat în iunie anul viitor, ceea ce dă de înţeles că Elisabeta a II-a nu ar lua în calcul să demisioneze anul acesta.

Anne Whitelock, istoric regal, nu crede în ideea abdicării reginei. „Nu cred că există vreo şansă ca regina să abdice. Ea are pur şi simplu simţul datoriei”, spune ea într-un documentar difuzat de Channel 5.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Tomescu Tom
7.04.2021, 17:02:27

" Băieții " vor să se joace cu mintea britanicilor ... sădind idei în mintea oamenilor .. Creează apoi dezbateri , false curente de opinie .. Rețele sociale sunt la mâna lor, rețele unde gloata pitecantropilor abia așteptă să participe și ea la taifas .. Apoi apar " liderii " mișcării .. ca din neant ... Iaca așa se aprind " focurile " ... :)))

-1 (13 voturi)
cloudvick
7.04.2021, 17:51:24

ca si cetatean britanic as vota pentru republica daca as fi chemat la un referendum

-4 (8 voturi)
un motan intransigent
7.04.2021, 18:05:34

#cloudvick, Domnule, gandesti foarte bine! Adica, de ce si pentru ce sa n-aiba si englezii parte de un Ion Iliescu sau Traian Basescu? Fireste, in variante britanice: John Elijah'son sau Traian Fart'son... E?

-4 (22 voturi)
Nicolae Lazar
7.04.2021, 18:19:14

Esti cetatean britanic dar postezi in Adevarul, vai de capul tau... esti tu cetatean britanic cum sunt eu popa.

-5 (11 voturi)
Kongo-Müller
7.04.2021, 18:16:45

Intrebarea este: Ce se va schimba in bine pe insula, daca va abdica Elisabeth II ? Eu cred ca absolut nimic.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările