Europa

articolul anterior articolul urmator

Spania poate ajunge în „situaţie critică”, avertizează experţii. Are cea mai mare rată de transmitere din Europa

1
12 Aug 2020 10:28:34
Autor: George-Andrei Cristescu
Proteste la Madrid Spania împotriva COVID-19 FOTO EPA-EFE
Proteste la Madrid Spania împotriva COVID-19 FOTO EPA-EFE

Spania se regăseşte într-o situaţie "critică" în ceea ce priveşte pandemia COVID-19, potrivit experţilor, cu cele mai îngrijorătoare cifre din Europa occidentală în privinţa numărului de noi cazuri zilnice, relatează AFP.

Spania a comunicat luni o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice în ultimele şapte zile, adică mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia la un loc, potrivit unui calcul  AFP realizat din surse oficiale, având astfel cea mai mare rată de transmitere din Europa.

Franţa a înregistrat luni 1,397 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, aproape dublu faţă de ziua precedentă.

„Situaţia epidemiologică, pe care o urmărim îndeaproape, se deteriorează: avem 2.000 de noi cazuri zilnice faţă de 1.000 în urmă cu trei săptămâni”, a declarat premierul Jean Castex.

„Circa 25 de noi clustere sunt identificate zilnic faţă de doar cinci acum trei săptămâni”, care a anunţat o prelungire a interdicţiei adunărilor mai mari de 5.000 de persoane până la 30 octombrie. În weekend peste 10.000 de oameni au participat la o petrecere ilegală în Lozère, sudul Franţei.
 
Cu 323.000 de cazuri, este cea mai afectată ţară din Europa Occidentală şi a 11-a la nivel global, devansându-şi  mult vecinii cu 108 de cazuri la 100.000 de locuitori - faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia. 
 
Multe ţări europene impun carantina celor care revin din Spania. Germania a extins marţi avertismentele contra turiştilor din Spania, clasând Madrid şi Ţara bascilor drept zone de risc. 
 
Este o situaţie "critică, suntem în punctul în care lucrurile se pot ameliora sau se pot înrăutăţi (...) acest lucru implicând să facem tot posibilul şi să încercăm să stopăm focarele înainte de a se agrava", a declarat pentru AFP Salvador Maci, profesor la Universitatea din Bacelona. 
 
Spania a înregistrat peste 500 de focare de infectare după primul val pandemic şi cunoaşte în prezent cea mai mare răspândire comunitară din Europa. Această transmitere "nu poate fi controlată perfect, dar se atenuează progresiv", a asigurat luni epidemiologul şef al Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon.
 
Spania a pus capăt pe 21 iunie celei mai stricte izolări din lume, în timpul căreia populaţia a fost obligată să rămână la domiciliu mai multe săptămâni. La această dată, autorităţile înregistrau 238 de noi cazuri pe zi şi o medie de 8 cazuri la 100.000 de locuitori, departe de statistica de la mijlocul lui iulie. 
 
Guvernul îşi apără măsurile adoptate, amintind că numărul de noi cazuri creşte pe măsură ce se fac mai multe teste (aproape 7,5 milioane în total, 407.000 săptămâna trecut), în timp ce mai mult de jumătate dintre noile cazuri sunt asimptomatice. Spitalele sunt departe de a fi copleşite şi "mortalitatea a scăzut mult", a subliniat luni dr. Simon. 
 
De altfel, Spania înregistra 950 de morţi pe zi la vârful primului val, faţă de 253 de la sfârşitul perioadei de izolare, 21 iunie, bilanţul total al deceselor ajungând la 28.576.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Bibi Loi
12.08.2020, 14:26:13

Virusul se va raspandi la toata populatia Europei pana la urma, devine tot mai evident.

Modifică Setările